Ny model for voksentandplejen: TF nedsætter en tænketank
Tandlægeforeningens nye tænketank skal styrke samtalen om tandsundhed i samfundet – også dialogen mellem politikere, sundhedsmyndigheder og tandlæger. Det skriver Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist.
Det er nu fem år og tre sundhedsministre siden, at vi og landets patienter blev lovet, at der skulle ske noget med voksentandplejen.
Nu skulle der ryddes op, og vi skulle have en ny model, der både var tidssvarende, mindre bureaukratisk og tog højde for den ulighed, der er indbygget i den nuværende model.
Der er ikke sket meget siden.
22. september lancerer Tandlægeforeningen en ny tænketank
Det seneste år har vi skruet op for det politiske pres og benyttet enhver lejlighed til at understrege behovet for at få den gældende minister på banen og få arbejdet skudt i gang. Men for at sige det meget klart – min tålmodighed er sluppet op. Derfor tager vi nu selv initiativ til at kickstarte arbejdet.
Den 22. september lancerer Tandlægeforeningen en ny tænketank. Her skal der debatteres og i sidste ende initieres forslag til en fremtidig model for voksentandplejen både i privat praksis og i det offentlige.
Altså et idéforum, der tænker store tanker. Et forum, der positivt påvirker modelarbejdet, og som giver faglige indspil til Sundhedsstrukturkommissionen. For selvfølgelig er voksentandplejen en integreret del af det samlede og sammenhængende sundhedsvæsen i Danmark.
Samtidig skal tænketanken styrke samtalen om tandsundhed i samfundet, og her mener jeg selvfølgelig også dialogen mellem politikere, sundhedsmyndigheder og tandlæger.
Ydelser og overenskomst er dog ikke emner, som tænketanken har fokus på. Tænketanken bliver tværfagligt sammensat med eksterne sundhedsaktører fra fx Diabetesforeningen og Ældre Sagen, relevante forskere fra institutterne samt repræsentanter fra det fagpolitiske system her i Tandlægeforeningen.
Jeg har også set frem til at fortælle, at det bliver Ellen Trane Nørby, som skal være formand for tænketanken. Mange tandlæger har det måske ambivalent med venstrekvinden, der var sundhedsminister, da overenskomsten blev opsagt. Men det var også hende, der igangsatte det ministerielle arbejde med en ny model for voksentandplejen og dermed så behovet for at sætte nye streger for voksentandplejen.
Jeg har talt med hende, og hun ser frem til formandskabet og muligheden for at spille en rolle i at afslutte det arbejde, som hun satte i gang for over fem år siden.
Behovet er jo ikke blevet mindre, som hun udtrykte det.
Første møde i tænketanken er den 22. september, og der er planlagt otte møder. I juni 2024 vil tænketanken præsentere en samlet rapport, som vil blive præsenteret på Folkemødet på Bornholm.
Jeg glæder mig til at opdatere jer om tænketankens arbejde.