Værnemidler og vaccinationer beskytter tandlæger
Ny stor undersøgelse bringer en dårlig nyhed og en god nyhed. Den dårlige nyhed er, at tandlæger er særligt udsatte for at blive smittet med COVID-19. Den gode nyhed er dog, at værnemidlerne mindsker risikoen. Det viser en britisk undersøgelse, som samtidig slår fast, at tidligere smittede har en god immunitet, men at vaccination giver den absolut bedste beskyttelse.
Tandlæger og andet tandlægepersonale har en øget risiko for at blive smittet med COVID-19. Det dokumenterer et stort britisk studie, hvor man siden juni 2020 løbende har målt COVID19-antistoffer i blodet hos over 1.500, som arbejder på tandklinikker. Samtidig viser undersøgelsen, at værnemidler er et yderst effektivt smitteværn. For mens 6 % af befolkningen havde antistoffer i blodet i juni 2020, var det 16,3 % af tandlægerne.
Men allerede i september, hvor værnemidler var blevet påkrævet, viser blodprøverne, at smitten blandt tandplejerpersonale var som hos den almene befolkning.
Professor i klinisk mikrobiologi, overlæge, dr.med. Niels Høiby, Rigshospitalet, peger på, at det britiske studie er med til at understrege, at tandlæger og andet klinikpersonale ikke er i større risiko for at blive smittet, hvis man bruger værnemidler, og at lukning af tandlægeklinikker ikke giver mening.
– Det meget grundige studie, som formentlig kan overføres til danske forhold, dokumenterer, at værnemidler giver tandlægepersonale god beskyttelse mod smitte. Da tandlægeklinikkerne genåbnede og værnemidlerne blev anvendt, var tandlægepersonalet ikke mere udsatte end den almindelige befolkning, siger Niels Høiby.
Flokimmunitet opnås kun ved vaccination
Ifølge Niels Høiby viser undersøgelsen også, at vaccination er den bedste måde at bekæmpe risiko for det enkelte individ og til at bekæmpe pandemien. For i januar 2021, hvor man var begyndt at vaccinere sundhedspersonale, viser blodprøverne, at næsten 98 % af de deltagere, som ikke tidligere havde været smittet med COVID-19, udviklede antistoffer mindst 12 dage efter første stik med en Pfizer-vaccine. De deltagere, der allerede havde været smittet, udviklede antistoffer endnu hurtigere og kraftigere efter første vaccinedosis.
– Tidligere teoretiske overvejelser over flokimmunitet via naturlig infektion, som Sverige har støttet sig til, er ikke en mulig løsning. Flokimmunitet opnås kun ved vaccination. Derfor er det vigtigt, at tandlægepersonalet også bliver vaccineret, da de jo også kan blive smittet uden for klinikkerne og derved alligevel udgøre en risiko for kollegerne og patienterne, fastslår han.
Det viser undersøgelsen
Juni 2020:
Første måling viser, at 16,3 % af deltagerne havde antistoffer i blodet. På det tidspunkt var den andel kun 6 % i befolkningen. Medarbejdere, der ikke deltager i behandlinger, er ikke mere udsatte end den almindelige befolkning.
September 2020 og januar 2021:
Tandplejerpersonale bliver ikke længere smittet mere end den almene befolkning.
Januar 2021:
Næsten 98 % af de deltagere, som ikke tidligere havde været smittet med corona, udviklede antistoffer mindst 12 dage efter første stik med en Pfizer- vaccine. De deltagere, der allerede havde været smittet, udviklede antistoffer endnu hurtigere og kraftigere efter første vaccinedosis.