Sjældent indblik:

Sådan har danskerne det med deres tænder

Hvordan har danskerne det egentlig med deres tænder? Er de tilfredse, eller har de smerter? Og hvad vil påvirke deres livskvalitet mest – tab af tænderne eller miste en nyre? Det og meget andet har Tandlægeforeningen spurgt over 1.000 danskere om. Resultatet kan læses i en ny og unik befolkningsundersøgelse.

Danskernes tænder
Tekst: METTE WALLACH

Hver 5. dansker

21 % svarer, at de har haft smerter i deres tænder inden for de seneste seks måneder.

Social status spiller ind

Danskere, der i undersøgelsen har vurderet deres egen sociale status som lav, svarer negativt på stort set alle spørgsmål i undersøgelsen. Fx svarer mere end tre gange så mange af dem med selvvurderet lav social status, at de har synligt manglende tænder, sammenlignet med dem med selvvurderet høj social status. Danskere med lav social status har også oftere problemer og smerter med tænder, mund og kæber. De går også sjældnere til tandlægen.

GLADE ÆLDRE

14 %

Så få over 70 år har smerter i deres tænder.

28 %

Til sammenligning har så mange 40-49-årige smerter i tænderne.

Dem over 70 år er også mest tilfredse med deres tænder og samtidig mindst angste for et tandlægebesøg.

4 % 

Meget få danskere besøger aldrig tandlægen.

38 %

Leddegigt er den kroniske sygdom, der giver flest tandproblemer. Flere end hvis man fx lider af diabetes. 38 % af respondenterne med leddegigt svarer, at de har problemer med at spise og nyde maden.

50/50

Halvdelen af danskerne har alle deres tænder efter deres 40-års fødselsdag.

Tænder fremfor nyrer

En ud af fem mener, at tab af alle tænder er den helbredstilstand, der ville sænke deres livskvalitet mest. Danskerne vil fx hellere miste en nyre, miste alt håret eller blive ramt af medicinkrævende forhøjet blodtryk. Tab af tænder er kun overgået af insulinkrævende diabetes, som 22 % mener vil sænke deres livskvalitet mest.

TRE OVERRASKELSER

Her er de tre resultater, som har overrasket Charlotte Groule, formand for Tandlægeforeningens Sundhedsudvalg, mest i befolkningsundersøgelsen.

1. At så mange går rundt med tandsmerter.

2. At mennesker med leddegigt tilsyneladende er hårdere ramt af tandproblemer end andre.

3. At den sociale gradient er så stærk i forhold til tandproblemer.

80 % 

Så mange over 40 år mener, at det offentlige skal spæde mere til tandlægeregningen. Blandt de varmeste fortalere for gratis tandlæge finder man førtidspensionister og arbejdsløse.

Ligestilling

Mænd og kvinder er stort set lige tilfredse med deres tænder og går lige ofte til tandlægen.

59 %

Så mange vil gerne inddrages, når det kommer til, hvilken tandbehandling de skal have. Ca. 56 % oplever faktisk at blive inddraget.

Ingen utilfredshed

Kun 1 % er utilfredse eller meget utilfredse med deres tandlæge.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen bag tallene er lavet af Tandlægeforeningen og Epinion og er en repræsentativ befolkningsundersøgelse af voksenbefolkningens oralt betingede livskvalitet. Der er indsamlet 1.060 besvarelser blandt personer mellem 20 og 100 år i et kombineret set-up med ligelig fordeling af de indsamlede besvarelser, dels via et online panel og dels via telefoninterviews. Datagrundlaget er repræsentativt på køn, alder og region.