71.853 kg spild af plast
En af de helt store miljøsyndere på en tandklinik er plastdunkene med blå prop, der indeholder demineraliseret vand til autoklaven.
Tæller man sammen, udgør de knap 60 % af en kliniks affald. På landsplan svarer det til over 70 tons kvalitetsplast, der årligt går til spilde.
Det ellers rene virgine HDPE-plast, som dunkene er lavet af, ville være oplagt at genopfylde med nyt demineraliseret vand eller genanvende til nye plastdunke eller andre plastprodukter. Men lige nu har danske tandklinikker ikke mulighed for at påvirke processen særligt meget.
Som klinik kan man kun sortere dunkene som plastaffald, hvis ellers ens kommune eller private affaldsordning tilbyder det.
Den bedste løsning vil antagelig være, hvis klinikkerne kunne genbruge de tomme dunke. Det kræver dog, at en række samarbejdsaftaler bliver etableret mellem virksomheder inden for tandlægebranchen.
Men regnestykket er heller ikke så simpelt. Ifølge plastindustrien vil den miljømæssige belastning ved at skulle indsamle dunkene, rengøre dem og genopfylde dem, sandsynligvis bare udligne den miljømæssige gevinst ved genbrug af dunkene.
Mens plastdunke indtager pladsen som den helt store miljøsynder, så lander nitrilhandsker på andenpladsen, fordi danske tandklinikker smider omkring 14 kg ud om året.
Patientservietter, autoklaveposer og engangskopper lægger sig på 3., 4. og 5. pladserne. Her smider en dansk tandklinik årligt ud for mellem 4,2 og 5,5 kg.
Kilde: Rapporten ”Design af et produkt-service system for sær-genanvendelse”, Bæredygtigt Design, 4. Semester, Aalborg Universitet.