Postkort fra Grækenland:

"Patienterne har mit private mobilnummer"

I Grækenland udfører tandlægen alle behandlingerne alene. Der findes ikke tandplejere, så tandlægerne foretager også tandplejeres opgaver, skriver Vasileios Chatziportokalis, der er klinikejer i Grækenland.

Vasileios Postkort fra Grækenland
Tekst: Vasileios Chatziportokalis, klinikejer hos Smilemakeover, Athen-Voula, Grækenland, Redigeret af Anne Burlund

Jeg er født og opvokset i Grækenland, men rejser meget ofte til Danmark, da jeg har en dansk ven i København, der også er tandlæge. I min fritid lærer jeg mig selv dansk, jeg er medlem af Tandlægeforeningen og fik dansk autorisation i 2019. På sigt kunne jeg godt tænke mig at starte min egen klinik i Danmark. 

Jeg har haft min egen klinik i Athen-Voula i Grækenland i 16 år, hvor jeg arbejder helt alene. Jeg valgte bygningen, fordi den er lys med en smuk udsigt og også har adgang for handicappede. Jeg har selv dekoreret min praksis efter min personlige smag med udstyr og inventar fra Danmark. Desuden ligger den meget tæt på havet, så det er dejligt og nemt med en dukkert før eller efter arbejde. 

Som tandlæge i Grækenland har man to muligheder: Man kan arbejde i det offentlige eller i det private. I det offentlige sundhedssystem udføres tandrensning, akutte behandlinger, tandudtrækninger, tandproteser (bevægelig protetik), simpel tandfyldning, og hos børn op til 14 år anvendes også fissurforseglinger og fluorering. Det offentlige system er ikke så veludbygget som i Danmark, så de fleste græske tandlæger arbejder i det private, hvor behandlingerne betales 100 % af patienterne selv. 

Jeg udfører mest kosmetiske tandbehandlinger og invisalign. Tandsundheden i Grækenland er nok ikke den bedste i Europa, men der er vilje til forbedring. Jeg har dog lagt mærke til, at særligt de yngre grækere fokuserer mere på tandæstetikken end tandsundheden. 

En stor forskel mellem Grækenland og Danmark er, at tandlægen udfører alle behandlingerne alene. Der findes ikke tandplejere, så tandlægerne foretager også tandplejeres opgaver. Det er meget anderledes at have ansvar for det hele i en lille privat tandlægeklinik end at være en del af en klinik, hvor der er teamwork, og alle påtager sig ansvar for et specialområde. 

Som græsk tandlæge skal man tilpasse sit liv efter patienternes behov, da de er helt afhængige af den eneste “all in one”­tandlæge/tandplejer/sygeplejerske. Det er derfor meget almindeligt, at man arbejder til langt ud på aftenen, fordi patienterne ikke kan få fri til at gå til tandlæge i arbejdstiden. 

En anden forskel er, at der er et mere personligt forhold mellem tandlægen og patienterne – fx har mine patienter mit private mobilnummer, da det gør dem trygge, at de kan få fat i mig uden for normal åbningstid. Det betyder også, at jeg næsten aldrig holder rigtigt fri, fordi jeg kan få en patient i røret, når jeg sover, dyrker motion, er på ferie og i andre private situationer. Jeg kan også godt gå ud at spise eller få en drink eller en kop kaffe med en patient. Selvom det for nogle måske kan virke som et pres og en sammenblanding af arbejde og privatliv, så kan jeg godt lide det. Jeg har aldrig oplevet nogle ubehagelige situationer og kan godt forholde mig professionelt og sætte grænser. Når man elsker sit job og brænder for det, så meget som jeg gør, fokuserer man mere på de positive sider i sit arbejdsliv end de negative. 

Mange hilsner