Leder:

Vi står selvfølgelig 100 % bag børnetandpleje

Børne- og ungdomstandplejen er en af de største sundhedssucceser, vi har her i landet, og har været grundlæggende for den profylaktiske tilgang til sundhed. Tænk bare, hvordan man gennem forebyggelse har reduceret carieserfaringen fra at være ekstremt høj til ekstremt lav. Det skriver Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

Susanne Kleist Beskåret
Tekst: Susanne Kleist

De seneste måneder er flere kommunale tandplejer havnet i mediernes kritiske lys. Der har været historier om børn, der har fået dybe cariesangreb, bylder og endda mistet tænder, fordi de ikke har kunnet få tandlægebehandling. Tragiske historier for den enkelte familie, men også for den kommunale tandpleje.

Jeg kan ikke undgå at blive bekymret for, om vi er nået dertil, hvor årtiers besparelser på det kommunale område og manglende rettidig omhu ift. uddannelse af tandplejepersonale nu får den konsekvens, at vi er ved at tabe verdens bedste børne- og ungdomstandpleje på gulvet. Det ville jo være katastrofalt for sundheden i Danmark og fuldstændig grotesk, hvis vi tillader det i Danmark anno 2024.

Børne- og ungdomstandplejen er en af de største sundhedssucceser, vi har her i landet, og har været grundlæggende for den profylaktiske tilgang til sundhed. Tænk bare, hvordan man gennem forebyggelse har reduceret carieserfaringen fra at være ekstremt høj til ekstremt lav. Derfor må vi også gøre noget som forening. Vi vil ikke være vidner til, at vi taber noget så værdifuldt, og til alle vores kommunalt ansatte medlemmer vil jeg også sige, at vi selvfølgelig står 100 % bag jer.

Problemet er strukturelt, og pilen peger på politikerne

Vi ved, at I hver eneste dag forsøger at få enderne til at mødes i et arbejdsmiljø, hvor I både mangler menneskelige og økonomiske ressourcer. Derfor har jeg også sagt ja hver eneste gang, jeg er blevet bedt om en kommentar til en mediehistorie, og jeg har hver eneste gang været tydelig omkring, at problemet er strukturelt, og at pilen peger på politikerne. Det er dem, der har ansvar for, at økonomien hænger sammen, og at der bliver uddannet nok personale.
Men vi skal gøre mere. Vores overtandlæger har besluttet at gå sammen i et fælles opråb, og vi har også 
taget initiativ til et møde med ATO, hvor vi sammen skal diskutere situationen. 

Sidst, men ikke mindst er jeg også i dialog med en række sundhedsordførere. Jeg vil også gerne opfordre alle medlemmer til at stå sammen og bakke op om børne- og ungdomstandplejen. Rigtig mange af os er ramt af manglen på personale og mærker de udfordringer, det giver. Lad os derfor i fællesskab bruge denne mulighed for at skabe opmærksomhed om, at det har konsekvenser for tandsundheden her i landet, når der ikke bliver uddannet tandlæger nok. 

Med andre ord – børne- og ungdomstandplejens udfordringer vedrører os alle uanset ansættelse. Lad os derfor stå sammen og tage kampen sammen.