Politikere vil gøre op med uligheden i tandsundhed
Der skal gøres noget for, at alle danskere uanset indkomst får den nødvendige tandbehandling. Det er budskabet fra både højre og venstre side af Folketingssalen forud for starten på forhandlingerne om en ny aftale for voksentandplejen.
Kort før jul blev forhandlingerne om en ny aftale for voksentandplejen officielt skudt i gang med et kort opstartsmøde hos indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Forud for de egentlige forhandlinger er det for sundhedsordførerne hos både Socialdemokratiet (S) og Danmarksdemokraterne (DD) afgørende, at en ny aftale gør op med den stadigt voksende ulighed i tandsundhed.
– Tandsundheden er en vigtig og tydelig markør for ulighed i sundhed. Vi har ikke en færdig plan klar i skuffen, men i Socialdemokratiet vil vi bruge forhandlingerne til at bygge ovenpå de initiativer, vi allerede har sat i gang for at bekæmpe uligheden – bl.a. gratis tandpleje til de mest socialt udsatte og midler til kræftpatienter med tandsygdomme, siger Lea Wermelin, sundhedsordfører for Socialdemokratiet.
Styrk omsorgstandplejen
Hos Danmarksdemokraterne rangerer kampen mod ulighed i tandsundhed også højt på sundhedsordfører Jens Henrik Thulesen Dahls ønskeliste for de kommende forhandlinger. For ham er et vigtigt våben mod uligheden at styrke omsorgstandplejen.
– Og så er vi også nødt til at gøre noget for de grupper, der undlader at gå til tandlæge, fordi de ikke har råd, siger han.
Et andet aspekt, når det gælder ulighed i sundhed, er for Jens Henrik Thulesen Dahl kommunernes problemer med at skaffe personale til den kommunale børne- og ungdomstandpleje.
– I min hjemkommune Assens er vi heldige, hvis vi kan få ansat én tandlæge. For nylig talte jeg med en fra en kommune af samme størrelse beliggende nord for København, som havde otte tandlæger. At sikre den nødvendige kapacitet af tandlæger overalt i landet bør indgå i arbejdet med den nye aftale, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
Danmarksdemokraterne vil også gerne rydde op i bureaukratiet og de mange regler for tilskudsordningerne til tandbehandling, som både patienter og tandlæger ifølge Jens Henrik Thulesen Dahl i dag bruger for meget tid på.
Vi er også nødt til at gøre noget for de grupper, der ikke har råd
En god og bred aftale
Lea Wermelin mener, at der i lang tid har været for lidt fokus på, hvor stor en betydning tandsundhed har for den samlede sundhed.
– For mig er det vigtigt, at forhandlingerne afspejler en større forståelse for sammenhængen mellem tandsundhed og sundhed generelt. Jeg håber, at der kommer en god og bred aftale, så man også i tandlægebranchen kan se, at der kommer rammer, der er opbakning til på Christiansborg, siger hun.
Der må snart ske noget konkret
Tandlægeforeningens formand, Torben Schønwaldt, hilser meldingerne fra sundhedsordførerne velkommen.
– Nu har vi ventet siden 2018 på en aftale, så der må snart gerne ske noget konkret. Det er bidende nødvendigt, at vi får en aftale, der giver voksentandplejen et markant løft til gavn for alle danskere. Tandlægeforeningen er klar til at kæmpe for at sikre, at politikernes løfter bliver til virkelighed, og at tandlægernes stemme bliver hørt i forhandlingerne, siger han.
Ministeren har ikke ønsket at stille op til interview. Tandlægebladet erfarer, at der i første fase af forhandlingerne skal afholdes en række emneinddelte temadrøftelser om fx ulighed i tandsundhed, forebyggelse og priser. De skal danne grundlag for de egentlige politiske forhandlinger.