Dansk hospitalsskib skaber håb i Afrika

Ved siden af hospitalsskibet ”Africa Mercy” i Madagaskar ligger en container, der er forvandlet til tandlægeklinik. Her kan folk få sygdomsramte tænder trukket ud, inden de bliver til store bylder, der må behandles væk.

TB2024 10 Web Skib 01
Tekst: Svend Løbner

I havnebyen Toamasina i Madagaskar ligger den gamle ikoniske storebæltsfærge ”Dronning Ingrid” til kaj. Efter en omfattende ombygning er færgen blevet omdannet til hospitalsskibet ”Africa Mercy”, der udfører kirurgiske operationer på hundredvis af mennesker, der i mange år har været hårdt plaget af smerter fra forbrændinger, benbrud og tumorer, der blot vokser dag for dag, fordi der ikke findes hospitaler med kirurgisk speciale på den store ø ud for Afrikas østkyst. 

Men inden man går op ad landgangsbroen til ”Africa Mercy”, opdager man på kajen en container – en meget speciel en af slagsen. Det er en såkaldt ”hospitainer”, der er fuldt udstyret med alt det, en tandlæge kan ønske sig.

Ingen tandlæge i miles omkreds

Hospitainere bruges typisk i krigs- og katastrofeområder for på stedet at kunne hjælpe de tusindvis af ofre, der ikke har andre muligheder for sundhedshjælp.

Som den mobile tandlægeklinik ligger der på kajen ved hospitalsskibet i Toamasina, illustrerer den, at det er bedre at forebygge end at helbrede. Mange af de patienter, der skal have store cyster og godartede svulster opereret væk fra ansigtet på hospitalsskibet, kan nemlig fortælle, at det for år tilbage begyndte med en lille tandbyld eller ubehandlet tandsten. Men fordi der ikke var en tandlæge i miles omkreds, fik den lov til at vokse sig større og større. Med både fysisk og social smerte til følge. For ser man blot en lille smule anderledes ud i de små landsbysamfund, bliver man udskammet af familie og naboer.

TB2024 10 Web Skib 03

Folk strømmer til tandklinikken

Tandlæge Jeanette Davies slår dørene op for endnu en patient, da vi fanger hende til et kort interview. Hun kommer fra England og har taget fri fra sit arbejde for at arbejde seks uger som frivillig for Mercy Ships, som organisationen bag hospitalsskibet hedder.

– Folk kommer langvejsfra for at få behandlet deres tænder, fortæller hun. Og ja, vejnettet er så dårligt, at det ofte tager flere dage at tilbagelægge en afstand på blot 100 km.

Men fordi det er rygtedes, at tandklinikken er kommet til området, strømmer folk til – og kommer heldigvis i god tid, inden problemer udvikler sig til at blive mere omfattende.

– Når folk får mange huller i tænderne, og de ikke bliver behandlet, spreder infektionen sig i musklerne og rundt omkring i ansigtet, forklarer Jeanette Davies.

Og så er der ikke andet at gøre end at operere tænderne helt ud, inden det udvikler sig til en hævelse, der bliver så voldsom, at den blokerer for luftvejene og kræver en kæbekirurg.

Om Mercy Ships

Mercy Ships er en international hjælpeorganisation, som er repræsenteret i 16 lande – heriblandt Danmark. Organisationen driver verdens største privatejede hospitalsskibe, ”Global Mercy” og ”Africa Mercy” (den gamle danske storebæltsfærge ”Dronning Ingrid”), som udgør verdens største civile hospitalsflåde.

Mercy Ships har siden grundlæggelsen i 1978 udført 111.850 operationer, 530.630 tandbehandlinger og oplært 52.870 lokale sundhedsprofessionelle. I alt har 2,86 millioner mennesker i 55 lande fået hjælp gennem Mercy Ships.

I Madagaskar flyver Mercy Ships sine frivillige sundhedsmedarbejdere til ”Africa Mercy” med Mission Aviation Fellowship (MAF). MAF er verdens største humanitære flyselskab med 116 små fly i 24 lande.

Oplysningskampagne i landsbyer

– Det er meget vigtigt at komme i god tid og få løst problemerne, mens de er små, pointerer tandlægen. Derfor iværksætter Mercy Ships også oplysningskampagner ude i landsbyerne.

– Vi har et tandlægehold, som rejser ud i landsbyerne og informerer om sund tandhygiejne. Og når patienterne kommer her på klinikken, informerer jeg dem om det samme og beder dem om at sprede oplysningerne blandt familie og venner.

Og det er der brug for. For når patienter klager over tandpine, viser det sig ofte, at det står rigtig slemt til, fortæller Jeanette Davies.

– De allerfleste gange er vi nødt til at trække tænderne ud, fordi de simpelthen er for dårlige. Vi kan ikke behandle dem, og vi ved, at de ikke har adgang til en tandlæge i miles omkreds, så der er kun én ting at gøre: at fjerne den dårlige tand helt.

Når patienterne sætter sig i tandlægestolen og åbner munden, viser det sig tit, at de allerede mangler mange tænder.

– De har enten selv fået dem fjernet på en eller anden måde, og ellers er de bare rådnet væk.

De allerfleste gange er vi nødt til at trække tænderne ud, fordi de simpelthen er for dårlige

Jeanette Davis, Tandlæge
Jeanette Davies2

Håb. Tandlæge Jeanette Davis har taget fri fra sit arbejde i England for at arbejde frivilligt i seks uger for Mercy Ships. Ofte har patienterne været flere dage undervejs for at få tandbehandling.

Enkel løsning: Drop sukkeret!

Nu har du været her i flere uger: Hvad kan man gøre for at forebygge dårlige tænder?

Jeanette Davies vender sig om mod sin madagaskiske klinikassistent og spørger: Hvad er det, vi plejer at sige igen og igen? Og de to svarer i kor: Drop sukkeret!

– Man ser jo tit folk putte 3-4 sukkerknalder i deres kaffe eller te, og det duer altså ikke. Så ved at droppe sukkeret kan man faktisk gøre en ret stor forskel.

Får en masse smil tilbage

Jeanette Davies er én ud af 340 frivillige på skibet ”Africa Mercy” foruden et daghold på 200 lokale medarbejdere fra byen. Hun har sat seks uger af til frivilligt arbejde, selv om hun har forpligtelser over for familien og arbejdet på tandklinikken hjemme i England.

Hvorfor gør du det?

– Det har jeg ønsket at gøre i mange år, men har måttet vente, til børnene flyttede hjemmefra. I 2020 var tiden inde, og da hjalp jeg til ved Mercy Ships’ andet skib, ”Global Mercy” i Senegal, men så kom coronapandemien, og så er det først nu efter fire år, at jeg igen kan arbejde frivilligt som tandlæge her på ”Africa Mercy”.

Er det en god måde at bruge sin fritid på?

– Ja, hvis man har tid og lyst til at hjælpe andre uden at få betaling for det, så er det lige sagen. Man får så til gengæld en masse smil tilbage, også selv om det gør ondt at få trukket tænder ud. Nogle af patienterne sender også en tak op til Gud midt under tandbehandlingen!

 

Læs også interview:

Så galt kan det gå