"Vi hjælper de pårørende til vished"
Retsodontolog Dorthe Arenholt Bindslev er med til at identificere ofre i drabssager og ulykker. Tag med og følg hendes arbejdsliv i et døgn.
DORTHE ARENHOLT BINDSLEV
Ledende specialtandlæge, ph.d., Silkeborg Kommunale Tandpleje, og adjungeret professor (retsodontologi), Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet.
06:30
Jeg prioriterer at spise morgenmad sammen med min familie, før jeg kører på arbejde. I dag på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet, hvor jeg arbejder som retsodontolog 1-2 dage om ugen og på tilkald ved behov, fx ved større ulykker. Jeg har en idé om, hvad der venter. I går så jeg på TV 2, at der havde været en brand på en ejendom i Midtjylland. En person indebrændte og er ikke identificeret. Her kunne der blive brug for mig som retsodontolog.
08:30
Jeg indtager mit kontor, tjekker kalenderen og emails og får overblik over dagen. Der er brug for mig til sagen fra Midtjylland. Politiet er i gang med at skaffe tandlægeoplysninger på den omkomne, som formodes at være beboeren i det nedbrændte hus. Tandlæge journalen skal vi bruge til at sammenligne afdødes tandsæt med, så vi forhåbentlig kan identificere vedkommende.
09:00
Forberedelserne til identifikationen begynder. Af hensyn til kvalitetskontrol tilstræber vi at være to tandlæger. Hvis ikke min retsodontologiske kollega er til stede på instituttet, har jeg en liste over interesserede tandlæger, som har været på kursus i retsodontologi,
og er kvalificerede til at deltage, så de kan få trænet deres færdigheder. Jeg får fat i en kollega. Dog har vedkommende en køretur på en time, så vi kan gå i gang ved middagstid.
11:30
Kollegaen kommer og forberedes på opgaven. Afhængigt af erfaring kan en identifikation være en grænseoverskridende oplevelse. Mental forberedelse er vigtig. Vi gennemgår sagsmaterialet – bl.a. en tandlægejournal fra en tandlæge, der har behandlet den formodede omkomne. Liget, der er forbrændt til ukendelighed, er fundet på en seng. Teorien er, at det er rygning, som er skyld i branden.
12:15
Identifikationen begynder. Liget er lagt frem på obduktionsbordet. Vi danner os et overblik. Liget er medtaget af omfattende brandskader. Det kræver forsigtighed og specielle teknikker at få adgang til at udføre en detaljeret undersøgelse af tænderne og tage gode røntgenoptagelser. Der ligger en omhyggelig journal og gode røntgenbilleder fra tandlægen. Den omkomne har haft traume mod en incisiv i overkæben. Tanden er rodbehandlet og forsynet med en MKkrone med stift. Rodbehandlingen er meget karakteristisk. Der er tillige flere gamle amalgamfyldninger i tandsættet, som vi kan genfinde i journalmaterialet. Vi kan konstatere mange identiske karakteristiske detaljer fra tandlægejournalen og kan konkludere, at der er et sikkert match. Politiet kan få mundtlig besked, så de kan underrette afdødes pårørende.
14:00
Undersøgelsen er færdig. Alt pakkes sammen, og den hvide pose med afdøde bliver lukket. Jeg føler, at jeg som retsodontolog er med til at afslutte en tragisk og ofte dramatisk hændelse med en omhyggelig og værdig sagsbehandling. Vi hjælper de pårørende til vished. Det giver mig en stor faglig tilfredsstillelse. Der skal nu udfærdiges en rapport til politiet. Så taler vi dagen igennem. Det er vigtigt især for min assistent, som ikke er vant til at se så dramatiske ting at man bearbejder sine oplevelser sammen med kolleger. Det er ikke noget, man kan tage med sig hjem og tale med familien om ved middagsbordet. Selv om jeg har mange års erfaring med mange typer retsodontologiske opgaver, er jeg aldrig upåvirket i situationen. Det er altid et liv, der er afsluttet. Men du skal være tilstrækkelig professionel til at kunne lægge sagerne fra dig, når du går hjem. Nogle sager går selvfølgelig mere under huden end andre. Især sager med børn.
15:45
Tjekker mails og læser op på et forskningsprojekt, vi har gang i. Det handler apropos om læsioner hos børn, der har været udsat for overgreb.
16:30
Jeg kører hjem for at tilbringe resten af dagen sammen med familien. Men jeg skal også lige forberede en behandlingsplan til morgendagen, hvor jeg skal passe mit andet job i Silkeborg Kommunale Tandpleje, hvor jeg er omgivet af sprællevende børn og unge med bøjle på tænderne.