Den yngste:

"Jeg vil gerne ud i verden og hjælpe børn, der ikke aner, hvad en tandlæge er"

Tandlægeforeningens medlemmer spænder vidt ift. ansættelses- og ejerforhold, faglige interesseområder og baggrunde. Her fortæller en af foreningens yngste medlemmer, hvorfor hun valgte at blive en del af standen – og hvad hendes fag og forening betyder for hende.

Henna Ahmed
Tekst: FREELANCEJOURNALIST FREJA BECH-JESSEN / Foto: Thomas Nielsen

HENNA AHMED

19 år, odontologistuderende på KU på 3. semester

Medlem af Tandlægeforeningen siden 6. februar 2023

Henna Ahmed besluttede sig for at blive tandlæge for at sikre flere et stort og sundt smil. Hun drømmer om egen klinik – og om en dag at rejse ud i verden og hjælpe børn, der aldrig før har mødt en tandlæge. 

Henna Ahmed havde egentlig ikke særligt skæve tænder. Alligevel var de skæve nok til, at hun – som så mange andre teenagere – fik tandbøjle som 16-årig. Og det var med til at sætte skub i en tandlægedrøm, der allerede var begyndt at spire. 

– Jeg mærkede, hvad det betød at kunne smile stort og med selvtillid. Og de tanker, jeg havde haft om at blive tandlæge, blev pludselig langt mere konkrete og seriøse. Jeg fik lyst til at være med til at hjælpe flere til at få et smil, de kunne vise frem med selvtillid. Også dem, som ikke helt ved, hvad de bør gøre, men har brug for et skub i den rigtige retning for at passe bedre på deres tænder. Et sundt smil med sunde tænder og sundt tandkød betyder rigtig meget for os. Ikke kun for vores generelle sundhed, men for, hvordan vi har det med os selv og for vores glæde, siger Henna Ahmed. 

Som helt lille drømte Henna Ahmed ellers om at blive politibetjent – eller konditor! 

– Det er lidt sjovt at tænke på nu, griner hun. 

– For søde kager er jo ikke ligefrem det bedste for vores tænder. 

Et krævende studie
I dag læser hun odontologi på 3. semester på Københavns Universitet. Hun er glad for studiet, men de mange timer over bøgerne koster også noget på den sociale konto. 

– Jeg kan ikke komme med til alle familiearrangementer, men må vælge dem ud, der er vigtige for mig. Og så kan jeg ikke længere bare bruge en hel fridag med veninderne. Nu er jeg med et par timer eller tre, så skal jeg hjem og læse, siger hun og fortsætter: 

– Vi tandlægestuderende skæver da også lidt til de medicinstuderende. De har to semestre mere, end vi har – et helt år! – selv om de faktisk ikke har flere, men færre kursusforløb end os. Og det er jo alment kendt, at medicin er et hårdt studie, så det siger lidt om vores. Men jeg ved jo, at der er andre før mig, der har klaret det, så det skal jeg nok også kunne. Og så er det jo min drøm. Og drømme må man nogle gange kæmpe for. 

Jeg vil gerne vejledes, men kan også lide tanken om at være min egen chef

Selv om studiet er krævende nok i sig selv, kan hun ikke helt lade være med at udvide pensum. Henna Ahmed meldte sig ind i Tandlægeforeningen, kort efter hun begyndte på studiet. Og det handlede meget om, at hun er nysgerrig på andre aspekter ved tandlægefaget end dem, der er på programmet i de første år på studiet. 

– Vi lærer alt om de biologiske processer, om tandsygdomme og behandlinger på studiet, men jeg er også interesseret i tandlægens arbejdsdag, i, hvordan man skaber en god patientkontakt, i klinikopbygning og i arbejdsmiljø, siger Henna Ahmed.

– Det kan jeg hente viden om i foreningen og i fagbladet. Nogle gange sidder jeg og studerer de sidste sider i bladet, hvor man kan læse om nyt udstyr, og drømmer lidt om, hvad jeg selv ville købe hjem til en klinik. 

Sin egen chef
Henna Ahmed vil gerne prøve flere ting af, når først hun bliver færdig. Hun vil arbejde i den kommunale tandpleje, på privat klinik og måske i omsorgstandplejen. Men hun drømmer først og fremmest om en dag at få mulighed for at åbne sin egen klinik. 

– Jeg vil gerne vejledes, men jeg kan også godt lide tanken om at være min egen chef. Have mit eget arbejdsrum, hvor jeg kan slå ud med armene og sige velkommen til dem, der vil være med på holdet. 

Uanset deres alder eller baggrund, eller hvordan de ser ud. Jeg drømmer om at åbne en klinik med et rummeligt arbejdsmiljø, hvor alle patienter også kan føle sig velkomne, siger Henna Ahmed. 

Og så drømmer hun om at rejse ud i verden en dag. Til lande, hvor adgangen til god tandsundhed og tandlægehjælp er en ganske anden end i det land, hvor hun selv er født og vokset op. 

– Jeg håber, at jeg en dag kan få mulighed for at tage ud i verden og hjælpe børn, der ikke aner, hvad en tandlæge er, og aldrig har haft en chance for at passe godt på deres tænder, siger Henna Ahmed. 

– De har jo også fortjent et stort smil med masser af selvtillid.