Guide:

Sådan fjerner du et filfragment

Filfraktur er en ikke ukendt komplikation i forbindelse med rodbehandling. Denne guide giver dig et overblik over, hvad du skal tage stilling til, hvis du oplever en filfraktur, og hvordan du griber fjernelse af et filfragment an.

TB2024 09 Guide
Filfraktur. En fraktureret fil i en rodkanal medfører ikke nødvendigvis en skade eller irritation, men en blokering af en rodkanal kan medføre, at det ikke kan lade sig gøre at udrense, desinficere og rodfylde tanden optimalt.
Tekst: BEARBEJDET AF LEKTOR LISE-LOTTE KIRKEVANG OG KIM ANDREASEN

Baggrund

Filfraktur er en kendt komplikation i forbindelse med rodbehandling. Filene er lavet af enten stål eller nikkel-titanium. Begge typer af file kan frakturere, hvis de anvendes forkert. På trods af alle forholdsreglerne vil filfrakturer ikke kunne undgås.

En fraktureret fil i en rodkanal medfører ikke nødvendigvis en skade eller irritation, men en blokering af en rodkanal kan medføre, at det ikke kan lade sig gøre at udrense, desinficere og rodfylde tanden optimalt.

Hvis det vurderes, at det er muligt at fjerne et filfragment uden at forårsage skade på tanden, vil man forsøge dette. Hvis man vælger at efterlade et filfragment i rodkanalen, skal det angives i patientens journal og anmeldes som en patientskade. Patienten skal altid informeres om, hvad der er sket.

Filfrakturer er oftest forekommende i underkæbemolarernes mesiale rødder, faktisk ses mere end 50 % af registrerede filfrakturer her. Derudover ses også en øget risiko i relation til de mesio-bukkale rødder på molarer i overkæben. Årsagen er sandsynligvis, at netop disse rødder har en kompliceret anatomi med krumninger i flere dimensioner og istmusområder, der forbinder røddernes kanaler. Antallet af kanaler vurderes ved at tage to røntgenbilleder – horisontalt forskudt 15-20 grader. Bemærk, at du ikke skal kigge efter selve rodkanalerne på røntgenbilledet, men efter, om der kan skelnes dobbeltkonturer langs rodoverfladen, der indikerer, om der er en rodfure, eller måske at roden deler sig. Er der dobbeltkonturer, vil der med stor sandsynlighed være to kanaler, der kan være mere eller mindre sammenhængende. 

Overvejelser ved filfraktur

Inden du forsøger at fjerne et filfragment, bør du gøre dig en række overvejelser:

Fragmentets placering og tilgængelighed

Er fragmentet placeret i den koronale tredjedel af roden, og kan du se det, er der gode muligheder for at fjerne fragmentet. En tandlæge med erfaring, viden og det rette udstyr kan i de allerfleste tilfælde fjerne filfragmentet. Et operationsmikroskop giver fx bedre mulighed for at se ned i kanalerne sammenlignet med det blotte øje. Ydermere kan brug af ultralydsinstrumenter med særlige spidser, der er produceret til formålet, være en stor hjælp.

I nogle tilfælde kan man tilgå filfragmentet via en tilstødende kanal. Ved rodkanaler, der ligger tæt på hinanden, kan det være en mulighed at nå filfragmentet fra siden, via den frie kanal, og derved løsne det. 

Sidder filfragmentet derimod apikalt for en krumning i roden, og kan man ikke se det, er det vanskeligt at skabe tilstrækkelig adgang til fragmentets øvre del. Derved bliver prognosen for at kunne fjerne fragmentet uden at skade tanden i forsøget meget dårlig.

Det er derfor ofte bedre at undgå et forsøg med en dårlig prognose, da omfattende fjernelse af dentin i kanalen kan føre til perforering i parodontiet og/eller svække roden og dermed øge risikoen for fremtidige rodfrakturer.

Kan den oprindelige behandling gennemføres, uden at fragmentet fjernes, gør det ikke noget, at det sidder tilbage i roden.

Tandens initiale diagnose

En anden vigtig faktor i forhold til overvejelser omkring fjernelse af et filfragment eller ej er tandens oprindelige diagnose. Er pulpa vital, når filfrakturen indtræffer, og du udfører en pulpektomi efter alle kunstens regler, du arbejder aseptisk, du lokaliserer og udrenser alle rodkanaler og afslutter med en tæt rodfyldning, der indkapsler filfragmentet, er der stor sandsynlighed for, at der ikke opstår yderligere komplikationer. Har tanden apikal parodontitis, er rodkanalerne inficerede, og her vil filfragmentet kunne forhindre en adækvat udrensning og desinfektion af kanalen. Man vil derfor her være mere tilbøjelig til at forsøge en fjernelse af filfragmentet, hvis rodkanalen er inficeret.

Skal jeg prøve selv, eller skal jeg henvise?

Erfaring med filfjernelse er en anden vigtig faktor. Heldigvis står den enkelte tandlæge relativt sjældent med problemet, men det betyder også, at man ofte ikke selv har stor erfaring med at fjerne en fraktureret fil. Hvis du oplever en filfraktur, bør du derfor overveje muligheden for at henvise til en tandlæge, som har erfaring med at fjerne frakturerede file.

Behandling

  1. Skab en lige indgang, hvor du kan se fragmentet.

  2. Brug et Gatesbor, til du får kontakt med filen.

  3. Slib Gatesboret spidst ned, til du når borets tykkeste del.

  4. Før det affladede Gatesbor ned til filen, og skab en flad overflade ovenpå filen.

  5. Brug ultralydsspids til at skabe en rende omkring filfragmentets koronale del.

  6. Forsøg derefter at gå ned langs med fragmentet, mens du hele tiden holder kontakten, så du overfører energi fra ultralyden til fragmentet og dermed vibrerer filen løs. Det er vigtigt at tænke på tandens anatomi, så du ikke risikerer perforation eller svækkelse af roden. Er fragmentet bøjet, skal du arbejde i dets inderste kurve. Er der en kanal mere i samme rod, skal du arbejde mod den side, hvor hovedkanalen er. 

  7. Det er vigtigt at kunne se, hvad du laver. Derfor må du arbejde tørt, så du kan se, hvor du arbejder med ultralyden. Samtidig er det vigtigt at nedkøle dentinen for ikke at risikere termiske skader på parodontiet. Man bør således arbejde intermitterende og nogle gange arbejde med skyllevæske, nogle gange uden.

  8. Fortsæt, så længe du føler, at du har kontrollen. Tag aldrig chancer. ­Arbejd aldrig uden direkte indsyn.

Når/hvis fragmentet løsner sig, og det kan fjernes, skal rodkanalen behandles på normal vis.

Kilde:

Stridh Gunnar, Filfraktur – avlägsnande av filfragment (Set 2024 august) Tilgængelig fra: URL: https://internetodontologi.se/endodonti/filfraktur-avlagsnande-av-filfragment/