Leder:

Tandsundheden står på spil

Der er momentum for, at vi kan gå i tættere dialog med politikerne om de klokkeklare udfordringer, der er på tandlægeområdet. En af dem er manglen på tandlæger, lyder det fra Tandlægeforeningens formand i denne måneds leder.

Susanne Kleist leder
Tekst: Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen / Foto: Les Kaner

Endnu en gang træder vi ind i et nyt år med restriktioner og usikkerhed. Men vi står nu alligevel et andet og bedre sted end sidste år. 

Vi har fået solide data på, at tandklinikker er et trygt sted for både patienter og personale. Senest har en undersøgelse vist, at mikroorganismer i aerosolerne på klinikken mest af alt stammer fra den væske, udstyret udsender – ikke patienten. Det kan du læse mere om i marts her i Tandlægebladet.

På Christiansborg begynder pandemien at slippe sit politiske tag. Der er derfor momentum for, at vi kan gå i tættere dialog med politikerne om de klokkeklare udfordringer, der er på tandlægeområdet. En af dem er manglen på tandlæger. Og den er efterhånden stor – ligesom frustrationerne er det. Tandlægeforeningen kæmper for, at der skal uddannes 35 flere tandlæger om året – allerede fra sommer. Og vi kæmper for, at der skal tilføres ressourcer, så de faglige miljøer på de to tandlægeuddannelser bliver styrket. Måske har du set, at vi i januar har slået på tromme for de budskaber i TV Avisen, DR.dk, Radioavisen og på sociale medier. Nu må politikerne tage affære. Tandsundheden står på spil.

Det skal være nemmere for dig at være tandlæge

En anden udfordring er en ny model for voksentandplejen. Med den nye finanslovsaftale har man vedtaget, at der skal laves en analyse af de mange eksisterendetilskudsordninger med det formål at forenkle dem. Det sker efter flere års pres fra Tandlægeforeningen. Politikerne har lovet forenklinger før, men finansloven forpligter. Vi står selvfølgelig klar. Vi vil komme med vores bud på en ny model, og vi har konkrete forslag til at mindske bureaukratiet. Det skal være nemmere for dig at være tandlæge, så du kan gøre det, du er allerbedst til og brænder for – fremfor at bruge tid på ansøgninger og dokumentation.

Et af vores forslag er, at tandlægerne skal på sundhedskortet. Det vil gavne både dig og patienterne. Overvej, hvor rart det ville være at scanne en patients sundhedskort og så på et øjeblik få overblik over, hvilke tilskudsordninger patienten har ret til? Og de unge – de ville blive tvunget til at vælge en tandlæge. Dermed kunne vi mindske dropout, for når et ungt menneske først er i et kartotek, så ruller indkaldelserne også ind. Og politikerne kunne spare de mange millioner, de har sat af til en digital tandlægevælger på finansloven. En løsning, jeg i forvejen har svært ved at se værdien af. Vi har jo allerede Sundhed.dk?

Lad mig slutte, hvor jeg startede. Med et blik ind i 2022. For ja, vi står et bedre sted. Derfor tør jeg også godt sige, at jeg glæder mig rigtig meget til at møde jer til medlemsmøderne, men også til Tandfaglige Dage i april.