”Jeg forfølger mine mål”

Tandlægebladet fulgte Torben Schønwaldt på hans første arbejdsdag som ny formand for Tandlægeforeningen. Her satte han ord på, hvad han vil kæmpe for, og hvad der især har formet ham.

Tophistorie (3)
Tekst: Sofie Stokholm Jacobsen

 I en lille, lukket lydlomme på Gl. Kongevej i København sidder Torben Schønwaldt. Rank ryg, fokuseret blik. Blokken med noter ligger klar på bordet; han er forberedt. Det er onsdag morgen klokken 9, og om lidt skal han optages til Tandlægeforeningens podcast, Odontoverset.

I den forgangne weekend blev han enstemmigt valgt som Tandlægeforeningens nye formand på foreningens hovedgeneralforsamling. Han afløser Susanne Kleist, der har været formand siden 2018. Torben Schønwaldt skal repræsentere foreningens medlemmer de næste to år.

Tandlægebladet har aftalt at følge Torben Schønwaldt denne novemberdag på hans første arbejdsdag som front­figur for Tandlægeforeningen. Op til generalforsamlingen i weekenden var han spændt, selv om der ikke var modkandidater, og Torben Schønwaldt blev så rørt over opbakningen, at hans stemme blev uklar.

– Jeg havde en forestilling om, at jeg ville tænke shit, når jeg vågnede søndag morgen. Men den følelse havde jeg slet ikke. Det her har jeg bare lyst til, siger Torben Schønwaldt.

Vi skal ganske enkelt gøre det bedre end vores konkurrenter

Torben Schønwaldt

Ambitioner og mærkesager

I lydstudiet på Gl. Kongevej skal Torben Schønwaldt lige varme op og finde ordene. Men så snart samtalen glider over i det faglige, falder svarene prompte. Han er erfaren inden for fagpolitik og har siden 2022 været medlem af hovedbestyrelsen og formand for klinikejerne fra 2016-2022. I det lille lydstudie leverer han ambitiøse svar på, hvad han vil kæmpe for.

Over for Tandlægebladet uddyber han sine mål de næste år:

– Det bliver mere og mere presset at være tandlæge. Det er vigtigt at få stoppet unødvendigt bureaukrati i opløbet, så der ikke kommer flere pludselige regler. Og så skal vi holde hånden mere under dem, der ikke selv kan betale for at gå til tandlæge. Det er der flere almindelige danskere, der ikke kan. Vi må ikke tabe nogen, siger Torben Schønwaldt.

Han henviser til de 35 anbefalinger fra Tandlægeforeningens tænketank, Tandtænketanken, om, hvordan det bør gribes an. Anbefalingerne peger netop på mindre ulighed og opgør med bureaukrati.

Politikerne skylder at tage anbefalingerne med i de kommende forhandlinger om en ny model for voksentandplejen, fremhæver Torben Schønwaldt.

– Ikke for vores skyld, men for patienternes, mener han.

Ifølge Torben Schønwaldt bør politikerne også helt skrinlægge, at tandlæger skal konkurrere på pris i stedet for kvalitet. Og så skal tandlæger anerkendes på linje med det øvrige sundhedsvæsen.

– Det er efterhånden meget velkendt, at der er en stærk sammenhæng mellem krop og mund. Men tandlæger er stort set ikke nævnt i Sundhedsstrukturkommissionens rapport. Der bør være mulighed for, at tandlæger kan henvise direkte videre, når der fx er mistanke om kræft, uddyber Torben Schønwaldt.

Spoler vi tiden to år frem, kan den faglige succes for Torben Schønwaldt således bl.a. måles på indholdet af en ny model for voksentandplejen, og hvorvidt tandlægerne har fået greb om junglen af bureaukrati. Direkte adspurgt hvordan han har tænkt sig at indfri disse ambitioner, svarer Torben Schønwaldt:

– Jeg tror, at det handler rigtig meget om at opbygge alliancer og relationer på Christiansborg.

Reportage 20 Torben Schønwaldt NIT02288 1

Velkommen.  Torben Schønwaldt får en snak med Tandlægeforeningens administrerende direktør, Isabel Brandt Jensen.

Første dag på kontoret

Men først vil Torben Schønwaldt lære medarbejderne i Amaliegade 17 at kende. Denne novemberdag spadserer han tværs gennem København fra optagelserne på Gl. Kongevej til Tandlægeforeningen. Han skal for første gang låse sig ind på sit kommende kontor, som emmer af historie: en engelsk historiebog om odontologi, en dommerhammer og en strikket flagranke fra den færøske ­regionsformand.

Torben Schønwaldt taster en ny adgangskode med specialtegn til computeren på kontoret. Han når lige at sætte sig i kontorstolen, inden han skal fotograferes. Billedet skal op ved siden af de tidligere formænd i hovedbestyrelseslokalet.

– Jeg står på skuldrene af Susanne ­Kleist og vil videreføre meget af det, der er sat i gang, understreger Torben Schønwaldt.

– Det er vigtigt, at vi som forening stepper op og har det på hylderne, vores medlemmer har brug for. De skal føle, at de får en værdi ved at være medlem. Det er også vigtigt, at de kan identificere sig med os. Vi skal ganske enkelt gøre det bedre end vores konkurrenter, siger han.

Det er vigtigt, at vi har det på hylderne, vores medlemmer har brug for

Torben Schønwaldt

Et ekstra gear

Det lå ikke i kortene, at Torben Schønwaldt skulle blive tandlæge. Han ville være jagerpilot. Men tre dage før den årlige optagelse fik han kyssesyge. Så begyndte han på ingeniørstudiet. Men det var for kedeligt. I stedet uddannede han sig til tandplejer og arbejdede i Schweiz i et år. Da han kom hjem, søgte han ind på tandlægestudiet.

– Jeg kan godt lide at se, når ting lykkes. Fx en svær behandling, som alligevel giver et godt resultat. Jeg kan også godt lide at lære mine patienter at kende. Og så kan jeg bare godt lide at være i gang, siger Torben Schønwaldt.

Han mener at have haft én sygedag i 30 år. Derhjemme skifter han dæk eller kæde på sin cykel, saver grene af træet eller fejer indkørslen foran hjemmet i Vejle.

Spørger man Torben Schønwaldt, hvad der har formet ham som menneske, fremhæver han især én episode. På andet semester på tandlægestudiet i slutningen af 1980’erne blev han alvorligt syg af testikelkræft. Hvor mange måske ville have sat studierne på pause, gjorde han alt for at gennemføre uddannelsen. Om formiddagen gik han i skole, om eftermiddagen fik han kemoterapi, om aftenen fik han en sprøjte sovemedicin. Fem dage i træk hver måned i knap et halvt år.

Selv om kræftpatienter ikke selv kan styre deres sygdomsforløb, fremhæver Torben Schønwaldt, at forløbet har lært ham, at indre vilje kan føre ham langt.

– Den sygdom skulle ikke spolere min uddannelse. Jeg er også den første rigtige akademiker i min familie. Og jeg skulle bare være færdig med det studie, inden jeg stillede træskoene. Mit ekstra gear stammer måske derfra, fortæller Torben Schønwaldt.

Han gennemførte studiet på normeret tid.

Torbens blå bog

Født i 1961

Opvokset i Skibet, lille by vest for Vejle

Uddannet tandplejer i 1984 og -tandlæge i 1992 fra Tandlægeskolen ved Aarhus Universitet

Klinikejer i Vejle i Harald -Tandlægerne Sønderåparken siden 1994

Bor i Vejle med sin kone Gitte og har to voksne børn

Fagpolitisk aktiv siden 2011 i Region Syddanmarks Tandlægeforening, medlem af Tandlægeforeningens hovedbestyrelse siden 2022, formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen fra 2016-2022 og medlem af Tandskadeankenævnet fra 2015-2024

Fritiden bliver brugt på landevejscykling og ski om vinteren

Reportage 03 Torben Schønwaldt NIT02217 1

Formandskontor.  Der er tænkt over detaljerne på formandens skrivebord med bl.a. brevkniv, dommerhammer og en engelsk historiebog om odontologi.

Åben dør

Sollys falder ind ad vinduet med udsigt til Marmorkirkens tårnspir. Torben Schønwaldt har skiftevis armene over kors og ned langs siden, jakken af og ­jakken på, mens fotografen flytter rundt på stativ og refleks. Han har tænkt sig at prioritere sin formandsrolle højt.

Konkret er planen at passe klinikken i Vejle tre dage om ugen og være fysisk på formandskontoret to dage. Man får indtrykket af, at planlægning og forberedelse vejer tungt for Torben Schønwaldt. Han har allerede tænkt over, at hvis han kører mod København fra Vejle onsdag morgen klokken 7, slipper han for rush hour.

Denne onsdag byder også på møder og praktik med Tandlægeforeningens direktør. Dagen bliver rundet af med en velkomstreception.

Torben Schønwaldt har også besluttet, at han vil stå for en åben og tilgængelig stil.

– Man må meget gerne kigge forbi mit kontor, siger han.

Hans dør står åben.

Jeg har altid haft et super samarbejde med Torben og er glad for at give stafetten videre til ham

Susanne Kleist, Afgående formand for Tandlægeforeningen

Fun facts: Det vidste du ikke om Torben

  • Før Torben læste til tandlæge, slog han sine folder som skiguide og valutasortbørshandler i Kranjska Gora i Eksjugoslavien. Her havde han en lille forretning kørende, hvor han vekslede dansk valuta til den lokale valuta til en højere kurs end banken. Torben blev så kendt i byen, at den lokale læge kontaktede ham, da han havde brug for valuta til at købe medicin.

  • Torben blev med sin tvillingesøster som seksårig sendt på et 3-4 måneders ophold hos deres halvsøster i en fiskerfamilie ved Limfjorden, hvor de fik serveret hummer, rødtunge og pighvar dagligt.

  • Torben har på én dag cyklet 31 gange op ad Munkebjergbakken i Vejle. Det svarer i strækning nærmest til at køre op og ned ad franske Alpe d’Huez to gange.