Fra teori til praksis:

"Det har kostet på privatlivet"

Fra at have et stille liv i Aarhus med kæreste og veninder bor Mathilde Tank-Baaskjær nu fem dage om ugen i en anden landsdel for at passe sit arbejde. Noget hun ikke havde forudset, da hun gik ud ad døren på Tandlægeskolen.

Mathilde Tank-Baaskjær
Foto: Thomas Nielsen

MATHILDE TANK-BAASKJÆR​

27 år

Arbejder som tandlæge i Esbjerg Kommunale Tandpleje i Bramming

Uddannet fra Aarhus Universitet i juni 2023

"Kom indenfor!”

Da Mathilde åbner døren, er der ikke noget, der afslører, at hun i går var til julefrokost med sine tre studieveninder og deres kærester. Tværtimod går hun straks i gang med at lave kaffe. Lidt efter ringer dørtelefonen igen, og to af de tre studieveninder, Sidse og Marie, kommer forbi til eftermiddagskaffe og kage. De blev alle uddannet i sommer, og hvor tiden som tandlægestuderende bød på masser af spontane hyggeaftaler, skal de nu have flere travle kalendere til at gå op, når de skal se hinanden. Både Mathilde og Marie arbejder i Esbjerg-området, langt fra hjemmene i Aarhus, og Sidse arbejder i Viborg. 

– Hver mandag morgen kl. 6 kører jeg til Bramming uden for Esbjerg, hvor jeg har fået job i den kommunale tandpleje. Her bor jeg hos min svigerfamilie i hverdagene, og så kører jeg hjem til Aarhus igen fredag eftermiddag, fortæller Mathilde, mens hun skænker kaffen op. Hun bor i en lejlighed i Aarhus C sammen med sin kæreste Anders, som hun har været sammen med i syv år.

Mathildes stue er fyldt med smil og grin. De tre piger fandt hurtigt sammen i starten af studietiden, og venskabet er fortsat, efter de blev færdige. 

– Vi snakker meget i telefon, bl.a. når vi kører hjem fra arbejde. Det kan være enormt rart at tale med nogen, der står i samme situation og også er nyuddannet tandlæge. Det er ikke altid, at vores kærester forstår, hvordan det er at stå med patienter og skulle vurdere behandlingerne. Og så er det også rart at kunne sparre om patienter og behandlinger, fortæller Mathilde, mens Sidse og Marie nikker. 

Jeg vil ikke kæmpe med tiden og lave noget sjusk, fordi næste patient venter

MATHILDE TANK-BAASKJÆR, TANDLÆGE

Mange snakke om flytning
At Mathilde ikke kunne få job omkring Aarhus, kom meget bag på hende, da hun blev færdiguddannet. Fra skolen havde hun fået opfattelsen af, at hun kunne vente med at søge job til efter eksamen og så nyde at have lidt sommerferie. Derfor koncentrerede Mathilde sig om eksamen, mens fx Sidse søgte jobs undervejs og blev ansat på en privatklinik i Viborg. En times kørsel fra Aarhus. 

– Dengang kunne jeg slet ikke forstå, at Sidse kunne overskue at søge job oveni eksamen, men set i bakspejlet havde jeg måske gjort tingene i en anden rækkefølge, hvis jeg vidste, at det var svært at få job under en time fra Aarhus, siger Mathilde. 

Hen over sommeren blev hun mere og mere frustreret, da hun kunne se, at jobopslagenes postnumre gradvist begyndte at ligge meget langt fra Aarhus. Samtidig ville hun gerne i gang med at arbejde, så hun søgte en stilling i Esbjerg Kommunale Tandpleje, hvor hun havde været i praktik i foråret 2023 – vel vidende at afstanden ville vende op og ned på hendes liv. 

– Som nyuddannet tandlæge sætter du noget på spil, når du skal have job. Jeg har givet afkald på meget i mit privatliv for at få mit arbejdsliv til at gå op, og det havde jeg slet ikke regnet med, at jeg skulle. På trods af det kompromis er jeg dog meget glad for mit arbejde i Bramming, siger Mathilde. 

Både hun og hendes kæreste Anders er fra Sydjylland, så udover at Mathilde kan bo hos sine svigerforældre, kan hun også få set venner og sin familie, når hun i hverdagene er i Bramming. 

– Jeg synes egentlig, at mine dage går hurtigt, så jeg tror, det er værre for Anders at komme hjem til en tom lejlighed, siger Mathilde og kigger rundt i stuen, inden hun fortsætter: 

– Anders og jeg har haft så mange snakke om, hvad vi skal gøre. Om vi skal blive boende og fortsætte sådan her, om vi skal flytte til Horsens, hvor Anders arbejder, eller om vi skal flytte ned omkring mit arbejde, og hvor det så i givet fald skal være. Det er så svært, og det koster meget energi, for vi er ikke klar til at flytte fra byen. Nogle undrer sig over, hvorfor vi ikke bare gør det, men vi elsker at bo i Aarhus, siger Mathilde.

Til at starte med har hun netop fået indrettet sit arbejdsliv sådan, at hun fremover skal arbejde på deltid i den kommunale tandpleje i Bramming og på deltid i en privat tandklinik i Varde. Samtidig går hun ned på en firedages arbejdsuge, og hun kan derfor snart køre til Aarhus allerede torsdag eftermiddag. 

Høje krav til sig selv
Når Mathilde om lidt starter i den private tandklinik, er hun bevidst om, at hun nu også skal forholde sig til, at der kommer økonomi ind i billedet modsat det kommunale, som hun er vant til. Hun har valgt at blive aflønnet med fast løn og ikke provision. 

– Jeg vil altid gerne lave et ordentligt stykke arbejde. Jeg vil ikke kæmpe med tiden og lave noget sjusk, fordi næste patient venter, fortæller Mathilde. 

Grundigheden er noget, der også har karakteriseret hendes tid på studiet. 

– Jeg stiller meget høje krav til mig selv, og det er jo min egen værste fjende. Presset kommer ikke udefra, men fra mig selv, siger Mathilde og fortsætter: 

– Det er nogle gange svært for mig at vide, hvornår nok er nok, fordi jeg gerne vil gøre det godt, og bl.a. under eksamen har jeg haft meget svært ved at lægge læsningen fra mig. Jeg synes, det er blevet bedre, efter jeg er begyndt at arbejde, men jeg har stadig dage, hvor jeg tager oplevelser fra arbejdet med hjem, fx hvis jeg har haft en behandling, der ikke blev helt, som jeg havde tænkt, siger Mathilde. 

Hun har tidligere spillet håndbold på et meget højt niveau, og hun ser sig selv som en fighter, der er målrettet. I gymnasiet besluttede hun derfor hurtigt, at det ikke skulle være karaktererne, der bestemte, hvad hun skulle være. Derfor kæmpede hun for et snit, der først fik hende ind på medicinstudiet, som hun dog fravalgte, da hun savnede noget praktisk og samtidig kunne se ind i et arbejdsliv med vagter på skæve tidspunkter. 

– Jeg vil gerne passe på mig selv. Mange får stress, og det har jeg selv haft perioder af på studiet. Det har jeg ikke lyst til at udsætte mig selv for ved at arbejde alt for meget, så lige nu vil jeg gerne have en firedages arbejdsuge. Jeg vil gerne have en god balance mellem arbejde og fritid, siger Mathilde. 

Kaffekanden er ved at være tom, og Sidse og Marie er for længst listet ind i soveværelset til Anders, hvor de griner og snakker om julefrokosten i går. Mathilde snakker med, imens hun begynder at pakke en taske til i morgen, hvor de næste fem dage igen skal bruges i Bramming.

NY SERIE: Fra teori til praksis

Hvad venter på den anden side, når fem års intensive odontologistudier er slut, og eksamensbeviset er i hus? Hvad optager de unge tandlæger mest i deres nye arbejdsliv, og hvilke udfordringer møder de på deres vej? Tandlægebladet har de næste år fået lov til at følge tre nyuddannede tandlæger og deres vej ind i arbejdslivet. Dette er første del i serien.

Mød to andre nyuddannede i serien

Saad Ahmed Khan: "Det har overrasket mig, hvor forskellige mennesker er"

Karoline Jacqueline Kousgaard: "Nogle patienter har skævet til min alder"