Regeringen i kovending:

Danske Regioner overtager ansvaret for UTH-systemet

Danske Regioner skal fremover varetage opgaven med at administrere indrapporterede utilsigtede hændelser (UTH) fra tandlæger og andre sundhedspersoner. Systemet stod ellers til at blive nedlagt af regeringen.

Shutterstock 397641973
Tekst: Kim Andreasen

Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner har indgået en ny aftale, som indebærer, at Danske Regioner overtager opgaven med at modtage og analysere rapporteringer om UTH’er fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Danske Regioner får også fremover ansvaret for driften af den database, hvor indrapporteringer af UTH’er fra tandlæger, læger, patienter og pårørende bliver samlet.

Mødte massiv modstand
Med den nye aftale, der betyder, at UTH-systemet fortsætter, foretager ministeriet noget af en kovending. I september kom regeringen således med et lovforslag om at nedlægge den nationale database over UTH’er og droppe pligten til at indberette – et forslag, som endda nåede at komme i høring, inden det nu er trukket tilbage.

Forslaget om at nedlægge den nationale database over UTH’er og droppe pligten til at indberette dem mødte massiv modstand fra flere sider. Bl.a. frygtede Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd, at det kunne blive utrygt for personalet at være åbne om egne fejl, og at det ville svække den fælles viden om utilsigtede hændelser.

Også Danske Regioner var rystede over forslaget. Til Altinget sagde formanden for regionernes sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (RV), at der ikke er nogen tvivl om, at det ville gå ud over patienternes sikkerhed og tryghed, hvis forslaget blev til virkelighed. Hun frygtede, at 20 års arbejde med at skabe åbenhed og tryghed om egne fejl, så systemet kan tage ved lære af dem, risikerede at erodere.

Skal bruges til læring 
Selv om indberetningen af utilsigtede hændelser fra tandlæger kun udgør en minimal del af de næsten 410.000 episoder, der i 2023 blev indberettet til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, er formanden i Tandlægeforeningen, Susanne Kleist, tilfreds med, at UTH-systemet fortsætter i regi af regionerne.

– Indrapporteringerne tegner jo et billede af, hvor der kan gøres noget for at forbedre patientsikkerheden på klinikkerne, og hvor tandlægerne derfor bør ændre arbejdsmetoder eller fremgangsmåder, så fejlene ikke sker igen, siger Susanne Kleist.

Af Danske Regioners pressemeddelelse om den nye aftale fremgår det, at Danske Regioner sammen med ministeriet vil tilvejebringe en ny ramme om indrapporteringerne af UTH’er, herunder om indrapporteringspligt.

Susanne Kleist understreger derfor vigtigheden af, at UTH-systemet bruges til læring. 

– Det skal være nemt for tandlæger og andre sundhedspersoner at indberette en utilsigtet hændelse. Det skal man være opmærksom på hos ministeriet og Danske Regioner.    

Utilsigtede hændelser

Tandlæger og andre sundhedspersoner har siden 2010 haft pligt til at rapportere UTH’er til Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DPSD).

Utilsigtede hændelser hos tandlæger

  • Siden 2020 er der indberettet i alt 638 hændelser fra den private og regionale tandpleje. I 2023 var der 119 hændelser.

  • Siden 2020 er der indberettet i alt 1.683 hændelser fra den kommunale tandpleje. I 2023 var der 447.

  • I alt blev der indberettet næsten 410.000 UTH-hændelser i sundhedsvæsenet. 

Kilde: Dansk Patientsikkerheds­database hos Styrelsen for Patientsikkerhed.