DO’S & DON’TS fra årgang 2020 og 2021
Hvordan kan du som nyuddannet bedst forberede dig på dit nye arbejdsliv? Vi har spurgt en række tandlæger, der indenfor de sidste par år selv har prøvet at stå helt grønne ved tandlægestolen. Få deres bedste tips her.
Christine Olsen
Årgang 2021
Lad være med at fokusere på løn og provision – det er langt vigtigere at lande et sted, hvor der er tid og lyst til hjælp og sparring, og hvor du må afsætte så lang tid, som du har brug for. Kig en kollega over skulderen, hvis du har et afbud. Det er enormt lærerigt, og prøv også at få en klinikassistent, som er mere erfaren end dig selv. Som nyuddannede er vi skarpe teoretisk, men den erfarne klinikassistent har set andre tandlæger arbejde. Det tager mange år at blive dygtig, så acceptér, at det er hårdt i starten, men vid, det bliver bedre.
Nabaa Sharba
Årgang 2020
Det første år som tandlæge er meget anderledes end livet som studerende, for det er nu, du skal ud at lære alt i den virkelige verden. Du kommer til at lave mange fejl, og det er helt okay, for det lærer du kun af. Det vigtigste er, at du spørger om hjælp og dygtiggør dig. Husk også, at lønnen altid kan blive bedre – alt er jo bedre end SU. Med tiden skal du nok komme til at omsætte for mere, men lige nu handler det bare om at tage fat og blive bedre til det praktiske.
Asra Hussein
Årgang 2021
Vælg en arbejdsplads, hvor du kan være dig selv, og hvor der er plads til, at du kan få hjælp og udvikle dig. Vær ærlig omkring dine behandlinger både overfor patienterne og dine kolleger. Hvis noget driller, skal det ikke pakkes ind, men vær ærlig – det når du længst med. Bevar den høje kvalitet, som du har lært på studiet – også når tingene skal gå stærkt.
Julie Bruun-Ægidius
Årgang 2020
Stil alle de spørgsmål, du har, og bed om hjælp og råd til forskellige behandlinger, hvis du er usikker. Tandlæger, der har været uddannet længe, ved meget, og en god chef vil altid gerne hjælpe dig. Du kan lære meget af at snakke om røntgenbilleder eller svære cases. Det går også den anden vej, for du ved alt det nye, du lige har lært fra skolen. Når din kollega eller chef fx spørger om noget med medicin, endo eller antibiotikum, får de også den nyeste viden og bliver klogere.
Julie Vitenson
Årgang 2020
Find en arbejdsplads, der har forståelse for, at du er helt grøn og nysgerrig. Du skal have mulighed for at udforske de dele af faget, som interesserer dig, og samtidig kunne få hjælp og gode råd, så du lærer noget og ikke er alene om det.
Farideh Fatimi
Årgang 2020
Det kan føles hårdt lige pludselig at stå med et stort ansvar, men det handler om at komme hurtigt i gang med at bruge sin tværfaglige viden i praksis. Husk, at der altid er hjælp at hente omkring dig, og tvivl aldrig på dig selv og dine faglige kompetencer. Hvis du tror på dig selv, så gør patienterne det også. Det er dog også vigtigt at kende sine faglige begrænsninger, hvilket også kan hjælpe dig med at fokusere på, hvad du vil i din karriere som tandlæge.
Natalia Nora Kuczapski
Årgang 2020
Hvis du har muligheden og modet til det, så søg bredt og væk fra storbyerne. Du vil kunne lære en masse her, og der er brug for tandlæger i de mindre byer. Det er ikke nemt at være ny tandlæge, og man tvivler hele tiden på sig selv, men det bliver hurtigt meget bedre, og du bliver hele tiden dygtigere og dygtigere.