Nyhed:

Tandlægevagt i Region Midtjylland opsagt

Tandlægeforeningen og region midtjylland har bedt sundhedsministeriet afklare, om der er hjemmel i lovgivningen til, at regionen kan drive Tandlægevagtordningen.

Tekst: Anne Burlund

Tiltagende bureaukrati og rigide regler har fået Midtjysk Tandlægeforening til at opsige regionens Tandlægevagt ved udgangen af juni i år. 
– Vi føler os ikke længere trygge ved at eje Tandlægevagten. De mange regler og krav, der er kommet de seneste år, har skabt en utryghed i bestyrelsen. Vi arbejder frivilligt, men står juridisk på mål for Tandlægevagten, da vi står som ejere af ordningen, forklarer David Mørck, formand for Midtjysk Tandlægeforening, der i årtier har drevet Tandlægevagten i Region Midtjylland. 

Tandlægevagten er indskrevet i sundhedsloven, hvor det fremgår, at regionsrådet i samarbejde med kommunalbestyrelsen samt repræsentanter fra praksistandplejen har ansvar for at nedsætte et koordinationsudvalg. Udvalget skal sikre, at der etableres tandlægevagtordninger i regionen, som tandlæger med ydernummer i regionen ifølge lovgivningen er forpligtede til at bidrage til.

Efterlyser klarhed 
Der findes dog ingen regler om eller krav til, hvordan vagtordningerne organiseres eller finansieres. Og det er netop problemet, ifølge David Mørck. 
– Vi er ifølge lovgivningen forpligtede til at etablere en tandlægevagt, men har hverken budget eller beslutningskompetencer, der kan sikre, at det rent faktisk sker. Det hænger simpelthen ikke sammen, siger David Mørck, der efterlyser større klarhed om forudsætningerne for ordningen.

– Hvad betyder det i 2024, at vi har ”pligt til at medvirke til etableringen af en tandlægevagt”? Skal vi selv arbejde der? Det er formuleringer, der stammer fra en svunden tid, hvor der var mindre juristeri og ingen særlov, men derimod en forhandlet overenskomst, mener David Mørck.

Vi føler os ikke længere trygge ved at eje Tandlægevagten

DAVID MØRCK, Formand for Midtjysk Tandlægeforening

Overdrage til regionen
Hvis der ikke findes en løsning, vil Region Midtjylland reelt stå uden en Tandlægevagt 1. juli. Tandlægeforeningen og Region Midtjylland har derfor sendt et fælles brev til Sundhedsministeriet for at få afklaret, hvorvidt der er hjemmel i lovgivningen til, at regionen kan drive Tandlægevagten fremadrettet. 
– I Midtjysk Tandlægeforening mener vi, at det er regionens opgave at drive Tandlægevagten. Og Region Midtjylland har faktisk tilkendegivet samme holdning. Det er i alles interesse, at der er en Tandlægevagt i regionen. Der eksisterer i dag en veldrevet og velfungerende ordning, som regionen kan overtage uden problemer – hvis der altså er hjemmel i lovgivningen til det, understreger David Mørck. 

Ved redaktionens afslutning havde Tandlægeforeningen og Region Midtjylland endnu ikke fået svar fra Sundhedsministeriet.

Hvem driver Tandlægevagten?

Klik ind på tandlaegebladet.dk/tandlaegevagten og se, hvem der driver og har det faglige ansvar for Tandlægevagten i de fem regioner.