Interview:

"Stemningen kan blive meget dømmende"

Moska Vali oplever, at der i Facebookgruppen "Tandlæger" er en splittelse mellem offentlig og privatansat med nedladende kommentarer om ”den anden side”.

TB2024 08 Moska Vali
Foto: Kåre Viemose
Tekst: Anne Burlund

Det varierer lidt ift., hvordan tonen i gruppen er, men jeg synes hurtigt, at stemningen kan blive meget dømmende og nedladende. Af samme grund kommenterer jeg ikke ret meget. Jeg bruger mest gruppen til at følge med i faglige spørgsmål og patienttilfælde, men har ikke selv lyst til at lægge noget op, da jeg ikke har lyst til at blive udstillet og talt ned til.

For nylig var der en debat om tørklæder, der stak helt af. Tonen var meget hård, og debatten blev afsporet. Det overraskede mig egentlig ret meget, at det hurtigt blev meget følelsesmæssigt og jo egentlig ret politisk.

Jeg tror godt, at man kan føle sig ekstra ramt, når man i forvejen er en minoritet i branchen. Så føler man sig måske mere udspillet og anderledes pga. de hårde og nedladende kommentarer, der kom. Man kan godt beslutte, at den type opslag ikke hører hjemme i gruppen, men følelsen og holdningen forsvinder jo ikke af den grund. Og så er det måske bedre at tage debatten – men selvfølgelig i en ordentlig og respektfuld tone.

Jeg oplever også, at der er en splittelse mellem offentlig og privat – at der kommer nedladende kommentarer om ”den anden side”, man måske ikke selv arbejder i. Jeg har indtil for nylig arbejdet i begge sektorer, så jeg kan se det fra begge sider. Men der hersker lidt en grundtone i gruppen af, at offentligt ansatte ikke laver noget og bare drikker kaffe osv.

Fx når tandlæger i privat praksis lægger en case op med et barn, der har haft en dårlig oplevelse i den kommunale tandpleje. Vi er jo inden for samme fag og burde arbejde for samme mål. Så hvorfor samarbejder vi ikke og står sammen, hvis vi oplever dårlige forhold eller strukturer, som modarbejder bedre tandsundhed? Det gør mig trist.

Jeg opsøger ikke gruppen så ofte nu som tidligere, da jeg synes, tonen er blevet meget nedladende og ukonstruktiv. Men det gælder nok ikke kun vores gruppe, men sociale medier generelt.

Det er ofte de samme få tandlæger, der fylder meget og skriver mange kommentarer. Vi er så lille en faggruppe, så det ærgrer mig, at vi ikke har en større respekt for hinanden og vores forskelligheder? Det er nok svært at ændre på, men det burde være helt logisk, at man taler pænt til en kollega og hjælper hinanden. Det er ærgerligt, at vi ikke har større nysgerrighed på hinanden, men er hurtige til at dømme.

Det er min oplevelse, at administratorerne i gruppen løbende opfordrer til en god tone og ”blander sig”. Og det er nok meget godt, at alle bliver mindet om, at der sidder et rigtigt menneske på den anden side. Og at man lige tænker sig om, inden man skriver – ville man også sige det samme, hvis man stod ansigt til ansigt?

Men det er samtidig vigtigt, at der ikke bliver censureret – for hvem skal gøre sig til dommer over det? Der skal være plads til at være uenige. Og måske skal vi, der ofte holder os lidt tilbage, blive bedre til at blande os i debatten, så der kommer flere stemmer.

Læs også: Hver 3. oplever hård tone i Facebookgruppen Tandlæger: "Jeg er bange for at blive dømt"

Moska Vali

Offentligt ansat, 37 år, Region Syddanmark