Interview:

Så galt kan det gå

25-årige Diarra var tæt på at dø, da en tandbyld voksede til en voldsom hævelse, fordi hun ikke havde adgang til en tandlæge.

1 Diarra Før
Nyt liv. Efter operationen på Mercy Ships har Diarra fået et nyt liv og vil i gang med at starte sin egen virksomhed.
Tekst: Svend Løbner

Det begyndte med tandpine. Så dannede der sig en tandbyld. Derefter blev det bare værre, og bylden voksede til en voldsom hævelse. 

Diarras forældre stod magtesløse. De opsøgte hospitaler, men lægerne kunne intet stille op. Og forældrenes pengepung tillod ikke, at de opsøgte specialister.

Den 25-årige unge kvinde var skæmmet på livstid, og hvis hævelsen fortsatte med at vokse, ville den blokere luftvejene og sende hende i døden.

Jeg drømte om at starte min egen en virksomhed, men jeg kunne ikke en gang gå på markedet, fordi folk bare kiggede

Diarra
TB2024 10 Web Skib 02

To kæbeoperationer

Men en dag hørte familien om Mercy Ships, der tilbyder gratis kirurgi. 

Diarra kom på operationsbordet hele to gange. Først for at få fjernet hævelsen og et stykke af kæbepartiet, som var stærkt medtaget. I stedet blev en metalplade indopereret.

Anden gang blev metalpladen fjernet og erstattet af Diarras eget knoglevæv. Det tog tre måneder at hele. Og nu åbnede der sig en ny fremtid for Diarra.

Iværksætterdrøm

Før operationen isolerede hun sig for at undgå nysgerrige blikke.

– Jeg drømte om at starte egen virksomhed, men jeg kunne ikke engang gå på markedet, fordi folk bare kiggede, husker hun.

Men efter operationerne blomstrede Diarra med nyfunden optimisme. Nu længes hun efter at komme i gang som iværksætter.

Freelancejournalist Svend Løbner besøgte ”Africa Mercy” den 26. juni til 1. juli 2024 og rapporterer derfra med puljemidler fra Danida gennem Civilsamfund i Udvikling (CISU).