Fagstafetten: "Vis de studerende, at ortodontibehandling også er for voksne"

I denne måneds fagstafet svarer Lisbeth Nielsen på spørgsmålet: "Hvordan kan man sikre, at alle voksne med behov for ortodontibehandling – uanset hvor de bor i landet – kan få tilbudt specialbehandling fremover?"

Lisbethnielsen00144 Kopier 0
Tekst: Kim Andreasen / Foto: ANDREAS BANG KIERKEGAARD

Lisbeth Nielsen

66 år

Uddannet tandlæge i Aarhus i 1980

Specialtandlæge i ortodonti, ph.d. og klinikejer, Tandreguleringsklinikken, Viborg

 

Nadia Østergaard spørger: 

Hvordan kan man sikre, at alle voksne med behov for ortodontibehandling – uanset hvor de bor i landet – kan få tilbudt specialbehandling fremover?

– Jeg kan godt forstå spørgsmålet. Nadia har mange patienter tilknyttet sine klinikker, og hvis man ser på landkortet, er vi kun tre ortodontiske specialtandlægepraksis til at dække et stort område i den nordlige del af Midtjylland og i Nordjylland. Jeg kan godt frygte, at det kan blive svært at tilbyde behandling af sammenbids-, tandstillings- og andre af de problemer, som vi er specialister i at behandle, hvis der ikke kommer flere specialtandlæger. Og der mangler mange specialtandlæger i ortodonti. Jeg oplever allerede et stort pres nu og har for lang ventetid på behandling. 

Hvorfor er der en stigning i antallet af voksne med behov for ortodontibehandling?
– Går vi bare et par generationer tilbage, var det almindeligt, at man i konfirmationsgave – eller i bedste fald i bryllupsgave – fik fjernet alle tænderne og fik protese. Nu har vi vores tænder længere og længere. Men kæberne vokser, og tænderne flytter sig – også selv om man bliver voksen. Det kan betyde, at man risikerer at få forkert tandstilling og dermed både ødelægge tænder, som ellers er sunde, og få smerter i kæben. Der er også flere, som gerne vil have hjælp til at få deres smil tilbage, som de føler, de har mistet, fordi de kan se i spejlet, at deres tænder eller kæbe har forandret sig. 

Hvad kan man gøre for at få flere specialtandlæger i voksenortodonti?

– Der er måske en generel opfattelse blandt tandlæger af, at ortodonti er for børn. Det kan bunde i, at de studerende på tandlægestudiet kommer ud og ser kommunale ortodontiske klinikker. Man kommer desuden på kæbekirurgisk afdeling, hvor kæbekirurgerne arbejder. Men man besøger ikke en ortodontisk specialtandlægepraksis med specialbehandling af både børn og voksne. Vis de studerende, at ortodontibehandling også er for voksne, og at man på en moderne klinik kan mange spændende ting – fx med de nye digitale 3-d-teknologier. Vi samarbejder med protetikere, parodontologer, ørelæger og kirurger og udfører rekonstruktioner af både sammenbid og tænder. Det kunne være et sted at starte, hvis vi skal have gjort flere interesserede i at blive ortodontiske specialtandlæger og arbejde med voksne. 

Hvad mener du er særligt interessant ved ortodontispecialet? 

– For mig handler det meget om samarbejde med andre tandlæger og faggrupper. Kirurgen kan oftest kan ikke lave sin kirurgi, før vi flytter tænderne. Tandlægen, der skal rekonstruere tænderne, kan have brug for, at vi har gjort vores arbejde. Samarbejdet skaber de bedste resultater. 

Kan du give et eksempel? 

– For nylig havde jeg en kvinde først i 40’erne, som allerede havde slidt sine fortænder ned, så de var blevet bittesmå. Hun bed så hårdt på dem, at selv om tandlægen gentagne gange havde forsøgt at reparere dem, blev de igen ødelagt. Vi finder ud af, hvad der er galt. Kæbekirurgen hæver hendes bid og indstiller underkæben i den rigtige position. Vi indstiller tænderne ortodontisk, så tandlægen kan genskabe dem og give hende det rigtige bid og smilet tilbage. 

Arbejder du også sammen med andre sundhedsprofessionelle? 

– Jeg får fx henvist patienter fra øre-næse-hals-læger med øresmerter. Når patienter har ondt i kæberne og hovedpine og ikke kan gabe, henvender en del af patienterne sig til ørelæger, som så anbefaler patienterne at opsøge en tandlæge. Vi arbejder med sammenbiddet ud fra en ergonomisk vinkel og arbejder derfor også sammen med fysioterapeuter.

Hvem vil du sende stafetten videre til? 

– Til Ann Wenzel, professor, dr.odont. og ph.d. ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Hun var i sin tid bannerfører for digitaliseringen af røntgen inden for vores fag. Hvad fik hende til at kaste sig ud i det og tro på, at det var muligt? Og hvad tænker hun om fremtiden?

Lisbeth Nielsen spørger: 

Hvad fik dig til at arbejde med at indføre digital røntgen, og hvad tror du, næste skridt i udviklingen bliver?