"Jeg kan godt lide at forske og fordybe mig i noget afgrænset"

Skolarstipendiat Laura Horne vil med sin forskning under­søge, hvordan forhold i tænder og mund kan være årsag til infektiøs endocarditis – betændelse i hjertehinden.

TB2025 02 Et Døgn Med Laura Horne
Tekst: Kim Andreasen

LAURA HORNE

Tandlægestuderende og stipendiat på Odontologisk Institut, Københavns Universitet

06.00

Står op, laver kaffe, får morgenmad og smører madpakke. Åbner min computer og tjekker, om Kæbe­kirurgisk Ambulatorium på Rigshospitalet får patienter med infektiøs endocarditis ind i dag. Jeg har fået et skolarstipendie til at undersøge, hvordan orale forhold kan føre til endocarditis. Op imod 20 % af endocarditistilfælde stammer fra orale forhold. Jeg vil gerne finde ud af, om lokale immunologiske forhold ved orale patologiske tilstande afspejler en specifik sygdomsaktivitet, som fører til endocarditis. Derfor har jeg brug for at samle orale data ind fra endocarditispatienter. 

07.30 

Ankommer til mit kontor på Panum. Tjekker, om jeg har alt, hvad jeg skal bruge for at inkludere dagens patient i mit forskningsprojekt. Tager over på Rigshospitalet og gør mig klar.

08.30

Patienten ankommer til undersøgelsen. Jeg taler med ham om mit projekt og spørger, om han vil være med. Patienterne med endocarditis er ofte meget syge og påvirket af deres sygdomsforløb, så det er vigtigt for mig at skabe ro og forklare, at projektet ikke har indflydelse på deres behandlingsforløb. Dagens patient vil gerne være med. Jeg tager saliva-, plak- og gingivavæskeprøver på ham, og han udfylder et spørgeskema. 

09.00

Jeg er færdig hos patienten og går tilbage til mit kontor på Panum gennem tunnelen mellem Panum og Rigshospitalet. Bearbejder prøverne fra dagens patient sammenholdt med spørgeskema og journaldata. Prøverne gemmes, så de kan analyseres, når jeg er færdig med dataindsamlingen. Jeg er også uddannet sygeplejerske, og min interesse for endocarditis og mundhygiejne opstod, da jeg arbejdede på kardiologisk afdeling og mødte patienterne i et ofte langt og alvorligt sygdomsforløb. Her så jeg, hvordan sygdommens orale konsekvenser påvirker livskvaliteten. Jeg er meget optaget af sammenhængen mellem sygdomme i munden og resten af kroppen.

10.00

Jeg mødes med min vejleder. Forskning er nyt for mig, så det er godt at få sparring i forhold til fx indsamling af prøver, eller hvordan jeg skal formulere metodeafsnittet. Jeg kan godt lide at forske og fordybe mig i noget afgrænset, og koblingen mellem hospital, forskning og det tandfaglige er meget interessant. 

12.00

Jeg spiser frokost sammen med de fire andre skolarstuderende, jeg deler kontor med. 

12.30

En af mine vejledere – en ph.d.-studerende – analyserer ortopantomografier (OP’er) på patienter, som tidligere har haft endocarditis. Det hjælper jeg med. Jeg skal nå at kigge på 11 OP’er i dag. 

14.00

Jeg tager en pause fra forskningen og cykler ud til Tandsundhed Uden Grænser, hvor jeg er frivillig. Vi pakker materiale til en dentalmission til Guatemala i marts, som jeg også selv skal deltage i. Vi skal udføre behandlinger og følge op på den forebyggende indsats. Helt lavpraktisk udleverer vi også tandbørster og tandpasta. Jeg mener, at alle mennesker skal have ret til tandpleje og en god mundhygiejne, uanset om man bor i Guatemala eller er indlagt på Rigshospitalet med endocarditis. 

17.00

Cykler hjem til Frederiksberg. Tænder min computer og ser, om der kommer endocarditispatienter til tilsyn i morgen på Rigshospitalet, som kan indgå i min forskning. Læser det sidste af en artikel og vælger at holde fri for i dag.

18.00

Spiser aftensmad og går bagefter en tur. Min dag har været lang, så jeg har brug for at koble af. 

22.00

Går i seng.