Tandpasta indeholder muligt kræftfremkaldende stof
Farvestoffet titaniumdioxid mistænkes for at være kræftfremkaldende. ”Det har ingen plads i tandpasta”, lyder det fra professor i miljømedicin. Men producent og brancheforening mener ikke, at stoffet udgør et problem i tandpasta.
Farvestoffet titaniumdioxid er mistænkt for at kunne skade vores DNA og være kræftfremkaldende. I 2022 forbød EU derfor titaniumdioxid, der bruges til at farve produkter kridhvide, i fødevarer. Alligevel er det på ingredienslisten i flere tandpastaer på det danske marked, da tandpasta ikke klassificeres som fødevarer, men kosmetik.
Titaniumdioxid har i mange år været brugt som referencestof i kliniske forsøg for at sammenligne og vurdere virkningen af andre stoffer ifm. udviklingen af cancer. Men ifølge Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, har det siden vist sig, at stoffet i sig selv er potentielt kræftfremkaldende.
Han mener derfor, at stoffet er helt unødvendigt i tandpasta, da det udelukkende har en æstetisk funktion – og at titaniumdioxid bør udfases helt.
– Titaniumdioxid har ingen plads i tandpasta. Der er altid nogen, der uundgåeligt sluger tandpasta, når de børster tænder. Særligt børn er udsatte, understreger Philippe Grandjean.
Han kommer derfor med en klar opfordring til alle tandlæger:
– Det er vigtigt, at tandlægerne informerer deres patienter om, at tandpasta kun skal bruges i munden – og altså ikke må sluges, da flere af stofferne kan være uønskede i kroppen, understreger Philippe Grandjean.
En pointe, der bakkes op af professor Kim Ekstrand fra Odontologisk Institut i København. Han henviser til, at forskning viser, at der efter tandbørstningen sluges ingredienser fra tandpastaen, herunder fluorid, men i meget små koncentrationer.
Hvad er titaniumdioxid?
- Titaniumdioxid er et farvestof, der anvendes i en lang række plejeprodukter og kosmetik, herunder tandpasta. Stoffet får produktet til at fremstå kridhvidt.
- Titaniumdioxid er genotoksisk og mistænkt for at kunne skade vores DNA og være kræftfremkaldende. EU har derfor i 2022 forbudt stoffet som tilsætningsstof i fødevarer. Stoffet er dog stadig lovligt i plejeprodukter, selvom disse kan indtages, herunder tandpasta og læbepomader.
- Titaniumdioxid optræder ofte på ingredienslister som fx titan dioxid, titanium dioxide (nano), CI 77891 eller E171.
– Så når titaniumdioxid ikke er til gavn for tandsundheden, så ud med det, mener Kim Ekstrand.
Han anbefaler, at man som udgangspunkt altid skyller munden med vand efter tandbørstning. Dog skal børn og gule og røde patienter over otte år, som har moderat eller høj risiko for udvikling af caries eller fortsat progression af eksisterende carieslæsioner, kun spytte tandpastaen ud eller – hvis de ønsker at skylle efter – kun bruge minimalt vand og meget kort skylletid, før de spytter ud.
Titaniumdioxid har ingen plads i tandpasta
PHILIPPE GRANDJEAN, PROFESSOR I MILJØMEDICIN, SDU
Informer på oplyst grundlag
Tandlægebladet foretog i oktober en stikprøve i fire butikker i indre København for at se, hvor mange tandpastaer på det danske marked, der indeholder titaniumdioxid. Stikprøven viste, at ud af 23 tandpastaer, indeholdt halvdelen det potentielt kræftfremkaldende stof (se faktaboks på næste side).
Charlotte Holm-Busk, der er formand for Tandlægeforeningens sundhedsudvalg, er derfor glad for, at der kommer fokus på problematikken.
– Det er vigtigt, at vi kan informere vores patienter på et oplyst grundlag. Hvis stoffet ikke har en sundhedsmæssig funktion, er der jo ingen grund til, at det er i. Og jeg tror, at de fleste tandlæger og patienter er ligeglade med, hvilken farve tandpastaen har, hvis bare den har et tilfredsstillende fluoridniveau, siger Charlotte Holm-Busk og fortsætter:
– Vi har som tandlæger et ansvar for, hvilke produkter vi anbefaler vores patienter – og skal derfor huske at tage kritisk stilling. Og så må det være op til den enkelte tandlæge, om vedkommende vil anbefale en tandpasta med titaniumdioxid til sine patienter eller ej, lyder det fra Charlotte Holm-Busk.
Producent vil ikke udfase titaniumdioxid
Tandlægebladet har forsøgt at få et interview med Colgate og Sensodyne, da stikprøven viser, at en eller flere af deres tandpastaer indeholder titaniumdioxid.
Sensodyne ønsker ikke selv at stille op til telefoninterview med Tandlægebladet.
Rådet til tandlægerne må være, at de fremover kun anbefaler deres patienter at bruge tandpasta uden titaniumdioxid
PHILIPPE GRANDJEAN, PROFESSOR I MILJØMEDICIN, SDU
Vi ville gerne have spurgt, om virksomheden er bekendt med, at farvestoffet titaniumdioxid er mistænkt for at kunne skade vores DNA og være kræftfremkaldende. Ligesom vi ønskede svar på, hvorfor Sensodyne tandpasta indeholder titaniumdioxid, når det ikke har nogen tandsundhedsmæssig effekt, men udelukkende er tilsat som farvestof. Og om virksomheden har overvejet alternativer eller helt at udelade titaniumdioxid i dens tandpasta.
Det kan Tandlægebladet ikke få svar på. I stedet har vi fået et skriftlig svar fra Haleon, der er en britisk ejet og står bag mærker som bl.a. Sensodyne: ”Hos Haleon er vores forbrugeres sikkerhed vores førsteprioritet. Titandioxid (TiO2 ) bruges i nogle af vores orale sundhedsprodukter i overensstemmelse med alle gældende regler og industripraksis. Som en del af vores igangværende mission om at innovere vores produkter for at imødekomme vores forbrugeres behov og præferencer, tilbyder vi allerede Sensodyne tandpasta, som ikke indeholder TiO2 . Fra år 2024 begynder vi også at tilbyde flere Sensodyne tandpastaer uden TiO2 i Danmark.”
Titaniumdioxid i hver anden tandpasta
Tandlægebladet foretog i september en stikprøve i fire butikker i indre København for at se, hvor mange tandpastaer der indeholder titaniumdioxid; henholdsvis et apotek, Matas og supermarkederne Netto (Salling Group) og SuperBrugsen (Coop). 11 ud af de 23 forskellige mærker af tandpasta, der var på hylderne i de fire butikker, indeholder titaniumdioxid (CI 77891):
Brancheforening: Ingen anledning til bekymring
Heller ikke Colgate ønsker selv at stille op til interview, men henviser til dens brancheforening Kosmetik & Hygiejnebranchen. Her mener man ikke, at der findes egnede alternativer, der kan det samme som titaniumdioxid.
– Hvis man fjerner den karakteristiske hvide farve fra tandpasta, så vil forbrugeren kunne opfatte det som en markant ændring af produktet, lyder det fra Joachim Noach, Regulatorisk Specialist i Kosmetik & Hygiejnebranchen.
Ifølge Joachim Noach er brancheforeningen bekendt med, at titaniumdioxid mistænkes for at kunne skade vores arveanlæg og derfor også kan være kræftfremkaldende. Men brancheforeningen har ingen planer om at anbefale sine medlemmer at udfase stoffet, da man ikke mener, at der er nogen indikation på, at det udgør en risiko i tandpasta.
Burde I ikke som brancheorganisation gå foran og anbefale jeres medlemmer at udfase stoffet helt ud fra et forsigtighedsprincip?
– Den eksponering, man udsættes for gennem tandpasta, giver ikke anledning til bekymring som situationen er nu, men vi følger selvfølgelig løbende med i forskning og debatten særligt i EU-regi, siger Joachim Noach.
Det er vigtigt, at vi kan informere vores patienter på et oplyst grundlag
CHARLOTTE HOLM-BUSK, FORMAND FOR TANDLÆGEFORENINGENS SUNDHEDSUDVALG
Han uddyber:
– Det er op til hver enkelt virksomhed selv at vurdere, om man ønsker at udfase brugen af ingredienser, der er sikre at anvende i kosmetiske produkter, herunder tandpasta. Vi opdaterer naturligvis vores medlemmer, når der er ny viden på området.
Ifølge Joachim Noach besluttede EU at udfase titaniumdioxid fra fødevarer ud fra et forsigtighedsprincip, da det ikke var muligt at fastsætte en grænse for et sikkert dagligt indtag fra et fødevareperspektiv.
– Kosmetiske produkter er ikke sammenlignelige med fødevarer. Derfor kan anbefalinger til fødevarer ikke overføres til kosmetiske produkter, lyder det fra Joachim Noach.
Miljøprofessor: Det er vås
Men den argumentation er ifølge miljøprofessor Philippe Grandjean ”noget værre vås”.
– Det er et typisk defensivt svar fra producenten. Det er jo ikke sådan, at stoffet er skadeligt i fødevarer, men ikke i kosmetik. Et stofs skadelige virkning handler ikke om måden et stof kommer ind i kroppen på, men dét, at det kommer ind, understreger Philippe Grandjean.
Han ærgrer sig over, at hverken Haleon eller Kosmetik & Hygiejnebranchen vil udfase – eller anbefale en udfasning – af titaniumdioxid fra alle tandpastaer på det danske marked.
– Så må rådet til tandlægerne være, at de fremover kun anbefaler deres patienter at bruge tandpasta uden titaniumdioxid og vænne sig til, at den er gennemsigtig.
Titaniumdioxid bliver udfaset i børnetandpasta i Sverige
Det svenske forbrugermagasin Råd & Rön, der svarer til det danske Forbrugerrådet, offentliggjorde tidligere på året en undersøgelse, der viste, at en række svenske børnetandpastaer indeholder titaniumdioxid.
Ifølge det svenske Tandläkartidningen, der i august satte fokus på problemet, vil samtlige af de pågældende producenter nu udfase titaniumdioxid i tandpastaerne:
”Vi arbejder på at udskifte titaniumdioxid. Fra slutningen af året/begyndelsen af næste år (2023/2024, red.) vil Bamset tandpasta ikke indeholde titaniumdioxid”, meddelte virksomheden Haleon Sweden, der bl.a. fremstiller Sensodyne Bamset tandpasta, til Tandläkartidningen.
Kilde: tandläkartidningen.se