I stolen:

Nerveskader i forbindelse med tandbehandling

Mange af de procedurer, tandlæger laver, indebærer en risiko for nerveskader. Lektor og dr.odont. Lene Baad-Hansen giver dig her fem gode råd til, hvordan du forholder dig, når skaden er sket.

Nerver i kranie
Illustration: Shutterstock

Neveskader kan give patienter sensoriske forstyrrelser, fx miste sensibiliteten helt eller delvist, eller opleve forøget sensibilitet, herunder hyperalgesi og/eller allodyni.

Ligeledes kan patienten pådrage sig neuropatiske smerter. Især allodyni og neuropatiske smerter kan være invaliderende for patienterne.

Nogle nerveskader opstår i forbindelse med fejl, mens andre er hændelige uheld.

Lektor og dr.odont. Lene Baad-Hansen giver dig her fem gode råd til, hvordan du forholder dig, når skaden er sket.

1. Få det dokumenteret hurtigst muligt i journalen, så du har mulighed for at følge evt. heling. Gengiv både patientens beskrivelse af symptomer og resultat af din undersøgelse.

2.  Afklar de sensoriske forstyrrelsers udbredelse og karakter. Gør dig overvejelser, om det evt. kan være muligt at lave en mikrokirurgisk rekonstruktion af nerven. I så fald skal patienten henvises til kæbekirurgisk afdeling i sygehusregi. Hvis ikke, følges patienten med regelmæssig kontrol af heling.

3. Vær skarp på neuroanatomien. Tegn gerne udbredelsen af de sensoriske forstyrrelser op på patientens hud, og tag klinisk foto. På den måde kan du følge med i, om skaden heler eller ændrer sig over tid.

4. Anmeld skaden til Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning. Tidligere har man sagt, at der skulle gå et år, før man anmeldte en nerveskade, men nu anbefaler man, at man anmelder det med det samme for ikke at komme ud i en forældelsesfrist.

5. Tal grundigt med patienten om, hvad der er sket, og hvordan det er sket. Inden invasive indgreb er det vigtigt at gøre opmærksom på, at der er en risiko for nerveskader. Undgå ikke-indicerede invasive indgreb.

Kilde: Viceinstitutleder, lektor, dr.odont., ph.d., cand.odont. Lene Baad-­Hansen.