Et døgn med:

"Får kortvarigt koldsved – vil der overhovedet komme nogen gæster?"

Direktør og klinisk professor Allan Flyvbjerg er gået på pension efter at have kæmpet for bedre livskvalitet for diabetikere hele sit arbejdsliv. Følg hans næstsidste dag på Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC).

Allan Flyvbjerg et døgn med
Tekst: Anne Burlund

ALLAN FLYVBJERG

Indtil 1. oktober 2022 direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen og klinisk professor ved Københavns Universitet.

06.30

Jeg står op og kører til Bellevue for at havbade. Kører derefter mod Steno Diabetes Center Copenhagen i Herlev. 

08.00 

Jeg møder ind på mit kontor, der ikke ligner sig selv. Bunker af papir, rapporter og bøger er klar til at blive sorteret. Noget gemmes til min efterfølger, andet bortskaffes på behørig vis. Flyttekasser fylder kontoret med de mange, personlige minder fra et langt livs arbejde med diabetes. Alt fra erkendtligheder til diplomer fra danske og internationale hædersbevisninger, herunder ikke mindst Tandlægeforeningens Sundhedspris fra 2021. 

09.00 

Dagens program gennemgås med min assistent, så alt er klar til to store begivenheder senere på dagen, nemlig det tredje årlige møde i Steno Diabetes Center Copenhagens bestyrelse samt besøg af en stor amerikansk delegation. 

10.30 

Jeg sætter min underskrift på en bevillingsaftale og afslutter dermed et langt og vigtigt forberedende arbejde, hvor Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet vil undersøge sammenhængen mellem oral sundhed/sygdom og diabetes. Der er desværre fortsat manglende fokus på sammenhængen mellem oral sygdom og diabetes. Personer med diabetes har større risiko for at udvikle bl.a. parodontitis, der omvendt også øger risikoen for at udvikle type 2-­diabetes. Sundhedsvæsenet er ikke tilstrækkeligt gearet til at håndtere disse problemer. Med en bevilling på 8 mio. kr. over fire år sikres, at hospitalets nye tandklinik kan skabe mere evidens på området, og dermed hvordan problematikken kan håndteres i fremtiden. 

12.30 

Bestyrelsen, der har repræsentanter fra Region Hovedstaden, universitetet, kommune, praktiserende læger, Novo Nordisk Fonden, medarbejdere og personer med diabetes, samles, og mødet starter. Vi diskuterer, hvor langt SDCC er kommet med den organisatoriske og individuelle brugerinvolvering. Flere af hospitalets mellemledere og medarbejdere holder oplæg, og bestyrelsen kommer med gode og konstruktive input til det videre arbejde. Hospitalets kliniske kvalitetstal og samlede økonomi bliver præsenteret og høster stor ros fra bestyrelsen. Der er orden i penalhuset! 

15.00 

Den 20 mand store delegation fra hospitaler, universiteter og andre vidensinstitutioner i Texas ankommer. Besøget er del af et samarbejde mellem bl.a. Udenrigsministeriet og SDCC for at udveksle erfaringer om, hvordan behandling af borgere med en eller flere kroniske sygdomme kan optimeres. Der er livlig bilateral debat, der beriger såvel de amerikanske besøgende og giver god feedback på Stenos mange udviklingsprojekter. Besøget afsluttes med aftaler om det videre samarbejde over et glas Cremant de Bourgogne og lidt petitfour. 

17.30 

De sidste ting pakkes ned på kontoret. Flyttemændene kommer i morgen. 

21.00 

Skriver på talen til min afskedsreception. Får kortvarigt koldsved – vil der overhovedet komme nogen gæster? Bliver beroliget af min hustru. 

22.30 

Tager en god single malt whisky og går i seng.