Leder:

Tandlæger gør en stor forskel

Tandsundhed og kropssundhed hænger sammen, så derfor er det også kun naturligt, at tandsundheden indgår i den generelle opfattelse af sundhed, forklarer Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

Susanne Kleist leder
Foto: Les Kaner

Der er sammenhæng mellem sundhed i munden og sundhed i kroppen. I Danmark er sygdom i tænderne stadig et stedbarn i sundhedsvæsenet, og munden betragtes som adskilt fra resten af kroppen. Sygdomme i mund og krop kan gensidigt påvirke hinanden, og vi skal spille en vigtigere rolle i den generelle sygdomsbekæmpelse.

Et studie fra Aalborg Universitetshospital cementerer netop sammenhængen mellem en sund mund og en sund krop: Systematisk mundhygiejne inden operation kan reducere antallet af infektioner med 50 %. De fleste danskere kommer hyppigere til tandlæge end til læge, så det er ofte os, der opdager de første tegn på sygdom ved fx diabetes. Der er efterhånden god dokumentation for sammenhængen mellem parodontitis og diabetes, kardio-vaskulære sygdomme samt reumatoid artritis.

Corona har vist, at pengene kan findes

SUSANNE KLEIST, FORMAND FOR TANDLÆGEFORENINGEN

Diabetikere har en øget forekomst af parodontitis, og forskning har vist, at en målrettet indsats med forebyggelse og behandling af parodontitis hos disse patienter kan nedsætte blodsukkerniveauet betydeligt og gøre det nemmere for patienterne at kontrollere deres diabetes. Til gavn for patienten, men også til gavn for samfundsøkonomien.

Vi kan lære af erfaringerne fra England. Her har NHS indført en ”Commissioning Standard: Dental Care for People with Diabetes”, som indebærer, at patienter, der får konstateret diabetes, automatisk henvises til tandlægen for diagnostik og behandling af parodontitis. Jeg mener, at det vil være helt naturligt, at vi kan måle blodsukkerniveauet, når vi opdager tegn på diabetes. På den måde kan vi mere målrettet henvise til lægen.

Tandsundhed skal indgå som et led i vurderingen af borgernes generelle sundhedstilstand. Tandlæger og læger skal samarbejde tættere i fremtiden. Vi har brug for at styrke viden og opmærksomhed om komorbiditet på tværs af sundhedsvæsenet, og det er derfor glædeligt, at der er fokus på det på både lægeuddannelsen og tandlægeuddannelsen.

Hvorfor sidder politikerne stadig på deres hænder, når beviserne for tandplejens betydning er så overbevisende? Vi må væk fra gammeldags tænkning, så vi kan få et moderne og tidssvarende sundhedsvæsen med fokus på forebyggelse af sygdom i hele kroppen. Corona har vist, at pengene kan findes, hvis politikerne har viljen. Lad os udnytte vores faglige viden og kontakt til patienterne.

Lad os bygge bro mellem de faglige søjler i sundhedssystemet til gavn for patienterne og for det samlede sundhedsvæsen. PS: Tandlægeforeningen sætter med ”Konference om parodontitis og komorbiditet” den 27.-28. januar 2022 fokus på emnet. Jeg håber, mange af jer vil deltage og være med til at styrke debatten.