Detaljen:

Den velkendte stol

Nogle patienter kan være sværere at undersøge end andre. På Demenscenter Skovgården har de haft succes med at gøre brug af en velkendt, slidt tandlægestol i kombination med musikterapi, når beboerne skal undersøges af kommunens omsorgstandpleje, og det er med til at forbedre beboernes tandsundhed væsentligt.

Tandlægestol Detaljen
Tekst: Nanna Fløjborg / Foto: ANDREAS BANG KIRKEGAARD

På Demenscenter Skovgården står en slidt tandlægestol med revner i betrækket. Den skulle egentligt kasseres, men nu sætter Hanne Andersen sig i stedet i den. Tandlægen kører stolen tilbage, demenscentrets musikterapeut spiller guitar, og Hanne Andersen åbner instinktivt munden. 

På Skovgården bor borgere med meget fremskreden demens og ofte også psykiske sygdomme. Tidligere har plejepersonalet kæmpet med at børste borgernes tænder foran håndvasken, og i det hele taget at få dem til at lukke munden op. Lykkes det, bliver personalet tit bidt i fingeren, fordi borgerne ikke forstår, hvad der foregår. På samme måde har kommunens omsorgstandpleje også haft svært ved at undersøge patienterne. Men det ændrede sig, da den slidte stol fik sin faste plads på demenscenteret. Når borgerne sætter sig, husker de følelsen og åbner munden instinktivt. Det betyder, at flere dagligt får børstet tænder, og at omsorgstandplejen, der kommer hver anden måned, har fået bedre udsyn og arbejdsstilling. 

Både centerlederen og overtandlægen i kommunen kalder det simple tiltag en succes, der er med til at forbedre beboernes tandsundhed væsentligt.