Leder:

Vi skal tale vores fag op

Hvis vi skal tiltrække flere klinikassistenter, skal der også være respekt for vores fag, lyder det fra Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist, som opfordrer til at bakke op om ny kampagne, der har til formål at tiltrække og uddanne flere klinikassistenter. 

Susanne Kleist leder
Tekst: Susanne Kleist / Foto: Les Kaner

Er der en ting, vi tandlæger har til fælles, er det glæden ved et godt parløb med en klinikassistent. Men klinikassistenter er ikke kun afgørende for arbejdsglæden. De er også afgørende for driften – uden dem ingen tandklinik.

Det er derfor også bekymrende, at vi har svært ved at rekruttere klinikassistenter. Desværre bliver det kun sværere. Vi ser ind i små ungdomsårgange, vi ser et stort frafald på uddannelsen, og så er konkurrencen fra andre fag rigtig stor.

Tal fra Kommunernes Landsforening viser fx, at vi allerede om otte år kommer til at mangle 16.000 SOSU’er. Der er ingen tvivl om, at kampen om arbejdskraft er i gang – og den spidser til.

Jeg synes dog, vi har en god sag. Vi kan tilbyde et spændende og attraktivt job med store udviklingsmuligheder.

Netop det budskab deltog vi med ved DM i Skills. Arrangementet løb af stablen i slutningen af april, og vi var til stede med en stand, hvor vi, HK, SKT og en gruppe klinikassistentelever fortalte om faget og mulighederne.

Samtidig har vi sammen med samme partnere netop lanceret en ny kampagne. Formålet er at tiltrække og dermed uddanne flere klinikassistenter, og jeg vil gerne opfordre alle til at bakke op. Det kan I fx gøre ved at dele videoer og opslag til jeres egen Facebookside. Find kampagnen på Tdlnet.dk ved at søge på kampagne og klinikassistent.

Alle ledere har et ansvar for, at klinikassistenterne ser ind i et godt og spændende arbejdsliv

Men vi kan også gøre yderligere. Hvis vi skal tiltrække flere klinikassistenter, skal der også være respekt for vores fag. Og her har vi alle en rolle at spille. Vi skal alle være med til at tale vores fag op. Se bare, hvad der sker med sygeplejerskerne. Jeg tror på ingen måde, at den skarpe retorik er med til at gavne rekrutteringen til faget.

Jeg tror, vi skal være gode til at italesætte den forskel, vi og klinikassistenter sammen gør for vores patienter. Hvordan vi i fællesskab er med til at gøre danskerne sundere og give dem bedre livskvalitet. Vi skal fortælle om den rivende digitale og teknologiske udvikling, vores fag står midt i, og som klinikassistenter også er med til at føre ud i livet.

Alle ledere har også et ansvar for, at klinikassistenterne ser ind i et godt og spændende arbejdsliv. Vi skal sikre et godt arbejdsmiljø, og vi skal sikre, at den enkelte medarbejder har gode arbejdsforhold og gode udviklingsmuligheder via fx delegering. Men vi skal også være omstillingsparate – have fokus på, hvad der betyder noget i konkurrencen om arbejdskraft. Her tænker jeg fx på bæredygtighed, som mange unge har fokus på.

At vi har tilfredse medarbejdere, er uden tvivl den bedste anbefaling for faget og branchen. Og det vil placere os stærkt i kampen for at tiltrække dygtige unge mennesker.

Så lad mig slutte med en klar opfordring: Lad os sammen tale vores spændende og gode fag op.