Professor blæser til kamp mod ulighed i tandsundhed
Det er skuffende, at regeringen, der ellers har slået sig op på at ville bekæmpe ulighed i sundhed, ikke gør mere for at forbedre tandsundheden for de svageste grupper i samfundet, siger læge og professor i global sundhed og indvandrermedicin, Morten Sodemann.
Sunde tænder er et basalt menneskeligt og helbredsmæssigt behov – ikke en luksus. Men som det er i dag, er sociale faktorer som indkomst og uddannelse helt afgørende for, hvor sunde dine tænder er.
– Den sociale ulighed i tandsundhed er et stort problem. Sådan skrev læge og professor i global sundhed ved Syddansk Universitet, Morten Sodemann, for nylig i et debatindlæg i Politikens Sundhedsmonitor. Overfor Tandlægebladet uddyber Morten Sodemann:
– Her på indvandrermedicinsk klinik møder jeg mange patienter med alvorlige uløste tandproblemer. Det er mennesker, som aldrig har været eller aldrig nogensinde vil komme til tandlæge, men som er voldsomt plaget af smerter og spiseforstyrrelser, siger han.
Det skuffer mig, at der heller ikke denne gang var afsat penge på finanslovforslaget
MORTEN SODEMANN, PROFESSOR
Manglende hjælp foruroligende
Han peger på, at det er foruroligende, at de ikke får hjælp til forebyggelse og behandling af tandsygdomme – især fordi dårlige tænder kan forringe livskvaliteten i næsten højere grad end alvorlige sygdomme som kræft og hjertekarlidelser. Det kan faktisk også være livsfarligt at have dårlige tænder, hvis du bliver syg og skal have behandling. Selv en simpel hofteoperation kan udvikle sig faretruende, hvis patienten har betændelse i tandkødet.
Professor skuffet
Ifølge Morten Sodemann er det uforståeligt, at man politisk fastholder den bizarre holdning, at rådne tænder er ens eget problem, men sygdomme i resten af kroppen skal samfundet nok tage sig af.
– Da Magnus Heunicke tiltrådte som sundhedsminister, sagde han, at han ville være den sundhedsminister, som afskaffede ulighed i sundhed. Det skuffer mig derfor, at der heller ikke denne gang var afsat penge på finanslovsforslaget til at gøre noget ved uligheden i tandsundhed, siger professoren fra Odense.
Hvad mener du, at der skal afsættes penge til?
– Mindre bemidlede familier, hvor der ikke er fokus på tandbørstningen, skal have mere hjælp. Her skal man måske ikke stoppe med gratis tandbehandling, bare fordi børnene er blevet 18 år. Og så skal der også bevilges penge til at hjælpe de patienter, som på grund af dårlige tænder kan opleve komplikationer, når de fx skal opereres eller behandles for en anden somatisk sygdom, siger Morten Sodemann.
Ikke-tandlæger skal på banen
I Tandlægeforeningen er formand Susanne Kleist glad for, at en læge som Morten Sodemann blander sig i debatten.
– Jo flere ikke-tandlæger, der kan se, at sygdom i munden hænger sammen med sygdom i resten af kroppen, jo mere realistisk er det, at vi får moderniseret vores sundhedsvæsen, så læger og tandlæger kan samarbejde tættere. På den måde kan vi få rettet op på den store ulighed i tandsundhed, som desværre er ret markant, siger hun.