Tandlægens masker

Læs om tandlæge Holger Winthers udstilling på Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg Slot: Forglem mig ej - Liv. Død. Længsel.

Detaljen
Tekst: Kim Andreasen

Hver en rynke, øjenbryn og hudfold kan man se i maskerne. Enkelte har endda bevaret øjenvipper eller skæghår, som hænger fast i gipsen.

Vi er på Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg Slot. Udstillingen hedder Forglem mig ej - Liv. Død. Længsel. På museets vægge og søjler hænger og står en lang række livs- og dødsmasker - afstøbninger taget direkte af ansigtet af store danske personligheder. Fremstillet for at fastholde mindet om mennesker, der har betydet noget kulturelt og kunstnerisk for Danmark.

Bag afstøbningen af de mange masker af kendte danskere – herunder blandt andre Karen Blixen (på billedet), Bertel Thorvaldsen, Holger Drachmann og Johannes V. Jensen – står tandlæge, Holger Winther. Den danske tandlæge havde i mange år klinik i Skindergade i det indre København, hvor han drev en velrenommeret tandlægeklinik. Men ved siden af tandlægegerningen var han optaget af at lave livs- og dødsmasker af sine kendte patienter, når de sad hos ham i tandlægestolen.

Holger Winther blev overrasket over at se, hvor nøjagtig en afstøbning blev af et ansigt, når han anvendte den samme formmasse, som bruges, når man laver aftryk af tænder. Han mente, at han med maskerne kunne afstøbe et menneske og fastholde dets sande karakter. Derfor støbte han frem til sin død de 69 gipsmasker, som man nu kan se på museet på Frederiksborg.

Forglem mig ej - Liv. Død. Længsel.

Særudstilling med Frederiksborgs samling af livs- og dødsmasker. Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg til marts 2025.