"Jeg vil hellere have planlagt travlhed fremfor stress"
At være tandlæger er ikke kun et arbejde. Det fortæller Jeanette Garner, som i denne måneds fagstafet svarer på spørgsmålet - hvordan undgår du at brænde ud?
JEANETTE GARNER, 60 ÅR
Uddannet fra Tandlægeskolen i København i 1985
Klinikejer hos Tandlægehuset i Humlebæk
Hvordan gør du for ikke at brænde ud?
Det at være tandlæge er også min hobby. Jeg går stadig meget op i faget og søger stadig at lære nye behandlingsmetoder og forfine behandlingsgangene. Vores patienter vil jo gerne være så kort tid som muligt i stolen, så hvordan kan vi fx minimere stoletiden mest muligt? Så hører jeg ikke til dem, der ser ansatte som et nødvendigt onde, tværtimod synes jeg, det er sjovt at have med ansættelsesforhold at gøre, og jeg sætter en dyd i at have elever og ansætte dem efterfølgende.
Lige nu har jeg seks af egen avl. Derudover er jeg tidligt blevet influeret af udenlandske tandlæger som fx Gordon Christensen, der lærte mig om alverdens dentalmaterialer, og af Dick Barnes, der lærte mig at se hele vejen rundt om patienten via ”over the shoulder”-kurser. Og så mit ophold på Pankey Institute, hvor jeg bl.a. lærte om balancen mellem at være en god tandlæge på den ene side, men så også at være en god leder og et godt familiemedlem på den anden side. Det hele hænger sammen. Alt dette har gjort, at jeg er blevet ved med at være nysgerrig på det at være tandlæge og kan bibeholde min energi.
Hvad er der så fedt ved at være tandlæge?
– Det er blandingen mellem det akademiske og håndværksmæssige. Og så det, at man kan være god til nogle bestemte behandlinger, hvor man kan nørde. Men samtidig skal man som klinikejer drive en virksomhed. Den kombination tænder mig.
Du er aktiv i online debatter om tandlægebranchen – hvorfor?
– Flere gange om ugen deltager jeg aktivt i debatter i facebookgruppen Tandlæger, fordi jeg har stor glæde af at sparre og diskutere med mine kollegaer landet over. Det er også sommetider rart at have et forum at ytre sig i kun for klinikejere.
Du har også politiske holdninger. Hvad er din politiske mærkesag?
– Jeg mener, at det er beskæmmende, at der er flere kvinder end mænd i tandlægefaget. Mange kvinder i min omgangskreds holder op med at praktisere 10 år for tidligt, og mange af dem vælger også i løbet af deres karriere at gå ned i tid. Det gør, at der er gode kompetencer, der forsvinder, og at vi på sigt kommer til at mangle endnu flere tandlæger.
Hvad kan der gøres?
– Jeg kunne godt være fortaler for positiv særbehandling af mandlige studerende i form af kvoter. Jeg ved fra min søn, som netop er startet på tandlægestudiet, at mange unge mænd ikke har det fornødne karaktergennemsnit til kvote 1, og derfor kunne det også være en idé at hæve optaget på kvote 2. Tandlægefaget skal ikke ende med at være et rent kvindefag!
Hvad optager dig for tiden?
– Lige nu er vi ved at vinde indpas på et nyt segment af patienter. Jeg kalder det køkkensegmentet. For fra at vi har været et nødvendigt onde for vores patienter, så kommer de nu af sig selv og efterspørger nogle behandlinger, der enten kan optimere tænderne, eller behandlinger, som de længe har gået og overvejet.
Ligesom folk optimerer deres køkkener. Under corona har alle efterhånden prøvet at sidde i et onlinemøde, hvor man kan se sig selv. Og der er det gået op for folk, at de faktisk godt kunne tænke sig nogle pænere tænder, ligesom det også er mindre tabubelagt at gøre noget ved sine tænder. Og det oplever jeg, at de efterspørger nu.
Hvordan imødekommer du det?
– Jeg er bl.a. certificeret inden for Invisalign siden 2005, men har især gjort noget ud af det de seneste år. Og jeg forsøger at lave æstetiske behandlinger, der er mest muligt bæredygtige og mindst muligt invasive, fx kan man komme virkelig langt med at rette tænderne, harmonisere farven med lidt blegning og så slutte af med æstetisk plast eller porcelæn. På den måde forsøger jeg at reparere det, mine patienter allerede har.
Hvem vil du sende stafetten videre til?
– Jeg vil gerne sende den videre til Charlotte Nyby. Hun driver også en stor klinik og holder relevante kurser oveni. Hun er et godt eksempel på en dygtig kvindelig tandlæge, som stadig arbejder derudad, og som jeg ikke håber går på pension foreløbig. Hun er bedre til at strukturere sin dag, end jeg er, og hun er bl.a. god til at finde de vigtige timeouts.
Så mit spørgsmål er: Hvordan holder du struktur i din hverdag?
Fagstafetten går vi tæt på en tandlæge med en helt særlig drive og passion for sit fag. Månedens tandlæge sender fagstafetten videre til en kollega, der har været en inspiration for ham eller hende.