Interview:

"Jeg får en følelse af, at vi er en splittet stand"

Mere end hver tredje oplever en nedladende tone i Facebookgruppen ”Tandlæger”. En af dem er Jacob Dyring Lund, der mister lysten til at engagere sig i debatten, når debatten bliver perfid og nedladende.

TB2024 08 Jacob Dyring Lund
Foto: Poul F. Skøtt
Tekst: Anne Burlund

Jacob Dyring Lund

 Klinikejer, 52 år, Region Syddanmark

Jeg oplever, at der er nogle typer i gruppen, der er bedrevidende og nedladende i deres kommunikation – uden at de måske selv er bevidste om det. De sidder lidt på en piedestal, fordi de måske er specialiserede eller har en opfattelse af, at de er fagligt dygtigere end mange kollegaer. Og der kan mange nok godt få en følelse af, at man ikke kan være med i debatten.

Jeg husker særligt, at bølgerne gik højt i forbindelse med debatten om overenskomsten med HK sidste år. Der var lidt to lejre – dem, der ligesom jeg selv synes, at man skulle tage det endelige opgør med HK, og dem, der gerne ville bevare freden. Der var en ret ophedet debat, hvor flere opslag og kommentarer havde en nedladende tone om, at de andre ikke havde forstået en pind. Det er jo helt fint at kunne tage en debat om vigtige emner – og det kan også godt blive ophedet, men det er frustrerende og ukonstruktivt, når det bliver perfidt og nedladende – i stedet for at man debatterer sagligt og er enige om at være uenige.

Når diskussionen tager den drejning, får jeg en følelse af, at vi er en splittet stand, og så mister jeg lysten til at engagere mig, for nytter det alligevel noget? Skulle jeg hellere melde mig ud af gruppen og det faglige fællesskab og passe mig selv? På den anden side kan jeg heller ikke lade være med at være der, for der er også en masse fagligt udbytte at hente, og jeg oplever stadig, at gruppen rummer god videndeling, hvor jeg også kan bruge mine kompetencer og faglighed til at hjælpe andre.

Jeg tror, at det er svært at ændre grundlæggende på tonen i gruppen. Det handler også om selve platformen, hvor det hurtigt bliver meget upersonligt og distanceret, fordi man ikke står ansigt til ansigt med den eller dem, man taler med og om. Det er så nemt at skrive noget, der kan blive misforstået eller tolket på, fordi man ikke kan se modtageren på den anden side.

Og så tror jeg også bare, man må erkende, at tandlæger er individualister, der alle tror, at de har opfundet den dybe tallerken, og synes, at det de gør, er det rigtige.

Hvis tonen skal ændre sig i gruppen, tror jeg, at moderatoren skal mere på banen og opfordre til at holde en god tone. Men vi skal også alle feje foran egen dør og opføre os ordentligt over for hinanden.

Læs også: Hver 3. oplever hård tone i Facebookgruppen Tandlæger: "Jeg er bange for at blive dømt"