Fagstafetten:

"Jeg vil have fingrene i faget med det samme"

Tandlæge Markus Eriksen fortæller i denne måneds fagstafet om sit arbejde som nyuddannet tandlæge i Thisted.

Markus Eriksen fagstafetten
Tekst: FREELANCEJOURNALIST FREJA BECH-JESSEN / Foto: METTE JOHNSEN

MARKUS ERIKSEN

26 år

Uddannet fra Aarhus Universitet i juni 2023

Ansat ved ORIS Tandlægerne i Thisted

Jens Holm spørger: 

Hvad gør du for at finde ud af, hvad du er god til som nyuddannet tandlæge – og kan det være en udfordring at få mulighed for at prøve flere forskellige ting af? 

”Kom op til mig i Thisted. Du får lov til at lave ”alt”, og der er masser af patienter.” Sådan lød ordene fra min chef under ansættelsessamtalen på klinikken i Thisted. Og det har holdt stik. Min allerførste patient var en akut patient, hvor oplukning af en +7 viste sig at være nødvendig. Jeg kom igennem behandlingen med sved på panden og god støtte fra min dygtige klinikassistent, og siden er udfordringerne bare, som lovet, strømmet ind. Jeg er jo kun lige blevet færdig med uddannelsen, men det har været et klart mål for mig fra starten at få omsat så meget af den teoretiske viden fra skolen som muligt til praktisk erfaring. Jeg ville gerne hurtigt have fingrene i faget. Og det har jeg netop fået mulighed for her i Thisted. Ud over det håndværksmæssige er det lige så vigtigt at etablere en god dialog med patienterne. Jeg elsker at møde nye mennesker og synes, det er spændende at skabe den gode kontakt og få dem til at føle sig set og helt trygge. 

Hvornår begyndte du at overveje, hvad du skulle gøre for at komme til at prøve mange forskellige ting af? 

– Jeg havde ligesom mange andre hørt, at det kan være svært at komme til at lave de større og mere komplekse behandlinger i de store byer. Derfor valgte jeg ikke at søge arbejde i og omkring Aarhus, hvor jeg ellers er uddannet. I Thisted er min aftalebog fyldt hver dag. Og der indgår flere rekonstruktioner i form af kroner og broer ud over den almindelige tandbehandling. Desuden er jeg kommet godt i gang med amotio af visdomstænder, protetik og almindelige kirurgiske udfordringer. Og er ved at forberede mig på de ”lettere” implantatbehandlinger. Min chef har specialiseret sig i implantatbehandling, så jeg har rig mulighed for at prøve kræfter med denne behandling og følger lige nu med på sidelinjen, hvilket også er meget lærerigt. Lige nu har jeg rigeligt på min tallerken, men jeg ønsker alligevel allerede nu at udvide mine kompetencer indenfor den kirurgiske del af implantatbehandlingen. Jeg har lyst til at presse mig selv og oplever også, at jeg hver dag går hjem som en dygtigere tandlæge. 

Hvad har overrasket dig mest ved at komme ud i den virkelige verden og omsætte teori til praksis? 

– At jeg hver dag går glad på arbejde og er klar til at møde de nye udfordringer. På studiet er vi meget bevidste om, at vi skal ud og lave et ret svært stykke arbejde og står med et stort ansvar. Og det kan jo gøre én lidt nervøs. Men jeg har bare haft det for fedt, og det har været megasjovt og spændende. Hver dag bliver jeg udfordret, men jeg føler mig ikke kastet for løverne, for jeg har en dygtig læremester på sidelinjen og får desuden kæmpe opbakning fra superrutinerede klinikassistenter. Og så kan jeg jo mærke, at jeg bliver mere selvsikker dag for dag, fordi jeg netop hele tiden står med det i hænderne. 

Er du allerede nu ved at finde ud af, hvad du er god til, og hvilken retning du vil gå? 

– Ja og nej. Jeg synes, at jeg er kommet godt ind i, hvordan man arbejder i en privat praksis og hver dag rykker mig i den rigtige retning. Men jeg synes, at det er for tidligt at sige, hvad jeg gerne vil specialisere mig inden for. Allerede under studierne syntes jeg, at protetik og kirurgi var rigtig spændende. Implantatbehandlingen er derfor et fint bud på et speciale, da det er en god kombination af begge ting. Men jeg synes, at et speciale kræver, at man generelt har en god praktisk erfaring som tandlæge, og det er jeg i fuld gang med at tilegne mig nu. Specialisering kræver også en lyst til at blive ved med at udvikle sig gennem videreuddannelse og kurser, så man kan finde frem til, hvad man er god til – og kan blive endnu bedre til. 

Hvem vil du sende fagstafetten videre til? 

– Kæbekirurg Johan Blomhöf. Jeg så ham arbejde, da jeg som studerende besøgte kæbekirurgisk afdeling på Skejby Sygehus. Han skabte en god stemning omkring selv meget komplicerede behandlinger, som smittede af på alle i rummet – både patienter og kolleger. Den tilgang til arbejdet vil jeg gerne høre ham fortælle mere om. 

Markus Eriksen spørger: 

Hvad gør du for at skabe et sjovt, spændende og godt arbejdsmiljø og en god relation til dine patienter?