Leder:

Lad os begrave den grøftegravende debatkultur

Den hårde, nedladende og grøftegravende tone, der florerer i den lukkede Facebook-gruppe "Tandlæger", tangerer voksenmobning. Lad os begrave den hårde debatkultur, opfordrer fire formænd i lederen.

Tekst: SUSANNE KLEIST, FORMAND FOR TANDLÆGEFORENINGEN, STINE BREMS MØRCHOLDT, FORMAND FOR OFFENTLIGT ANSATTE TANDLÆGERS UDVALG, SØREN BACH-PETERSEN, FORMAND FOR KLINIKEJERUDVALGET, RUNE HYLDGAARD, FORMAND FOR PRIVATANSATTE TANDLÆGERS UDVALG

”Jeg får en følelse af, at vi er en splittet stand.” ”Der hersker lidt en grundtone af, at offentligt ansatte ikke laver noget og bare drikker kaffe.” ”Jeg har været nødt til at melde mig ud en overgang, da det var for hårdt for mig selv og min familie.”

Det er nogle af de ord, som en række tandlæger bruger til at beskrive deres oplevelser med den lukkede Facebookgruppe ”Tandlæger”. Oplevelser, som du kan læse meget mere om her i bladet. Tak fordi I stiller jer op og fortæller så åbent og ærligt om jeres oplevelser. De gør indtryk.

Jeres beretninger om en hård, nedladende og grøftegravende tone er desværre langtfra enestående. Det afslører Tandlægebladets undersøgelse om tonen og kulturen i Facebookgruppen, som har eksisteret i 10 år.

Særligt vores offentligt ansatte tandlæger føler sig udsat. Mange oplever, at hele faggruppen bliver talt ned til, og at fordomme får frit løb. Der er eksempler, der tangerer voksenmobning og er en helt uacceptabel behandling af vores offentligt ansatte tandlæger, og det tager vi kraftigt afstand fra. Hver dag yder de en kæmpe indsats for vores børn og unge og bærer en stor del af ansvaret for, at vi i Danmark har en tandsundhed i verdensklasse.

Der er eksempler, der tangerer voksenmobning

Den hårde debatkultur har desværre store konsekvenser – både for den enkelte tandlæge og for hele faget. Nogle mister arbejdsglæden og den faglige stolthed, mens rigtig mange, ifølge undersøgelsen, mister lysten til at engagere sig i debatter og i det faglige fællesskab.

Det er meget bekymrende. Også for fagets fremtid. Hvis det kun er de samme få, der debatterer, får vi en fattig, ensidig debat og en splittet tandlægestand. I sidste ende kan det få den konsekvens, at nogle helt forlader faget, og at færre har lyst til at være tandlæge. Det taber alle på.

Det er naturligvis ikke sort-hvidt. Rigtig mange har glæde af Facebookgruppen og bruger den til videndeling og faglig sparring. Og vi har naturligvis lov til at ytre vores forskellige holdninger til faget, og hvordan vi bedriver det. Vi har lov til at være uenige. Men vi skal kunne debattere uden frygt for at blive nedgjort eller udstillet. Både i den virtuelle og i den fysiske verden.

Lad os debattere i en ordentlig og respektfuld tone, hvor vi accepterer hinandens forskelligheder. Lad os være nysgerrige på hinanden. Lad os vise ydmyghed over for hinanden uanset erfaringsniveau og synspunkter. Og lad os samarbejde og stå sammen om de samme mål. Nemlig at værne om den høje faglighed, skabe optimale rammer for vores arbejdsvilkår og forsøge at være den bedste udgave af os selv.

Vi kan starte med os selv. Ved at kigge indad og tænke over, hvad vi hver især har bidraget med for at skabe et trygt fagligt fællesskab for alle tandlæger at deltage aktivt i. Og ved at tænke en ekstra gang, inden vi sender en kommentar eller et opslag afsted på Facebook.