Interview:

"Det er en nedgørelse af vores faglighed"

En offentligt ansat tandlæge oplever, at der i Facebookgruppen "Tandlæger" hersker en ubehagelig tone og en utryghed, hvor der bliver kommenteret i en meget nedladende, grænseoverskridende og fordomsfuld tone over for særligt de offentligt ansatte.

TB2024 08 Anonym
Tekst: Anne Burlund

Anonym

Offentligt ansat, 45 år, Region Sjælland

Jeg meldte mig ind i gruppen, da jeg tænkte, at det var et godt sted, hvor jeg kunne videndele og sparre om faglige emner uden for mit almindelige netværk. Men jeg oplevede meget hurtigt en ubehagelig tone og en utryghed, hvor der blev kommenteret i en meget nedladende, grænseoverskridende og fordomsfuld tone.

Vi er jo alle uddannet inden for samme fag, selvom vi arbejder med forskellige grene og dele – og det er jo netop det fantastiske ved faget. At der er så mange muligheder og retninger, man kan gå. Derfor undrer og skuffer det mig også meget, at nogen vælger at være så grove og nedladende over for fagkollegaer frem for nysgerrige på hinandens arbejde og baggrund. Hvis man ikke går i dialog med hinanden, så ender det ofte med misforståelser frem for forståelse.

Jeg følte mig ikke velkommen i gruppen, så jeg meldte mig ud. Efterfølgende har jeg fået tilsendt screendumps fra andre, jeg kender, der stadig er medlem, hvor der bliver skrevet i en nedladende tone. Det kan fx være, at kommunalt ansatte ikke laver noget og bare drikker kaffe – og ikke kender noget til den virkelige verden. Eller at de privatansatte bare vil tjene penge.

Der var fx et opslag for nylig, hvor en tandlæge skrev, at vedkommende havde set en dagsseddel fra en kommunal tandpleje, hvor der kun var noteret seks patienter på en arbejdsdag. Hvad er meningen og hensigten med sådan et opslag? Det er virkelig ubehageligt og en nedgørelse af vores faglighed. Når der kommer sådan et opslag, er der ikke ret mange andre i gruppen, der siger fra.

Jeg er ansat i en kommunal tandpleje, hvor andre fagkollegaer er gået til pressen med en fortælling om, at der udføres dårlig behandling på min arbejdsplads. Det har været rigtig svært og hårdt. Vi skal jo have forældre ind ad døren, der også læser, hvad medierne skriver. Sagen betød, at jeg fik det fysisk dårligt – og at jeg ikke længere deltager i nogen form for kurser, møder osv. Jeg har også overvejet, om jeg helt skal forlade tandlægefaget.

Jeg tror, at den hårde tone er et generelt problem på sociale medier og i samfundsdebatten generelt – og ikke kun ift. vores tandlægegruppe. Tonen bliver mere og mere grov. Jeg vil gerne opfordre til samtale og dialog. Jeg håber, at Tandlægebladets fokus på problemet kan være med til at skabe en bedre debat – til gavn for os alle.

Læs også: Hver 3. oplever hård tone i Facebookgruppen Tandlæger: "Jeg er bange for at blive dømt"