Detaljen:

Behagelig fremtid

I Detaljen i denne måned, ser vi på en ny mulig COVID-19-testmetode, som kan erstatte de ubekvemmelige PCR- og antigentests.

Detaljen: Behagelig fremtid
Foto: Shutterstock

Hele 41 mio. gange og lidt til. Så mange gange har en person her i landet åbnet munden på vid gab, fået stukket en podepind langt bagud i mundhulen for at få foretaget en PCR-test for SARS-CoV-2 . Dertil kommer de 40 mio. gange, der er blevet drejet en podepind rundt i næseborene ved en antigentest.

Men det er måske snart slut. Fremover kan vi måske nøjes med en spytprøve. Studier viser, at en spytprøve er lige så præcis som den velkendte PCR–metode. Et studie fra Mahidol University i Bangkok, Thailand – viser fx, at der er 97,5 % overensstemmelse mellem testresultaterne, hvis man sammenligner test af SARS-CoV-2 i spyt med PCR-metoden. Og der er store fordele ved at bruge spyttet til at teste for COVID-19-smitte.

Den enkelte kan selv tage prøven, hvilket betyder, at der ikke kræves sundhedspersonale. Dermed er smitterisikoen ved testning også minimal. Endelig er metoden langt mere behagelig end både næse- og svælgtest. Også på Rigshospitalet har forskere siden foråret 2021 været i gang med et forsøg, der skal sammenligne testmetoder.

Formålet med den danske forskning er at sammenligne følsomheden, ubehaget og omkostninger ved spytprøver sammenlignet med de velkendte testmetoder. Der er endnu ikke kommet resultater fra forsøget, men Tobias Todsen, læge ved Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet, der er en af de ansvarlige bag forskningen, håber, at resultaterne vil vise, at spytprøver er et nemt og hurtigt alternativ til svælgpodninger.