Et døgn med:

"Jeg oplevede den fornemste side af folkestyret"

Da tandlæge Poul Møller havde foretræde for Folketingets sundhedsudvalg om forebyggende tandpleje til cancerpatienter, fik han et indtryk af, at politikerne var lydhøre overfor hans forslag.

Poul Møller et døgn med
Tekst: Kim Andreasen

POUL MØLLER

Tandlægekonsulent, Region Sjællands Tandpleje, og tandlæge, Tandlægerne i Tinghuset, Høng.

06.00

Står op hjemme i Holbæk, spiser morgenmad og lufter min hund. I dag er en særlig dag, så jeg er spændt. I eftermiddag har jeg nemlig foretræde for Folketingets sundhedsudvalg. Det er kommet i stand, fordi jeg har skrevet et debatindlæg i Berlingske om patienter med kræft i hoved- og halsregionen, som får strålebehandling. Som det er i dag, får de ikke automatisk dækket behandlingen af de ofte voldsomme skader, som strålingen kan forårsage. Jeg synes, man svigter de patienter. Da indlægget var blevet bragt, sendte jeg det til medlemmerne af Folketingets sundhedsudvalg. Jane Heitmann, formanden for udvalget, svarede mig, at hun på baggrund af indlægget havde formuleret et spørgsmål til ministeren, og at jeg var velkommen til at få foretræde for udvalget for at redegøre nærmere for sagen. 07.30 / Jeg sætter mig ind i bilen og kører til Høng, hvor jeg 1-2 gange om ugen arbejder nogle timer som tandlæge hos Tandlægerne i Tinghuset. En dag om ugen fungerer jeg som tandlægekonsulent i Region Sjællands Tandpleje, hvor jeg bl.a. behandler ansøgninger om tandpleje til kræftpatienter. Jeg kender derfor til de uoprettelige skader, strålingen kan give på knogler, tænder og mund. 

12.00

Efter at have haft patienter hele formiddagen går turen mod København. Jeg tænker mit oplæg igennem og husker bl.a. mig selv på, at jeg skal fortælle politikerne, at automatisk forebyggende tandpleje til kræftpatienter er en billig løsning, da der kun er ca. 350 nye tilfælde på landsplan pr. år. 14.00 / På trappen foran Christiansborg mødes jeg med en journalist fra Tandlægebladet, som tager et foto af mig og får et citat om mine forventninger til mit foretræde. 

14.15

Jeg går ind på Christiansborg, men først skal jeg igennem sikkerhedsslusen. Akkurat som i lufthavnen. Jeg får at vide, at man er forsinket. Jeg sidder udenfor udvalgslokalet og venter. Imens ser jeg bl.a. Mette Frederiksen med følge og andre politiske koryfæer gå forbi. 

15.30 

En time senere end planlagt bliver jeg kaldt ind i udvalgslokalet. Jeg bliver placeret overfor Jane Heitmann, som præsenterer mig. Jeg fremfører mit ærinde, og jeg føler, at politikerne hører efter og er interesserede. Det kan jeg også mærke, da jeg er færdig med min præsentation og får opklarende spørgsmål. 

16.00

Kører hjem mod Holbæk. Det er myldretid, som jeg normalt hader. Men i dag tænker jeg mere på, hvordan mit foretræde gik. Har en god fornemmelse i maven og føler, at jeg oplevede den fornemste side af folkestyret – langt fra det magtspil, man hører om i medierne. 

17.30

Hjemme igen. Spiser aftensmad og går en tur med hunden. 

21.00

Sætter mig og skriver et kort resumé af mødet, som jeg oplevede det. Sender det til Jane Heitmann, så jeg er sikker på, at hun er enig. Får efterfølgende et bekræftende svar, hvor hun også orienterer om, at mit forslag nu vil blive forelagt for sundhedsministeren. Jeg håber, at politikerne vil løse problemet, og at sagen ikke bare ender i et udvalg i ministeriet. Nu har jeg i hvert fald haft alle chancer for at give dem inputs. 

22.00

Inden jeg går i seng, ser jeg Tirsdagsanalysen på TV2 News og får mere information om, hvad der skete på Christiansborg i dag. Det er sjovt, da jeg jo har været helt tæt på.