Tandlægepar i mediestorm:

Fra kærlighedsfest til hetz

Det, der skulle have været en fejring af et tandlægepars kærlighed, endte i stedet med 45 COVID-19-smittede gæster, en mediestorm og hemmelig adresse. Nu stiller tandlægeparret op i Tandlægebladet for at fortælle om stormen og for at advare deres tandlægekolleger.

Tandlægepar i mediestorm
Tekst: METTE WALLACH / Foto: Thomas Nielsen

– Jeg havde bare lyst til at grave mig ned, siger Armita Afshari Boel Thomsen, mens hun tænker tilbage på myndighedernes coronapressemøde den 7. september 2020.

Magnus Heunicke havde indledt pressemødet med ordene ”vi er nu i den mest bekymrende situation med smittestigning siden foråret”, men det var ord fra direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, der skulle forandre alt:

– Vi ser også smitte til private fester, og et eksempel på det er en privat fødselsdagsfest, som indtil videre har affødt smitte til 30 personer. Dertil kommer nære kontakter til de 30 personer.

Armita Afshari Boel Thomsen vidste med det samme, hvilken fødselsdagsfest Anette Lykke Petri hentydede til, og kort efter begyndte det at storme ind med sms’er fra venner og bekendte.

Armita og Kasper Afshari Boel Thomsen er begge tandlæger og har en klinik i Skibby uden for Roskilde.

Under pressemødet sad de begge i karantæne derhjemme efter at have holdt en fælles 40-års fødselsdag, hvor 45 ud af deres 68 gæster endte med at blive smittet med COVID-19.

Det værste, der kunne ske, var jo, at vi havde smittet nogle af vores patienter

ARMITA AFSHARI BOEL THOMSEN

Og her sad de så – selv smittede med COVID-19, mens de gode minder om deres sommerfest smuldrede væk.

Hvad de herefter skulle opleve, kunne de ikke have forestillet sig.

Har vi smittet patienter?
Det første, Armita og Kasper Afshari Boel Thomsen følte, da de tirsdagen efter festen var på arbejde og for første gang fik at vide, at der var COVID-19-smittede til deres fest, var frygt.

– Det værste, der kunne ske, var jo, at vi havde smittet nogle af vores patienter. Det frygtede vi virkelig, siger Armita Afshari Boel Thomsen.

– For én ting er at smitte nogen i privatregi. En helt anden ting er at smitte, når man er på arbejde, og så som sundhedsperson, siger Kasper Afshari Boel Thomsen og fortæller, at de derfor tog alle forholdsregler – også flere end de blev anbefalet af smitteopsporingen – og de lukkede deres klinik.

Kort tid efter kunne de konstatere, at ingen patienter var smittede.

– Det gav os et tiltrængt pusterum og en tryghed at vide, at vores forholdsregler og brug af værnemidler havde givet pote, siger Kasper Afshari Boel Thomsen.

En pistol for panden
Men det var slet ikke slut endnu.

For dagbladet Politiken havde fået nys om ”festen hos tandlægeparret i Roskilde”.

Og både Kasper og Armita Afshari Boel Thomsen er overbeviste om, at det var omtalen af festen på pressemødet.

Der gik nemlig kun få dage, før Armita Afshari Boel Thomsen fik en besked på Facebook fra en Politiken-journalist, som ville have dem til at medvirke i en historie.

– Jeg følte, at jeg skulle gemme mig i sofaen – at han kiggede ind ad vinduet. Det var meget ubehageligt, siger Armita Afshari Boel Thomsen og fortæller, at hun ignorerede beskeden.

Og begge troede de, at stormen havde lagt sig, inden den rigtig var begyndt.

– Vi har altid forsøgt at undgå mediernes søgelys, siger Kasper Afshari Boel Thomsen og forklarer, at en ting er at stille sig op og fortælle om en anerkendelsesværdig historie.

En helt anden ting er at medvirke til sin egen shitstorm ved at fortælle hele Danmark om en fest, man har holdt, hvor over halvdelen af gæsterne er smittet med en farlig virus.

Politiken gav ikke så let op.

Kort tid efter blev Armitas bror, der er overlæge på Rigshospitalet, og som før har udtalt sig om COVID-19, ringet op af en Politiken-redaktør, der lod ham vide, at hvis ikke Armita og Kasper ville medvirke i en artikel – som de jo selv kunne have indflydelse på, forstås – så kunne han desværre ikke forhindre, at Ekstra Bladet løb med historien.

– Det var ikke ordret det, han sagde, men det lå mellem linjerne, fortalte min bror, da han efterfølgende ringede til os, siger Armita Afshari Boel Thomsen.

– Så det var jo en pistol for panden. Vi kunne ikke gøre andet end at sige ja til at medvirke, siger Kasper Afshari Boel Thomsen.

Det var helt klart interessant for journalisten, at vi var tandlæger

KASPER AFSHARI BOEL THOMSEN​

Uansvarlige tandlæger
Det var ikke kun, fordi parret ikke havde lyst til at stå i rampelyset, at de ikke ville stille op.

Det var også, fordi de følte, at journalisten allerede havde stemplet dem som uansvarlige tandlæger.

– Det var helt klart interessant for journalisten, at vi var tandlæger. Der lå en underliggende kritik i henvendelsen, der handlede om, at vi ikke havde været vores ansvar bevidst som sundhedspersoner. At netop vi burde blive derhjemme med mundbind og sidde på vores hænder. At hvis sundhedspersoner som os ikke kan opføre sig forsvarligt, hvordan kan alle andre så. Det var vigtigt, at vi var ”tandlægeparret fra Roskilde”, siger Kasper Afshari Boel Thomsen om den følelse, de fik.

– Det var meget ubehageligt. Vi var sure, og jeg var meget bekymret for vores kliniks omdømme og fremtid, siger Armita Afshari Boel Thomsen.

Parret overvejede at tage sagen i egen hånd og gå aktivt ud med historien på de sociale medier, men efter en drøftelse med en bekendt, der har presseerfaring, endte de med at sige ja til at stille op i Politiken.

– Historien var jo ude, og vi var nødt til at takle den, siger Armita Afshari Boel Thomsen.

Og det viste sig da også, at Politikens journalist var mere nysgerrig end kritisk.

– Han var nysgerrig på, hvordan så mange kunne smittes. På det tidspunkt troede man stadig, at COVID-19 primært smittede via direkte kontakt.

Det var først herefter, at man for alvor begyndte at tale om aerosoler, siger Kasper Afshari Boel Thomsen.

SUPERSPREDEREN

Festen – der var en dobbelt 40-års fødselsdag kombineret med en fejring af, at Armita Afshari Boel Thomsen tidligere på året var blevet raskmeldt efter et forløb med brystcancer – blev holdt i slutningen af sommeren. Alle gældende restriktioner blev overholdt til festen. Men trods alle deres mulige og umulige forholdsregler til selve festen viste det sig, at en af deres gæster var en såkaldt superspreder. Gæsten havde været til en konference tidligere på dagen og var til fodbold med sit barn dagen efter. Uden at smitte nogen her.

Nævnt af Søren Brostrøm
18. september 2020, dagen før artiklen skulle udkomme, var der pressemøde igen.

Og denne gang var det Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, der valgte at nævne Kasper og Armitas fest som et eksempel på, at også 40-årige kan smittes til ”supersprederhændelser”.

Det fik Politikens redaktør til at omprioritere artiklen og sætte den på forsiden.

Egentlig var parret tilfredse nok med resultatet.

De fik forklaret, hvilke forholdsregler de havde taget til festen, og fik på den måde afkræftet en masse rygter, der allerede florerede om, at de havde været uforsigtige.

Agendaen skiftede fuldstændig, fra at vi havde holdt en fest til rendyrket racisme

KASPER AFSHARI BOEL THOMSEN​

Men der var to ting, der ærgrede parret.

Dels at det kom til at virke, som om de rfrivilligt var stillet op til interview, og dels at det via artiklen kom frem, at Armita havde haft brystkræft.

– Det var ikke en information, jeg havde lyst til at dele med hverken mine patienter eller resten af Danmark, men journalisten insisterede på, at det var vigtigt at få med, fordi det skabte en større forståelse for, hvorfor vi havde valgt at holde festen, siger hun.

I dagene efter fik parret rigtig mange positive henvendelser fra nær og fjern.

Og især fra patienternes side oplevede de en enorm omsorg.

– Selv patienter, der normalt er utilnærmelige, var pludselig meget venlige, siger Kasper Afshari Boel Thomsen.

– Der var også en patient, der ringede til mig og bare ville fortælle, at hun så gerne ville give mig et kram, husker Armita Afshari Boel Thomsen og fortæller, at stik imod deres frygt endte det faktisk med, at de fik flere patienter på grund af artiklen.

Utallige andre danske medier ringede til parret for at få dem til at stille op hos dem, men her blev deres nej endelig accepteret.

Helvede bryder løs
Stormen var redet af.

Troede de.

For der kom også rigtig mange kommentarer i kommentarsporet under artiklen på Politiken. dk.

Journalisten havde rådet dem til ikke at læse dem, og det gjorde Kasper Afshari Boel Thomsen heller ikke.

Men hans kone kunne ikke lade være.

Og via Politikens sobre kommentarspor blev hun ledt over til det mere kontroversielle Nationen under Ekstra Bladet.

Her var kommentarerne skarpere og gik i alle mulige retninger.

En af retningerne var til højre.

Men så længe, at vi ikke blev truet direkte på livet, så kunne de ikke gøre noget

ARMITA AFSHARI BOEL THOMSEN​

For via Nationen blev Armita Afshari Boel Thomsen opmærksom på, at nogle højreradikale grupper havde oprettet artikler om hende.

Armita Afshari Boel Thomsen er oprindeligt fra Iran og kom til Danmark med sin bror og mor i 1987.

Artiklerne på de højreradikale fora handlede nu ikke længere om, at parret havde holdt en fest, men i stedet, at det var Armitas skyld, at COVID­19 var kommet til Danmark.

Sætninger som fx ”Nu kommer der for første gang ansigt på en af de indvandrere, der står bag den eksplosive spredning af coronavirus i Danmark”, og ”Den iranske indvandrer satte egne behov over det danske samfunds fællesskab”, prægede kommentarerne.

– Det, der blev skrevet, var enormt modbydeligt. Jeg blev rigtig ked af det og kunne ikke lade være med at tage det personligt, siger Armita Afshari Boel Thomsen.

– Agendaen skiftede fuldstændig, fra at vi havde holdt en fest til rendyrket racisme, siger Kasper Afshari Boel Thomsen.

Parret kontaktede Politiken, fordi de blev nervøse for Armitas og børnenes sikkerhed.

– Men så længe, at vi ikke blev truet direkte på livet, så kunne de ikke gøre noget, siger Armita Afshari Boel Thomsen og fortæller, at både de og hendes bror valgte at få hemmelig adresse.

Og da personer med tilknytning til højreradikale grupper begyndte at tjekke ind på klinikkens Facebook­side, lukkede de også den ned.

– Det føltes som stalking, og vi følte ikke, at vi kunne gøre andet end at lukke ned.

Man kan jo ikke begynde at diskutere med mennesker, der tydeligvis er faktaresistente, siger Kasper Afshari Boel Thomsen.

Aldrig igen
Efter en måned til halvanden stilnede det hele af, og parret kan i dag trække vejret normalt igen.

De har også fået et andet forhold til deres patienter:

– Vores patienter fik jo pludselig set en ny side af os. Så nu er vi ikke kun professionelle tandlæger, nu er vi også mennesker. Og det har givet et positivt aftryk på vores relation, siger Kasper Afshari Boel Thomsen.

Og endelig kan parret glæde sig over festen igen.

– Til at starte med var det svært at tænke tilbage på festen, men nu har der været mange supersprederbegivenheder, og vi har fået det hele på afstand, siger Armita Afshari Boel Thomsen.

Der kan være mange sager, hvor tandlæger kan blive udstillet

KASPER AFSHARI BOEL THOMSEN​

Parret vil dog aldrig stille op til Politiken eller andre lignende medier igen.

– Men vi synes, det er vigtigt at fortælle vores kolleger i et fagligt forum som Tandlægebladet, hvordan vores historie hænger sammen, siger Armita Afshari Boel Thomsen og fortæller, at de især gerne vil have frem, at de ikke frivilligt stillede op til Politiken.

Og så vil de gerne advare deres kolleger:

– Alle kan jo komme ud for sådan en mediestorm. Ikke kun pga. corona, men der kan være mange sager, hvor tandlæger kan blive udstillet, siger Kasper Afshari Boel Thomsen og gentager, hvor forarget han er over, at artiklen efter hans mening virkede til at blive mere interessant for medierne, fordi parret er tandlæger.

– Det er, som om der er skabt et slags coronapoliti, som myndighederne er en del af. Og her er det tydeligt, at hvis man bliver smittet med COVID-19, så er det, fordi man ikke har været forsigtig og ikke har taget ansvar. Og det er værre, fordi vi er tandlæger. Men sandheden er jo, at det her er en meget smitsom sygdom, som kan ramme alle, siger Kasper Afshari Boel Thomsen, der trods alt – ligesom sin kone – har optimisme og glød i sine øjne.

Han slutter med at kigge 10 år ud i en forhåbentlig lysere fremtid:

– Alt andet lige giver det her anledning til nogle gode taler til vores 50-års fødselsdag.

POLITIKEN-REDAKTØR: "JEG FORTRYDER IKKE HISTORIEN"

Tandlægebladet har været i kontakt med Politikens sundhedsredaktør, Lars Igum Rasmussen, som skrev artiklen om Armita og Kasper Afshari Boel Thomsen. Og han er ked af, hvis parret følte sig presset til at stille op til interview i avisen. Det gjorde de ikke, ifølge ham. Han synes også, det er dybt tragisk, at familien skulle igennem alt det, der efterfølgende skete. Men han fortryder ikke, at Politiken bragte historien:

– Det var en rigtig vigtig historie at få ud, fordi det åbnede vores øjne for, at corona også smitter via aerosoler, at superspreder begivenheder er en væsentlig faktor i udbredelsen af smitten, og at det ikke kun var minoritetsgrupper og studerende, der var smittespredere, siger han og medgiver dermed, at det var en vigtig detalje for historien, at Armita og Kasper var sundhedspersoner:

– På det tidspunkt havde mange en opfattelse af, at coronasmitten nærmest kun spredte sig i minoritetsgrupper og blandt unge. Derfor ville historien om, at højtuddannede sundhedspersoner også kunne være med til at sprede corona være med til at nuancere vores viden, siger han.