Postkort fra Schweiz:

"Det var en omvæltning at skulle arbejde på et andet sprog"

Det bedste ved at bo og arbejde i Schweiz er uden tvivl naturen og bjergene. Mulighederne er næsten uendelige, skriver Christina Renée Bjerre, der er tandlæge i en privat praksis i Schweiz.

Christina Postkort fra Schweiz
Tekst: Christina Renée Bjerre Tandlæge i privat praksis i Ebnat-Kappel, Schweiz, Redigeret af Anne Burlund

Jeg har de seneste otte år boet ved Zürichsøen i Schweiz, hvor jeg arbejder som tandlæge i en privat praksis. Da jeg blev uddannet i 2013, har jeg altså haft det meste af mit arbejdsliv her. Min mand og jeg har altid haft en drøm om at flytte til udlandet, når vi var færdige med at læse. Vi havde både London og Schweiz i tankerne, og det var egentlig tilfældigheder, der gjorde, at vi endte her. Valget viste sig at være det helt rigtige for os, og før vi fik set os om, blev en måned til et år, et år til fem og pludselig var der gået otte – og også to børn kom der til undervejs. 

Jeg arbejder som tandlæge på en danskejet klinik i den tysktalende del af Schweiz. På klinikken laver vi stort set alle typer behandlinger såsom fyldninger, endodonti, protetik, kirurgi, herunder implantater osv. Tandsundheden i Schweiz er nogenlunde den samme som i Danmark – de største udfordringer ser man i udkantsområderne. I Schweiz er det obligatorisk for alle, der bor i landet at oprette en sundhedsforsikring med grunddækning (KVG), der dækker udgifterne til behandling af sygdom. Betalingen af forsikringspræmien står borgeren selv for. Udgifter til tandlæge er ikke omfattet af grunddækningen, og man skal derfor tegne en tillægsdækning (VVG), hvis man ønsker tilskud til tandlægeregningen. Langt de fleste betaler behandlingen selv, men hvis en patient af den ene eller anden grund ikke selv er i stand til betale, kan tandlægen på vegne af patienten ansøge om tilskud (enten helt eller delvist).

Det kan tælles på én hånd, hvor mange danske patienter jeg har, og jeg kommunikerer derfor på schweizertysk med over 90 % af mine patienter. Det var selvfølgelig en omvæltning at komme til et land og skulle arbejde på et andet sprog. Men det har overrasket mig positivt, hvor hurtigt man lærer et sprog, når man bruger det hver dag. 

Det bedste ved at bo og arbejde i Schweiz er uden tvivl naturen og bjergene. Schweiz er i min optik et af de smukkeste lande i verden. Mulighederne er næsten uendelige. Om vinteren står vi på ski, løber langrend og jagter gletsjerhuler med snesko på. Om sommeren står den på vandreture, klatring på ”via ferrata” (beskyttede klatreruter), cykling, SUP og meget mere. Derudover er det et land, der ligger lige midt i Europa, hvilket gør det enormt overskueligt med en weekendtur til Italien eller Frankrig – et par timer i bilen, og så er man over grænsen. 

Jeg har mødt en masse spændende mennesker hernede, både inden for tandlægefaget og udenfor. Jeg har sammen med to andre danske tandlæger i Schweiz og Liechtenstein været med til at stable ”Zahnärzte für Afrika” på benene. Et velgørenhedsprojekt i nogle af de fattigste områder af Senegal. Én gang om året rejser vi derned og forsøger at hjælpe så mange som overhovedet muligt, primært i form af tandudtrækninger. Arbejdet er 100 % frivilligt, og foreningen er primært finansieret af private donationer. Det er enormt givende både på det personlige og faglige plan, og det er fantastisk at kunne bruge sin viden og sine kompetencer til at hjælpe andre på denne måde. Det var nok en mulighed, jeg ikke havde fået, hvis ikke jeg havde taget springet herned. 

Jeg er enormt taknemmelig for de muligheder og oplevelser, Schweiz har givet mig de seneste otte år. Aldrig ville jeg have været dem foruden. 

Mange hilsner