Overtandlæge:

"Vi får 5.000 flere patienter i løbet af de næste 10 år"

Vederlagsfri tandpleje til unge er et friskt pust i forhold til en række faglige udfordringer, mener Kathrine Lommer Nørgaard, der er overtandlæge i Hillerød. Men hun er samtidig bekymret for, om der er afsat tilstrækkelig økonomi til at udføre opgaven.

Tekst: Anne Burlund

For to år siden blev der bygget et helt nyt hus til tandplejen – men det var før, at man vidste noget om vederlagsfri tandpleje til de 18-21-årige. Det betyder, at vores klinikkapacitet er opbrugt ved udgangen af dette år – og der er stadig to årgange tilbage, der skal indfases i ordningen, så det begynder at blive problematisk. Dertil kommer, at vi er en kommune med stor vækst og tilflytning. Så vores beregninger viser, at vi de næste 10 år skal have 5.000 flere patienter. Til sammenligning havde vi knap 11.000 patienter, da ordningen blev indført. Så det er lidt vildt. 

Hvis tallene holder, skal vi bruge 4-6 ekstra stole. Indtil videre har vi ansat flere – i hele teamet. Men mens vi ikke har haft problemer med at ansætte tandlæger, har vi haft udfordringer med at finde kvalificerede tandplejere. Jeg tror, at det, at der kommer flere komplicerede opgaver i den kommunale tandpleje, vil kunne tiltrække andre typer tandlæger, så det er helt sikkert positivt. 

Det er svært at svare på, om den økonomiske ramme holder på sigt, for det er meget komplekst, og der skal nok gå lidt længere tid. Med de nye voksne patienter er der bl.a. flere visdomstænder, der skal fjernes. Og så er der specialtandplejepatienter i aldersgruppen, som vi tidligere har fået penge for, og det gør vi ikke længere, da de nu er en del af den vederlagsfrie tandpleje. Ligesom mange af de børn og unge, vi har lavet forsikringssager på, men hvor man først kan lave restaurering, når barnet er fuldt udvokset – dem skal vi også lave nu uden at få penge for det. Så der er mange forhold, der sammenlagt peger hen imod, at den økonomiske ramme bliver svær at holde. 

Jeg vil gerne opfordre politikerne til at lytte til os – vi ved godt, hvor skoen trykker. Det er fantastisk, at der er en vilje til at give flere penge til tandpleje – og at de 18-21-årige nu kan blive tilbudt vederlagsfri tandpleje. Men det er jo et spørgsmål om prioriteringer, og hvad der sælger godt udadtil hos vælgerne. 

Status efter det første år er, at det er et friskt pust i forhold til en række faglige udfordringer. Men jeg har en reel bekymring i forhold til, om der er afsat tilstrækkelig økonomi til at udføre opgaven. Selvom vi kan holde skindet på næsen indtil videre, så er vi allerede gået i dialog med vores lokalpolitikere om, at vi mangler plads og kapacitet, hvis vi skal løfte opgaven på sigt.