Et døgn med:

"Grønland er så smukt, og det er fedt at opleve"

Som nyuddannet tandlæge tog Judith Li Fei Tang alene til Grønland for at arbejde et år. Følg hende en dag på tandklinikken i Ilulissat, og bliv klogere på, hvordan hun tackler hjemveen.

Judith Tang
Tekst: Nanna Fløjborg

JUDITH LI FEI TANG

Distriktstandlæge hos Kigutileriffik Ilulissat.

06.40

Jeg står op og spiser morgenmad, inden jeg skal møde på klinikken her i Ilulissat. Jeg blev færdiguddannet i august 2022, og dette er mit første job. Jeg har aldrig haft et sabbatår, så jeg tænkte, at det ville være en god mulighed for at kombinere et udlandsophold, mens jeg arbejder, og det tiltrak mig, at der var sørget for både flybillet og personalebolig. Jeg skulle egentlig bare møde op. 

07.30

Temperaturen viser – 36 °C, og det blæser, så jeg tager overtræksbukser, en dunjakke og varme Sorelvinterstøvler på, inden jeg går turen på et kvarters tid til klinikken. Da det blev meget mørkt i november, blev jeg virkelig træt, og jeg skulle lige vænne mig til den mørke tid, hvor vi kun kan se lidt solstråler en gang imellem. Her i januar er den så småt fremme igen, så nu kan vi se solen et par timer omkring middagstid. 

08.00 

Vi er tre tandlæger, en tandplejer, tre klinikassistenter og to medhjælpere på klinikken, og vi starter altid med et morgenmøde, hvor vores distriktschef lige briefer om dagen. Jeg har ca. 10-14 patienter om dagen, og vi dækker hele byen med ca. 4.700 indbyggere. Om morgenen og formiddagen har jeg børnepatienter, og i dag laver jeg en niårsundersøgelse, hvor jeg bl.a. undersøger barnets hjørnetænder. Barnet har trangstilling, og jeg vurderer, at der ikke er plads til, at +3 kan vokse frem. Vi udfører kun interceptiv behandling, da tandregulering kun tilbydes i Nuuk af ressourcemæssige årsager. Derfor ekstraherer jeg +4 og indkalder barnet til en kontrol om fire måneder. 

10.00 

Jeg får et barn i stolen med meget caries. Vi laver ikke fyldninger på primære tænder her, fordi det simpelthen vil være umuligt at nå, da børnene har så meget caries. Nogle gange er det dog nødvendigt at behandle dybe carieslæsioner med midlertidigt fyldningsmateriale, så det gør jeg. Bagefter laver jeg proteseundersøgelser på voksne patienter, da der kommer en tandtekniker herop til foråret. Vi har mange patienter, der mangler tænder, fordi de har haft så meget caries. Tandteknikeren kommer kun to gange om året, så ventelisten til en protese er ca. to år. 

13.30 

Om eftermiddagen tager vi akutte patienter ind, og jeg får en mandlig patient, der har mistet en fyldning. Jeg kan se, at den har løsnet sig, fordi han har haft caries inde under, så jeg laver en ny fyldning. Det er ikke altid muligt, hvis caries er for omfattende, og derfor ekstraherer vi virkelig mange tænder her. 

16.00 

Efter arbejde skal min kollega Annemarie og jeg ud at løbe med vores løbeklub. Hun har lært mig at holde af at løbe, og generelt har jeg prøvet at lære mig selv nye ting, mens jeg er her, bl.a. at strikke og bage surdejsbrød. Under studiet havde jeg ikke tid til at tænke på så meget andet, men nu har jeg en mulighed for at finde ud af, hvad jeg egentlig kan lide at lave i fritiden. Det dejlige ved Grønland er, at der er forskellige udendørsaktiviteter afhængigt af årstiden. Man keder sig aldrig her. 

19.30 

Når jeg har været på arbejde, vil jeg gerne slappe af alene om aftenen, så jeg sætter en serie på og strikker i moskusgarn. I weekenden plejer jeg at mødes med de venner og bekendte, jeg har lært at kende heroppe. Jeg har fået nogle gode venner, som har snescootere, så vi tager på weekendture ind i baglandet og ser på det smukke landskab, dyreliv og indlandsisen. Grønland er så smukt, og det er fedt at opleve. Det har været hårdt at starte et helt nyt liv i et andet land alene, og jeg kan godt få hjemve, men så er det dejligt med gode kollegaer, venner og besøg hjemmefra.