Detaljen:

Minimeret miljøaftryk

Ny genanvendelig pose kan skære en fjerdedel af CO2-udledningen fra emballageforbruget hos danske tandlægeklinikker.

Minimeret miljøaftryk
Tekst: Anne Burlund / Foto: Thomas Nielsen

Tonsvis af papkasser med undersøgelseshandsker, autoklavepapir eller engangssug, der bliver brugt én gang og derefter kasseret. Danske tandklinikker producerer og forbruger enorme mængder affald, og emballage er en af de store miljøsyndere.

Men det skal være slut nu, hvis det står til dentalleverandøren Plandent og PostNord, der, i tæt samarbejde med en gruppe kandidatstuderende fra Center for Design, Innovation og Bæredygtig omstilling fra Aalborg Universitet, har udviklet et mere miljøvenligt leveringssystem – en genanvendelig pose, der kan erstatte papkasser for de mindre forsendelser og skære en fjerdedel af CO2-udledningen fra emballageforbruget hos danske tandlægeklinikker.

Poserne skal løbende returneres til PostNord og forventes at kunne genbruges 50­80 gange, hvorefter de sendes til genanvendelse. Klinikkerne kan dermed både reducere affaldsmængden og spare plads.

Initiativtagerne håber, at andre virksomheder vil lade sig inspirere og gøre brug af det nye system. Og meget tyder på, at bæredygtighed er en god forretning, hvis du vil fremtidssikre din klinik. Hele 83 % af de danskere, der er født efter 2001, mener nemlig, at det er vigtigt, at en virksomhed har en bæredygtig profil, viser en undersøgelse foretaget af Retail Institute Scandinavia.