Populært valgfag skal være mere end et valgfag

Siden 2023 har de studerende på tandlægeuddannelserne på Aarhus og Københavns Universiteter haft mulighed for at tilvælge faget Bæredygtighed på tandklinikken på 5. og 6. semester.

TB2025 Grøn Omstilling Baggrund (2)
Tekst: Charlotte Nordell Carlsen

Den grønne omstilling er der ingen, der kan sige nej til. Det skal ligge på rygraden af os alle – som et naturligt fokus i tandlægefaget.

Sådan lyder det fra Anne Havemose-Poulsen, Institutleder på Odontologisk Institut på Københavns Universitet (KU).

Siden 2023 har valgfaget Bæredygtighed på tandklinikken været et populært tilvalg for de studerende på begge tandlægeuddannelser. På KU er faget tilrettelagt således, at det fylder en hel skemauge, hvor de studerende ikke modtager anden undervisning, og dermed har fuld fokus på den grønne omstilling.

På KU tæller faget 2,5 ECTS-point.

I modsætning til København har Aarhus Universitet (AU) valgt at sprede kurset over to måneder, da de har erfaret, det giver bedre læringsudbytte for de studerende. Her tæller faget 5 ECTS -point.

Bevidst fokus på bæredygtighed

Fælles for AU og KU er, at de studerende lærer om alt fra bæredygtighed i et historisk, politisk og dentalt perspektiv til værdikæder, klimaregnskab og livscyklusvurderinger. De får også viden om lovgivning i forhold til affaldssortering. Og så skal de lære at bruge faget helt praksisnært, så tandklinikken får et mere bevidst fokus på materialer, indkøbsvaner, affaldshåndtering m.m.

Undervisningen er en kombination af forelæsninger og gruppearbejde, og de studerende skal også på feltstudier på en tandklinik. Her undersøger de, hvad klinikken allerede gør i forhold til bæredygtighed, og kommer med forslag til at integrere nye tiltag.

Fagligt fællesskab

På Aarhus Universitet vil studerende fra efteråret 2025 fra tandplejer- og tandteknikeruddannelsen også kunne vælge valgfaget sammen med tandlægestuderende. At de tre tandfaglige uddannelser er placeret under samme tag på Institut for odontologi og oral sundhed, Fakultetet HEALTH, er unikt for Aarhus Universitet:

- Det er med til at give de studerende en god forståelse for hinandens forskellige styrker og kompetencer, og gavner også det fremtidige samarbejde faggrupperne imellem, fortæller Helle Hornhaver, der er kursusansvarlig på kurset om bæredygtighed og koordinator for de fælles valgfag på Aarhus Universitet.

Faget Bæredygtighed som valgfag vil fortsætte nogle år endnu i sin nuværende form på AU, men bæredygtighed som fokusområde fylder efterhånden så meget på hele universitetet, at det fremadrettet også skal tænkes bredere ind i dagligdagen på instituttet, fortæller ­Helle Hornhaver.

Bl.a. derfor vil der på Institut for odontologi og oral sundhed blive nedsat et bæredygtighedsudvalg, hvor både studerende og undervisere kan engagere sig.

På Københavns Universitet vil faget Bæredygtighed på tandklinikken blive nedlagt som valgfag, når den nye studie­ordning træder i kraft pr. september 2026. I stedet vil faget blive et fast element på uddannelsen og integreres i samtlige fag på studiet.

– Vores mål er, at faget bæredygtighed kommer til at handle om andet end plastikkrus, men bliver en naturlig del af tandlægefaget. Sådan at de studerende bliver øvet i at tænke det ind, når de fx skal lave behandlingsplaner for patienterne. Vi skal ikke kun tænke bæredygtighed ind i forhold til det profylaktiske, men gerne nå frem til at tænke: ”Jo mindre behandling, jo mere bæredygtige er vi,” lyder det fra Anne Havemose-Poulsen.

Undervisningen er planlagt i samarbejde med bæredygtighedsingeniører fra Plandent, som også er gæsteundervisere i valgfaget.