Et døgn med:

"Mine medarbejdere er guldet og en gave"

73-årige Jørgen Kjær er efter mere end fire årtier i den kommunale tandpleje – de seneste 17 år som overtandlæge i Favrskov Kommune – gået på pension. Følg hans sidste arbejdsdag her. 

Jørgen Kjær et døgn med
Tekst: Anne Burlund / Foto: FAVRSKOV KOMMUNE

JØRGEN KJÆR

Havde sidste dag som overtandlæge i Favrskov Kommune 30. juni 2023.

06.45 

Jeg står op og spiser morgenmad med min kone og børn, der er kommet forbi i dagens anledning. Det er min sidste dag som overtandlæge i Favrskov Kommune efter 44 år i den kommunale tandpleje. Jeg ville egentlig være stoppet 1. april, men der var ingen til at overtage stillingen, så jeg fortsatte tre måneder mere. Jeg kunne godt være fortsat i 10 år mere, men jeg er trods alt 73 år, og tiden flyver. 

09.00 

Jeg tager ind på klinikken for at rydde op og få styr på de sidste ting. Der hober sig en del ting op, når man har været et sted i så mange år. Jeg når dog ikke særlig langt, da stemningen ikke lige er til oprydning. Mange kommer ind og vil snakke. En af mine medarbejdere siger til mig: ”Du kan jo ikke stoppe! Du er jo tandplejen!” Så jeg aftaler, at jeg kommer ind nogle dage efter ferien og klarer det sidste. 

13.00

Normalt holder kommunen en officiel afskedsreception, når man går på pension efter mange år. Men det er ikke lige mig, så det har jeg frabedt mig. I stedet har jeg sammen med min familie arrangeret et afdansningsbal for kollegaer og venner. Vi har lånt et dejligt lokale i Hadsten, hvor vi bor, og så er der bestilt lækker frokost og fadøl fra en brandbil. Jeg er ret passioneret omkring veteranbiler og er medlem af en veteranbilklub, der gerne ville bidrage til festen. Og så har jeg kun ønsket mig gaver, der kunne nydes på dagen, så folk kommer med kage, kaffe og vin til det fælles bord. 

13.30 

Jeg byder velkommen og siger tak til mine kollegaer for vores gode tid sammen. Og den rummelighed, de har vist hinanden og mig. Vi har en rigtig velfungerende tandpleje med flotte resultater, som jeg er meget stolt af. Antallet af cariesfri børn er mere end fordoblet, siden jeg startede. Ved kommunesammenlægningen i 2007 var antallet af cariesfrie 18-årige 33 %, men i 2022 var det tal steget til 69 %. 

14.00 

En traktor fungerer som rytmeboks til lidt bluesmusik, og der er dans og god stemning. Jeg er rørstrømsk og glad og vil helst træde et skridt tilbage og nyde det hele. 

15.00 

Mine medarbejdere holder en meget rørende tale udført som en sang for mig. Talen handler bl.a. om, at jeg som person og leder har været god til at være mig selv og har givet plads til alle typer mennesker – også når folk har haft udfordringer. De slutter af med at synge ”Simply the best”, og der må jeg knibe en lille tåre. Det er meget rørende, og det er svært at sige farvel efter så mange år. 

23.00 

Efter ”Volvo-sangen” og andre sjove fællessange lukker og slukker festen. Jeg slutter aftenen med at drikke vin med min familie på terrassen. Det er lidt pudsigt, for min svigerdatter blev færdiguddannet som tandlæge samme uge, som jeg gik på pension – så ringen er ligesom sluttet. Jeg kunne ikke have ønsket mig en bedre dag og er fyldt med taknemmelighed. 

Når jeg ser tilbage på mit arbejdsliv, er der intet, jeg fortryder. Jeg har altid været glad for at gå på arbejde. Selvfølgelig kan det være udfordrende at være leder, men man skal huske, at medarbejderne er guldet og en gave. 

Jeg er stolt af det, som jeg og resten af tandplejen har opnået. Jeg har altid kæmpet for, at tandplejen skulle være decentral, og det har vi formået at fastholde. Vi skal være dér, hvor borgerne er. Jeg kan godt være lidt bekymret for tandplejens fremtid – der kan efter min mening være kommet for meget fokus på økonomi og for lidt på tandsundhed og forebyggelse. 

Nu glæder jeg mig til at få mere tid til at nørde mine hobbyer – at gå med min metaldetektor og skrive artikler til et veteranbilmagasin.