Sommerinterview:

Tandlæge og whiskynørd

Det er historien, traditionerne og selvfølgelig også smagen og duften, der får Jesper Thomsen til at bruge en stor del af sin fritid på at købe og sælge skotsk whisky og på at udbrede kendskabet til den gyldne drik. Hobbyen har givet ham venskaber over hele verden.

TB2024 07 Sommernummer Whisky
Tekst: KIM ANDREASEN, FREELANCEJOURNALIST
Hvad laver tandlæger, når de har fri? Vi er taget ud i sommerlandet for at spørge fire tandlæger, hvad der får deres hjerter til at banke lidt hurtigere, når de har fri. Og om de kan se en forbindelse mellem den hobby, de dyrker, og deres faglighed som tandlæger.

Hvordan begyndte din interesse for whisky?
– Det startede, da jeg gik på 9. semester på Tandlægeskolen. Min læsemakker og jeg var på et udvekslingsophold i Edinburgh. Samtidig med os havde Dansk Parodontologisk Selskab arrangeret en tur til den skotske hovedstad. En af de første aftener var der arrangeret whiskysmagning i The Scotch Malt Whisky Society – en verdensomspændende whiskyklub, der i dag har over 40.000 medlemmer i 21 lande – og vi fik lov at komme med. Der blev jeg solgt, og det var nok, fordi vi fik lov til at smage whisky, man ikke bare kan gå ind i en butik og købe. Det var whisky, der kom direkte fra fadene og var blevet hældt over på flaskerne. Ikke noget med kølefiltrering (bruges til at fjerne urenheder i whiskyen. Urenhederne udgør omkring 1/3 af smagen, red.), eller at der var kommet vand i. Det var den rene vare.

Jeg er the whisky dentist

Hvad er det, du synes er så interessant ved whisky?
– Det er historien om destillerierne, som ofte går helt tilbage til 1700-tallet. Det er håndværket, og at produktionen af whisky stort set foregår på samme måde, som for 200-300 år siden. Så er der smagen og duften. Det er magisk for mig at smage en af de helt sjældne whiskyer og lade hjernen finde frem til, hvad den nu smager og dufter af. Er det chokolade? Er det græs eller rosiner? Tænk, at man kan finde så forskellige og fantastiske duft- og smagsnuancer i en væske, som har ligget i dvale i et egetræsfad i op til 50 år. Noget andet er alle de unikke venskaber, jeg har fået i hele verden – typisk gennem de sociale medier. Helt særlig er den Facebookside om et skotsk destilleri, Highland Park, som jeg oprettede tilbage i 2012, og som nu har over 6.000 medlemmer. På de sociale medier har jeg fået kælenavnet ”The whisky dentist”.

Jesper Thomsen

Tandlæge i 1999 fra Tandlægeskolen i København

Ejer og driver egen klinik i Haslev sammen med sin storebror

Hvordan udøver du din hobby?
– Først og fremmest er jeg samler og nyder. Jeg har nok mellem 600-700 flasker derhjemme. I princippet er de købt til at drikke, men da jeg aldrig drikker alkohol i hverdagene, må jeg nok erkende, at jeg ikke får drukket dem alle. Igennem de seneste 15 år er priserne steget ekstremt meget. Nogle af mine flasker har 10-doblet deres værdi. Der er mange samlere, og på det seneste har Asien også fået øjnene op for whisky. Udover at samle har jeg de seneste 12 år været dansk ambassadør for The Scotch Malt Whisky Society med ca. 1.000 medlemmer i Danmark. Det indebærer, at jeg er med til at købe fade med whisky direkte fra de skotske destillerier og aftappe den på vores egne flasker. De bliver så udbudt til klubbens medlemmer. Hver anden måned inviterer vi flere steder i landet vores medlemmer til at smage og købe. Jeg er medansvarlig for arrangementet i København. Primært er jeg med for at sælge eller skænke til folk og fortælle om aftapningerne. Det føles godt at give min viden om whiskyens smags- og duftnuancer videre til andre. I regi af Scotch Malt Whisky Society går vi mere op i duften og smagen end i, hvor whiskyen kommer fra. Ved siden af det har jeg en whiskyklub, jeg rejser rundt til et hav af whiskyarrangementer, og så skal jeg jo også følge med i, hvad der rører sig i whiskyverdenen.

Nogle af mine flasker har 10-doblet deres værdi

Kan du se en sammenhæng mellem din hobby og dit virke som tandlæge?
– Umiddelbart kan jeg ikke se nogen direkte sammenhæng, men for mig at se er det ekstremt vigtigt at have noget at gå op i ved siden af sit arbejde. En sund fritidsinteresse er med til at give mig energi til mit arbejde. Jeg kender tandlæger, som arbejder meget, og hvor arbejdet fylder hele deres liv. Det er efter min mening ikke sundt. Der er alligevel et link til mit tandlægevirke. For 20 år siden fik jeg en patient på den klinik, hvor jeg dengang arbejdede. På en eller anden måde kom vi til at snakke om whisky. Det viste sig, at han arbejdede i whisky-industrien og er i dag global ambassadør for Highland Park. Han introducerede mig for nogle eksklusive flasker – bl.a. en af destilleriets 40-års whiskyer. Da jeg smagte den, var jeg blown away. Siden da har Highland Park været mit favoritdestilleri. Det ligger helt nordligt i Skotland – på Orkney Øerne – og det har eksisteret siden 1798.