Et døgn med:

"Jeg glædes over de ældres nysgerrighed"

Amar Balkis er ved siden af sit arbejde som tandlæge frivillig i Gigtforeningen. Følg hende en dag, der byder på en femårig akutpatient fra et opholdssted og foredrag om sammenhængen mellem parodontitis og leddegigt.

Amar Balkis
Tekst: Anne Burlund

AMAR BALKIS

Arbejder som tandlæge i privat praksis og den kommunale tandpleje i Slagelse og er frivillig i Gigtforeningen

07.30 

Min cykel er punkteret, så jeg må tage bussen til Antvorskolen i Slagelse, hvor jeg arbejder mandag og torsdag. De øvrige dage arbejder jeg i privat praksis nær Odense. Jeg klæder om og gør klar til min første patient. 

08.00 

Dagens første patient har meldt afbud, så jeg har en akut patient. En otteårig med tyggesmerter i højre side af overkæben. To store carieslæsioner. Typisk er der tyggesmerter pga. food-impaction. Det bliver til glasionomerfyldninger svt. 05+2 og 04+4. 

08.45

Næste patient kommer først om 45 minutter, så jeg udnytter tiden og laver en onlinequiz, som jeg skal bruge til mit oplæg i Gigtforeningen senere på dagen. I mit kandidatspeciale undersøgte jeg sammenhængen mellem parodontitis og leddegigt. Igennem min specialevejleder kom jeg i kontakt med Gigtforeningen, der havde brug for en tandlæge til at holde oplæg for foreningens forskellige kredse. Mange gigtpatienter kender nemlig ikke sammenhængen mellem gigt og mundsundhed. 

10.00 

I en lille pause prøver jeg min onlinequiz af på mine kollegaer. Det er et hit!

10.20 

En otteårig patient, der er meget cariesaktiv, udebliver. Det plejer han ikke, så vi sender ham en ny tid. Det er ærgerligt, når patienter udebliver, fordi vi har så travlt i forvejen. 

11.00

En fireårig patient møder ind med sin far til cariesbehandling ­041. Carieslæsionen er meget lille og begrænset til den yderste 1/3 af dentinen. Vi laver en SEAL. Det er patientens første behandling, og han klarer det så flot. Kommunaltandplejen handler om at nå ind til børnene og give dem ro, så man kan fuldføre den nødvendige behandling. 

12.50

En akutpatient møder ind; en femårig fra et opholdssted, som har en pædagog med. Patienten har caries i en mælketand. Han ser lidt traumatiseret ud. Acceptgraden er lav, og vi får ikke lov til at behandle. Pædagogen indhenter informeret samtykke fra drengens forældre, så vi næste gang kan benytte lattergas og behandle. 

13.45 

Jeg skifter tøj og løber ud til taxaen. Det tager 45 minutter at køre til Holbæk Bibliotek, hvor jeg skal holde oplæg i samarbejde med Gigtforeningen.

15.00 

Jeg holder oplæg om sammenhængen mellem leddegigt og parodontitis. Begge er inflammationssygdomme, og en god mundhygiejne kan potentielt forbedre sygdomsforløbet for leddegigtspatienter, især hvis parodontitis er i et tidligt stadie. Vi kommer også kort ind på hjerte­kar­sygdomme og diabetes, og hvordan disse hænger sammen med mundsundheden. De fleste tilhørere er ældre og har selv gigt. Vi taler om deres udfordringer – fx har mange svært ved at presse tandpasta ud af tuben. Der er mange spørgsmål og god debat. Mit indtryk er, at mange går derfra med ny indsigt og viden. Entréen fra dagens arrangement går til frivillige organisationer som TUG og PlanBørnefonden. 

16.50 

Jeg tager toget hjem til Slagelse. Jeg er glad for dagens oplæg og for at have introduceret munden som en del af kroppen til en vigtig målgruppe. Jeg glæder mig over de ældres nysgerrighed og vilje til at passe på sig selv. 

22.30 

Jeg går i seng. Min søvn er vigtig for mig, da den styrker min kreativitet og hukommelse og forebygger stress. I morgen skal jeg i forbindelse med mit arbejde i privat praksis på kursus i protetik, og det ser jeg frem til. Jeg kan godt lide at udvikle mig og opsøge ny viden.