Vi sætter tænderne i kommunalvalget
Kommunal- og regionsvalget nærmer sig, og udfaldet kan få betydning for tandplejen, forklarer formanden for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist.
Den 16. november er der kommune- og regionsvalg. Og hvad har det så med os at gøre, tænker du måske? Rigtig meget, er mit svar.
Kommunerne danner rammerne om danskernes hverdag – dermed også deres tænder. Fra den kommunale tandpleje, hvor de førsteerfaringer gøres, til administrationen af § 82a og §166, og det er måske i omsorgstandplejen, at de sidste erfaringer med vores branche gøres. Og så er det helt tydeligt, at når vi påvirker på lokalt niveau, rejser sagerne ofte fra rådhuset og ind til Christiansborg. Eller fra den lokale sprøjte til landsdækkende medier som TV 2 og DR.
Den type udfordringer, som kan gøre ondt i vores tandlægehjerter
SUSANNE KLEIST, FORMAND FOR TANDLÆGEFORENINGEN
Derfor er Tandlægeforeningen nu sat i gear frem mod kommunal- og regionsvalget. Vi sætter lup på nogle af de udfordringer, der er ude i kommunerne. Udfordringer, som lokalpolitikere og andre i kommunerne faktisk kan gøre noget ved, hvis de prioriterer tandplejen og lægger pres på politikerne på Christiansborg.
Men det handler i høj grad også om patienternes udfordringer – den type udfordringer, som kan gøre ondt i vores tandlægehjerter. Det er fx de op mod 37.000 svage ældre, der ikke får det tandplejetilbud, de har krav på. Formentlig med forringet helbred og livskvalitet til følge. Og så er der alle de unge mennesker, der skal igennem en længere og mere kompliceret ortodontisk behandling, fordi ventelisterne til ortodontisk behandling er eksploderet. Foreningen for Specialtandlæger i Ortodonti vurderer, at nogle unge ser ind i en dobbelt så lang behandling, mens andre ender med en kirurgisk behandling, fordi de ikke er kommet i gang i tide.
Hverken borgere, samfund eller os som tandlæger kan være tjent med, at svage ældre og unge ikke får den optimale faglige tandbehandling. Vi vil derfor arbejde for, at ældre automatisk bliver visiteret til omsorgstandplejen, når de bliver visiteret til en ældrebolig, eller når de får plads på et plejehjem. Og så skal vi have uddannet flere specialtandlæger i ortodonti, og der skal naturligvis følge bevillinger med til at finansiere uddannelsen.
Frem mod valget vil vi råbe politikere, journalister og andre relevante sundhedsaktører op ved at sætte tænderne dagsordenen bl.a. gennem debatindlæg og mediehistorier. Samtidig vil jeg gerne opfordre jer til at holde øje med foreningen på de sociale medier. Her vil vi lave larm for vores budskaber, og jeg håber, I vil bakke op og være med til at dele budskaberne.
For sammen er vi stærkest.