Et døgn med:

"Det er vigtigt, at øens beboere har nem adgang til tandlæge"

To gange om året pakker Anette Vinter og hendes klinikassistent Gitte Hessel tre store papkasser med klinikudstyr og tager færgen fra Bornholm til Christiansø, hvor de giver tandbehandling til øens ca. 90 indbyggere. 

Anette Vintern et døgn med
Tekst: Nanna Fløjborg

ANETTE VINTER

Tandlæge og klinikejer hos Tandlægerne Østermarie på Bornholm

06.30

Jeg står op og spiser morgenmad. I dag skal min klinikassistent, Gitte, og jeg til Christiansø. De seneste syv år er vi taget over på øen to gange om året, efter jeg overtog ordningen fra min tidligere kompagnon, der havde gjort det i 35 år før mig. 

07.45 

Jeg ankommer på vores klinik i Østermarie, hvor jeg har en enkelt patient, inden vi tager afsted til Christiansø. Herefter går Gitte og jeg i gang med at pakke ned til turen. Vi skal blandt andet have hånd- og vinkelstykker, airscaler, engangsartikler og bærbare computere med og får pakket tre store papkasser. 

10.00 

Vi tager færgen fra Gudhjem til Christiansø, hvor vi henter nøgler til vores logi hos Christiansø Administration. Øen er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Selvom der ikke bor mange på Christiansø, så er der de samme ydelser som i resten af landet, bl.a. skole, hjemmepleje, præst og læge, og det er vigtigt, at øens beboere også har nem adgang til tandlæge. I vinterhalvåret er der kun én færgeafgang om dagen, og det kan hurtigt blive omstændeligt at komme til Bornholm, så ordningen er helt sikkert vigtig for lokalbefolkningens tandsundhed. 

11.30 

Vi ankommer på klinikken og starter med at gøre rent. Der tager noget tid at åbne klinikken op, hvor vi bl.a. skal åbne for vand og strøm, køre sugene igennem med rensevæske, skifte olie på kompressoren og teste polymerisationslampen. Desværre lykkes det os ikke at koble computeren til netværket, så jeg har ikke adgang til journalerne og er derfor nødt til at starte patientbehandlingerne ud fra min hukommelse. 

12.30 

Første patienter ankommer. Ofte kommer beboerne familievis, så vi starter med et par og deres tre børn. Jeg laver undersøgelse og tandrensning og instruerer børnene i tandbørstning. Pigen på otte år har en displaceret +1 og mangler frembrud på +2, så jeg laver en aftale med forældrene om, at de skal komme forbi Østermarie til røntgen i løbet af efteråret. 

14.30 

Det lykkes os endelig at blive koblet på netværket, så jeg skriver de notater ind, jeg har skrevet ned undervejs. De næste patienter er også børnefamilier, hvor jeg bl.a. laver to cariesangreb på en 10-årig dreng og henviser to andre børn til ortodontisk behandling. 

16.00 

Vi får igen et problem, da vores trefunktionssprøjte begynder at lække vand. Den er meget gammel, men heldigvis har vi en håndværker i stolen, som hjælper med at skille den ad og rense den. De lokale er meget søde og hjælpsomme, når vi er her, og vi oplever tit, at de fx kommer med kaffe og kage til os. 

16.30 

Jeg får en patient, der har knækket en +6. Det kan jeg ikke udføre her, så vi aftaler, at han kommer til Østermarie og får taget røntgen og foretaget kronepræparation. Jeg kan ikke udføre større behandlinger her, og hvis patienter fx får blodfortyndende medicin og skal have fjernet tænder, må de også komme til Bornholm, så vi er tæt på et sygehus. 

19.00 

Vi kommer tilbage til vores logi, hvor vi spiser en fryselasagne, inden vi går en tur øen rundt. Det tager kun 20 minutter, så vi hopper i vandet, og bagefter sætter vi os i solnedgangen med en gin og tonic. I dag havde jeg 38 patienter og i morgen venter endnu en travl dag, inden vi tager hjem i overmorgen. Selvom turene til Christiansø er en udfordring rent udstyrsmæssigt, så hygger vi os meget med det.