Leder:

Bare tryk på knappen – vi er klar

Valgtrommerne buldrer, og et folketingsvalg kan være lige om hjørnet. I Tandlægeforeningen er vi klar til kamp for både dig og tandsundheden, skriver formanden for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist.

Susanne Kleist Leder
Tekst: Susanne Kleist / Foto: Thomas Nielsen

Hele sommeren har det været umuligt at åbne en avis, tv eller radio uden at blive præsenteret for spekulationer og analyser om det kommende folketingsvalg. 

Med andre ord, valgtrommerne buldrer, og et folketingsvalg kan være lige om hjørnet. Hvis det da ikke er udskrevet, når du læser de her ord. 

Et af de centrale temaer i valgkampen bliver uden tvivl sundhed. Tidligere på sommeren viste en Megafon-måling foretaget for TV2 og Politiken, at det er sundhedsområdet, der er mest afgørende for, hvor vælgerne sætter deres kryds. 

Når det kommer til vores område, er vælgerne især optaget af temaer som den høje brugerbetaling, lange ventetider pga. tandlægemangel og de dybt ulogiske og urimelige situationer, der opstår, når munden er adskilt fra kroppen, som den er i det danske sundhedsvæsen. Og jeg kan godt forstå vælgerne. 

Vi er en stemme, der bliver lyttet til på Christiansborg

SUSANNE KLEIST, FORMAND FOR TANDLÆGEFORENINGEN

Det er ikke rimeligt, at vi har en egenbetaling på ca. 84 % og jeg kan på ingen måde give dem en logisk forklaring på, at de fx kan få behandlet deres senfølger – men hvis det handler om skader på tænder, så kan vejen til tilskud både være lang og snørklet. 

Men det er ikke mit, dit eller Tandlægeforeningens ansvar. Det er politikernes. Og det ansvar vil vi stille dem til regnskab for i den kommende valgkamp. 

Tandlægeforeningen er sat i gear, og vi er helt klar til valgkamp. Vi er rustet med vores tre pejlemærker, som blev vedtaget på Fagpolitisk Temadag sidste år i november: Ulighed i sundhed, tandlægemangel og sammenhængen mellem mund og krop.

Vi vil benytte valgkampen til at kæmpe for at få tandlægen på sundhedskortet, få tandbehandling inkluderet i kræftpakken og få sløjfet patienternes egenbetaling på § 82a. Og så er kampen for den kommende generation af tandlæger ikke slut, selv om vi vandt kampen om Hjørring – vi skal have flere ressourcer til tandlægeuddannelsen. 

Som medlem vil du møde budskaberne på Tdlnet.dk, på sociale medier og i eksterne medier, og jeg håber, at du vil være med til at bringe budskaberne videre og ud over rampen. 

Vi tager selvfølgelig også den direkte dialog med relevante politikere. Der er ingen tvivl om, at vi i højere og højere grad er en stemme, der bliver lyttet til på Christiansborg. Senest fik vi skaffet et politisk flertal for at afskaffe de problematiske journalregler om overdragelse, der blev indført sidste år. 

Jeg ønsker alle et rigtig godt folketingsvalg. Vi er klar til kamp for både dig og tandsundheden.