Store præmier kan ramme klinikejere på pengepungen
En ny forsikringspligt kommer med al sandsynlighed til at gøre det markant dyrere for klinikejere at være forsikret i sager om erstatninger for tandskader.
Regeringen har fremlagt et lovforslag, som indebærer, at klinikejere får en pligt til at have en forsikring, der skal dække patientskader efter undersøgelse og behandling. Bliver forslaget til virkelighed, hvad der forventes, skal alle tandlægeklinikker tegne en forsikring inden 1. januar 2025.
Det betyder sandsynligvis, at klinikejere efter årsskiftet kommer til at betale mere for at være forsikret i sager om patientskader. Tandlægeforeningen skriver på Tdlnet, at ”det desværre er forventningen, at præmien bliver væsentligt dyrere end det bidrag, du som ydernummerindehaver hidtil har indbetalt til Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning”.
Et fodslæbende ministerium
Forsikringspligten kommer, efter at Tandlægeforeningens hovedbestyrelse ovenpå en urafstemning blandt medlemmerne i december 2023 fik mandat til at opsige henlæggelsesaftalen, hvis man fandt det nødvendigt. Og det skete.
– Flere og flere af vores kolleger holdt op med at betale til ordningen. Det betød, at vi, der betalte, så også kom til at betale for de kolleger, der kørte på frihjul. Den uretfærdighed kunne vi ikke blive ved med at stå på mål for, siger Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.
Formanden havde helst set, at der var blevet indgået en kollektiv henlæggelsesaftale med Indenrigs og Sundhedsministeriet for alle tandlæger.
– Nu kommer der så i stedet en individuelt baseret forsikringspligt, som sikkert kommer til at fungere fint, men som desværre ser ud til at blive dyrere for klinikejerne end den gamle aftale, siger Susanne Kleist.
Hun peger på, at ministeriet først og fremmest har været fodslæbende, og at det på trods af fem års arbejde ikke lykkedes at indgå en ny henlæggelsesaftale.
– Og så hjælper det heller ikke, at PTO og Dansk Tandsundhed har gjort alt for at ødelægge den gamle ordning og ligefrem promovere en forsikringspligt, siger Susanne Kleist.
Svært at se fordelen for tandlæger
En af dem, som sidste efterår advarede mod at opsige henlæggelsesaftalen, var formanden for Praksisforsikringsudvalget i Tandlægeforeningen, Henrik Nielsen. Han forudsagde, at klinikkerne ville få pålagt en forsikringspligt, der i udgifter langt ville overstige de 0,4 % af bruttoomsætningen, som man hidtil havde betalt, og det ærgrer ham nu, at man ikke lyttede mere til Praksisforsikringsudvalget, som har en mangeårig viden og erfaring på området.
– Det eneste, der er opnået, er, at det bliver væsentligt dyrere for tandlægerne at få deres skadesager behandlet efter fuldstændig de samme regler som hidtil. Det er svært at se fordelen for tandlægerne, når de både mister indflydelse og samtidig skal betale måske fem gange så meget for den samme ydelse, siger Henrik Nielsen.
Tryg er indtil videre det eneste forsikringsselskab, som har budt ind på at tegne de nye tandskadeforsikringer. De kan dog ikke sige noget om, hvad prisen på forsikringen bliver, før loven foreligger i sin endelige form.
Lovforslaget blev fremsat i Folketinget den 23. oktober 2024. Efter planen skal det 1.behandles i Folketinget den 12. november 2024 og forventes vedtaget ved 3.behandling i december.