Jonas Staal anbefaler:

Du skal være ærlig og i øjenhøjde

Efter selv at have gået igennem de mange år på tandlægestudiet, giver Jonas Staal nu sine 3 bedste råd til kommende studerende.

Jonas Staal

JONAS STAAL, 29 ÅR

Uddannet fra Tandlægeskolen i København i 2021

1. Du kommer længst med ærlighed

Det er vigtigt at være ærlig og i øjenhøjde med dine patienter. Det giver en respekt for dig som behandler og som menneske. Anne Havemose sagde det så fint i sin tale til min afslutning “... det er denne respekt, der gør din patient til en ‘follower’ og ikke en kunde, da kunder shopper”. Forklar fx mulige komplikationer, inden de bliver til et problem og ender med at lyde som en bortforklaring. Den caries var nok blevet til en perforation uanset, men hvis det er blevet fortalt inden, så er det bare konsekvensen af, at patienten ikke går til tandlægen, og ikke fordi du ikke var god nok eller lavede en fejl.

2. Du kommer til at bruge dine noter

Husk at skrive gode noter, og start gerne tidligt. Selvfølgelig mest til de fag, der bliver eksamineret i, men derudover også til det kliniske aspekt. Som studerende kan vi ikke huske alle trin i behandlinger, da vi er nye i trafikken. Jeg har haft stor gavn af googledrev, som kan åbnes på alle computere, så jeg altid har mine noter med. Her har jeg bl.a. skrevet behandlingerne ned og de præparater, der bruges, samt deres egenskaber.

Jeg kombinerer det med et teoretisk afsnit med henvisning til ekstern kilde. Det ender med at blive et stort leksikon af dine egne guldnoter, som er fantastisk at slå op i, når hukommelsen svigter, og man er i tvivl.

3. Tandlægestudiet er en rutsjebane

Husk på, at alle dage på studiet er forskellige. Der er dage, hvor aftrykket ikke vil det samme som dig, eller stellet til din krone ikke passer efter tredje forsøg, og det kan føles som et stort nederlag. Men bare rolig. Du er i en læreproces, og det går ikke altid efter planen.

Bare husk, at du nok skal komme igennem det. Dine medstuderende og undervisere er der for at løfte dig op, og så kommer de gode dage, hvor det hele spiller, og du fx får fjernet den komplicerede 8­ uden komplikationer. Eller hvor dine patienter er så glade, at de ikke kan stoppe med at smile, og du føler, at du er på toppen af verden. De stunder skal du samle på.

Ligger du også inde med anbefalinger eller tips, som kollegaerne kan få glæde af? Så skriv til Tandlægebladet på TB@tdl.dk.